marmoni07 marmoni07 diskuze u autorů

☰ menu

Břetislav Horyna

Zajímavost :
V roce 2010 byl Břetislav Horyna obžalován u Městského soudu v Brně z toho, že svému kolegovi z katedry prof. Jaroslavu Hrochovi posílal anonymní e-maily, ve kterých mu mj. vyhrožoval smrtí, za což mu hrozil až jeden rok vězení. Vedení filozofické fakulty jej však podpořilo. Podle děkana fakulty prof. Josefa Kroba mělo jít o pokus o skandalizaci katedry filozofie a ačkoli šlo o e-maily anonymní, tak to měl být pouhý spor Hrocha s Horynou. Rozhodnutí padlo 25. února 2011: Horyna byl uznán vinným v plném rozsahu obžaloby a byl odsouzen k peněžitému trestu ve výši 50 000 Kč s náhradním trestem odnětí svobody na dva měsíce, pokud by peněžitý trest nezaplatil. Rozsudek nenabyl právní moci, protože Horyna se na místě odvolal a Krajský soud v Brně jej z procesních důvodů zrušil a věc vrátil městskému soudu k novému řízení. Podle odvolacího soudu neměl odsouzený dost prostoru se vyjádřit ke znaleckému posudku, který byl u soudu prvního stupně použit jako důkaz. Po nově provedeném dokazování u městského soudu byl prof. Horyna opět uznán vinným za spáchání trestného činu násilí proti skupině obyvatel nebo jednotlivci a byl mu uložen stejný trest. Podle soudu byl okruh nepřímých důkazů natolik uzavřen, že vina Břetislava Horyny byla prokázána.

Mezitím bylo prof. Horynovi ukončeno členství ve Vědecké radě a Ediční komisi Filozofické fakulty MU a byla mu pozastavena výuka povinných kurzů. Tato opatření tedy doplnila jeho odvolání z Disciplinární komise fakulty v prosinci 2010.

03.04.2012


William Clarke

Na autorovi je znát, že dlouhá léta bádá v různých evrpoských archivech a jiných institucích. Jeho pátrání přineslo výsledky nejen v knize Zmizelé bohatství carů.

03.04.2012


Sue Townsend

Úžasný humor i neotřelé psaní formou deníku! Velmi vtipné:), svižné a reálné.

07.01.2012