seethelight seethelight diskuze u autorů

☰ menu

Carl Gustav Jung

""Mé knihy nikdo nečte, ačkoliv se tak zoufale snažím, aby mi lidé porozuměli,"" přepisuji doslovný Jungův citát, jehož trefnost ještě potvrzuje, že jsem první, co sem vkládá komentář.
V současnosti nejde upřímně říct, že Jungovy knihy nikdo nečte, a přesto ti, kterým po přečtení jména Carl Gustav Jung naskakuje jen mlhavý obraz, přichází o víc, než si přes výmluvy vůči té pověstné a zastrašující psychologické odbornosti, dokáží připustit.
Byl by nesmysl zastírat, že se Jungovy poznatky neskrývají pod rouškou (možná spíš betonovou zdí) laicky neprostupných termínů. Musíte malinko kopat, abyste porozuměli a získali tak nekompromisně víc, než komukoli nabídne laciná psychologie dneška, kterou moderní autoři tak odhodlaně uvězňují do knih.
Jestli se Jung tak zoufale snažil, abychom mu porozuměli, je teď řada na nás - zoufale se snažit porozumět mu.

" .... za činy člověka stojí osobnost, které si ještě není vědom. Jako je člověk tím, čím vždycky byl, tak už je tím, čím se stane."

08.07.2015


Alexandre Dumas, ml.

Když spojíte velkolepou emoční hru s působivým tématem "vyléčené kurtizány", nazvete ji bojem marnivosti a citu, zasadíte ji do vzkvétající Paříže, kam všechny tyhle příběhy patří, dovolíte smrti, aby si vzala za své, zabráníte lichotivému konci a postavíte zeď mezi realitou a předsudky, na které můžete balancovat a stejně si nebudete jisti, možná a pak docela jedině, stvoříte příběh Dámy s kaméliemi a já vám z celého srdce zatleskám.

29.06.2014


Michelle Hodkin

Má oblíbená autorka zatím jenom jedné knižní série, i když doufám, že časem jich bude víc.
Volí vhodné charaktery k postavám a tvoří originální, neotřelý děj.
Myslím, že za pár let, až se rozepíše, bude tahle její stránka plná komentářů.

09.05.2014