Loubooker Loubooker diskuze u autorů

☰ menu

Lee Child

K seriálu nevím zda již teď, v lednu 2024 existuje, či zda již běžel na nějaké amazonske platformě. Ale Tom Cruise mi ve dvou filmech s Reacherem vůbec nevadil, ty filmy byly skvělé. I ostatní postavy byly výborně obsažené - krásná Risemund Pike a jako vždy výborný Robert Duvall. Jelikož Amazon ani Nezflix nemám, tak mi možná seriál unikl a unikne. Aniž by mi to vadilo... I když jsem Reacheruv fanoušek.

04.01.2024


John Grisham

Kdysi můj oblíbený autor.. A možná ještě nyní, ale to záleží na titulu. Po několika letech jsem si půjčil Obchodníka - začal jsem, na první zátah přečetl asi 30 stran a dojem je takový, že to mohl napsat kterýkoliv autor thrilleru či kriminálek. Pravda, zatím jsem od JG četl hlavně právnické thrillery a z nepravnickych se mi nejvíce líbily Mississippske povídky a Malovaný dům. Jak jsem zjistil z komentářů k autorovym novějším knihám, např. Pohledávky či právě zmíněnému Obchodníkovi, už to není ono. Také az později jsem si všiml označení Světový bestseller na obálce, jež mne vždy spolehlivě odradí,na čemž jsem se shodl asi se třemi daleko většími čtenářkami, že knihy s tímto označením nestojí většinou za moc. Myslím, že Grisham si už před lety udělal jméno jako záruku kvality, takže trapná snaha vydavatelů lepit na obálku zlate označení se u mne, a nejen u mne, naprosto míjí s účinkem. I tak ale u mne zůstane JG oblíbený, neboť je to Mistr, jen se podívám na jeho dřívější knihy.

14.10.2023


Patrik Hartl

Autora jsem poprvé zahlédl před lety ve Všechnoparty a byl úžasný a s tím svým smíchem jedinečný. Obdivuji ho jako vtipného člověka, pravděpodobně optimista, jenž dovede vyprávět či podat běžné věci s humorem a nadhledem.
Ale nejpopulárnější český spisovatel? To tedy nevím... A co třeba Alena Motnstajnova? Velmi žádaná, ctena, píšící o vážných věcech ctive.
Nebo, když vyšly Zitkovske bohyně a Vyhnání Gerty Schnirch, tak nebylo poptavanejsi autorky, než Petry Tuckove.
Ano, pokud Patrik Hartl píše oddechovky, tak mne napadne Michaela Klevisova. Píše detektivky, což je pro mne take u některých autorů odpočinková literatura.
Proti p. Hartlovi nic nemám, jen bych nesouhlasil s pojmenováním nejpopulárnější český autor. Mně osobně třeba více sedí Michal Viewegh ve většině knih. Četl jsem od něj pár knih, šest se mi jich líbilo, i když bych je asi již nemusel číst znova. Od p. Hartla jsem četl jen Okamžiky štěstí (šlo to, s vyhradami..) a další jeho knihy číst nehodlám.
Jak někdo zmiňuje, že píše o životě a skutečných lidech, tak to v případě Okamžiku štěstí nevím, takovýto lide a jejich chování mi připadá spíše jak z nějakého seriálu - podrobněji jsem to zminil v komentáři k uvedené knize.
Ale pokud má Patrik Hartl své čtenáře, budiž mu to přáno.

17.08.2023


Michel Houellebecq

Nevím, jak se to stalo, ale MH se stal mým oblíbeným autorem. Sice mi donedávna dělalo problém napsat správně jeho jméno, ale za to on nemůže.
Čtu jeho knihy jednou za čas, možná jednou za 2 roky, asi vždy když si na něj vzpomenu a popadne mne chuť či spíše touha si od něj něco přečíst. A většinou za těch pár let se objeví jeho nová kniha, takže touha je uspokojena.
Pro mne jeden z nejlepších autorů současnost, kritik až na krev... Ale o tom literatura také je.

23.05.2021