stoun25 stoun25 diskuze u autorů

☰ menu

Bernard Clavel

Bernard Clavel se narodil 29. května 1923 v Lous-le-Saunier, ve střední Francii. Přesto že od dětství projevoval umělecké sklony, na přání otce se vyučil cukrářem. Vystřídal řadu zaměstnání. V roce 1956 vydal první román s názvem Louvrier de la nuit (Noční dělník), který mu umožnil vstup do literárního světa. Během následujících čtyřiceti let Bernard Clavel publikoval na devadesát literárních děl. Řada z nich byla přeložena do jiných jazyků včetně češtiny, některé vyšly jen v samotné Francii v milionových nákladech.
Zdroj Český rozhlas

12.06.2023


Edgar Dutka

Pro mě Pan Spisovatel... Nádherný styl...

01.06.2019


Henry Rollins

"Když o sobě budete pochybovat, svět vás sežere zaživa."

Brutálně přímočarý chlapík s hlubokým pohledem, zpěvák, básník, spisovatel a herec Henry Rollins se narodil 13.2.1961 jako Henry Lawrence Garfield ve Washingtonu D.C. Vyrůstal v rezidenční čtvrti Washingtonu zvané Glover park. Jeho rodiče se rozvedli, když byl ještě velmi malý a dále ho vychovávala jen matka Iris. Jako dítě trpěl nízkým sebevědomím a tím, že nedovedl upoutat větší pozornost. Přestože např. číst uměl díky matce už před nástupem do školy, byl později kvůli špatným známkám a chování poslán na vojenskou The Bullis school v Marylandu. Henry nenáviděl autoritativní a také striktně chlapecké prostředí tohoto zařízení, ale nedá se upřít, že se zde naučil smyslu pro disciplínu a pracovní morálce. Navíc díky vzteku, který se v něm začal shromažďovat zde také začal psát, byť se zpočátku jednalo o povídky o tom, jak vyhodí školu do vzduchu a zabije všechny učitele. Jeho vztek pramenil i z rodinných problémů, v jednom rozhovoru pro časopis „Rolling stone“ se Henry svěřil, že byl jako dítě sexuálně obtěžován a i ve svých mluvených vystoupeních se někdy věnuje otci, který ho ponižoval. Další kapitolou bylo časté bití a napadání ze strany černých spolužáků, kvůli jeho barvě kůže.

v roce 1986 již Henry vystupoval se svými sólovými mluvenými show, které vydával i na CD.
Henry vydal bezmála dvacet CD mluveného slova a vystupuje s „mluvenými“ představeními i živě. Za CD „Get in the Van: On the Road with Black Flag“ dostal dokonce cenu Grammy. Několik jeho vystoupení vyšlo i ve vizuální podobě, jednalo se např. o ROLLINS: TALKING FROM THE BOX, YOU SAW ME UP THERE či UP FOR IT. V průběhu devadesátých let a v novém tisíciletí se Henry věnoval rozličným zájmům – měl vlastní show v rádiu i v televizi, jako moderátor působil krátce např. na MTV a objevoval se i v show Jackass a následném JACKASS: THE MOVIE a JACKASS 2. Rollins rovněž své úvahy a fantazii přenáší na papír a vydává knihy, v českém překladu jsou k dostání tituly „Blues černýho kafe“, „Solipsista“ či „Nejsem tu moc často?“. Rollins je zakladatelem vlastního labelu a knižního vydavatelství „2.13.61“. V posledních letech také nešetří aktivismem např. za práva homosexuálů, objevil se v Iráku, kde svými vystoupeními bavil americké vojáky, přesto, že s válkou samotnou nesouhlasil. Je znám pro svá četná tetování, např. loga Einstürzende Neubauten či obrovského slunce přes celá záda s nápisem „search and destroy“, které si nechal vyhotovit po neobjasněné vraždě svého přítele.
Výtažek z ČSFD od Josef "J.Connor" K

byl jsem v Akropolis na jeho koncertě Black Flag a četl jeho knihy.. a zanechal ve mě velmi hluboký dojem.

07.01.2019