faba Online faba diskuze u autorů

☰ menu

Jaroslav Velinský

Někdy v 80letech, jsem poprvé přečetl první knihu od tohoto autora. A byla to kniha od Václava Rabského, Hra na smrt. Tuto knihu jsem četl snad 3x, 4x. Jenže jsem nevěděl, že je to pseudonym. ,,Pátral" jsem po dalších knihách tohoto autora, bezvýsledně. Až později, díky netu, jsem zjistil pravé jméno a dostal se k jeho knihám. A to je pro mě vždy svátek.
Úžasně plodný autor. Obdivuji takové lidi. A podle mého, jsou knihami, které pobaví a vždy přinesou dobrou náladu, aspoň pro mě. A právě proto jsem si tohoto autora vložil mezi své oblíbence.

13.01.2023


Stephen King

Dlouho jsem uvažoval, zda-li si tohoto mistra horroru (jak je někdy nazýván), dát mezi své oblíbené autory. Nakonec proč ne. Přečetl jsem od něj dost knih, dost jsem i slyšel jako audio a viděl plno filmů a seriálu na motivy jeho knih... Tak si myslím, že si to místo mezi oblíbenci zaslouží.

09.07.2021


Henning Mankell

Poprvé jsem asi četl jeho Bílou lvici. No a pak už jsem četl jednu za druhou... Bohužel ne chronologicky, škoda. Ale jednou to udělám, protože se rád vrátím k tomuto výbornému autorovi.
Líbilo se mi, že nechal svého detektiva zestárnout a to se málokdy v knihách vidí (Ed McBain byl taky skvělý, ale detektivové žili téměř pořád ve stejné době).

16.06.2021


Karel Klostermann

Tohoto autora jsem objevil hooooodně pozdě a už jsem si jej dal do oblíbených. Věděl jsem o něm, ale říkal jsem si, co asi tak v těch knihách může být zajímavého...
JE! A hodně! Jeho knihy, a to jsem jich nečetl (zatím) tak moc, jsou pro mě opravdu překvapením. I přes dobový jazyk, který byl ze začátku (jen pár stránek) trochu obtížný, je teď pro mě balzám, a těším se na každou "novou" knihu. Popis přírody (kéž by ještě taková byla), ročních období (takové už nezažijeme), chování lidí (takové zažíváme) jsou a tvoří skvělá témata jeho knih.
Co by a jak by asi psal, kdyby žil dnes?

18.04.2021


Karel Čapek

Karel Čapek je pro mě top v naší literatuře. První jsem přečetl Krakatit, a pak už to šlo ráz na ráz. Bylo období, kdy jsem jiného autora nečetl... Život a dílo skladatele Foltýna, Věc Makropulos, Obyčejný život, Povídky z jedné i druhé kapsy, zmíněný Krakatit, to jsou jen vybrané nej knihy.

10.10.2018