1646 1646 komentáře u knih

☰ menu

Čtyři strany mince Čtyři strany mince Lukáš Záleský

Knihou jsem si zpestřil jeden večer, není nijak dlouhá. Musím říct, že je to vcelku zdařilá prvotina. Je znát, že autora psaní opravdu baví a znát je i jistá atmosféra Kinga. Věřím, že Lukáš se bude postupem času zlepšovat.
Kniha je rozdělena na 4 povídky, každá přibližně na 30 stran. To pro mě byla opravdu změna, jelikož jsem čtenář spíše rozsáhlých děl typu Písně ledu a ohně nebo Malazské knihy padlých. Proto se mi zdálo, že by povídky unesly o pár stránek navíc, nicméně díky tomu děj utíká a nejsou zde žádná hluchá místa.

Každá z povídej má originální námět, každá je jiná. Co je spojuje dle mého názoru není ani tak hororové téma, jako spíše psychologické. Nemůžu říct, že bych se u čtení bál, ale spíše jsem si několikát v duchu říkal "pane bože, co je to za psycho?!"

Nejvíce se mi líbila povídka Doktor, která byla nejreálnější, a proto nejvíce znepokojivá. Nejméně naopak povídka Vítejte v Brownville. Povídku Doktor bych si celkem rád přečetl rozpracovanou do celé knihy a se zájmem bych sledoval psychologický vývoj a motivaci hlavní postavy. U povídky Šedé sako mi na konci trochu chyběla skutečná motivace "padoucha". Líbil by se mi tam nějaký mindfuck, který by se tam vyloženě hodil. Takhle se ale zas může uplatnit fantasie.

Celkově knihu hodnotím 4* a budu se těšit na další autorovo dílo. Budu rád, když to pro tentokrát nebudou povídky, ale jeden příběh a jsem zvědav, jak bude Lukáš budovat atmosféru, když bude mít k dispozici místo 30ti stran 300.

27.08.2020 4 z 5