ewanek ewanek diskuze u autorů

☰ menu

Peter May

Peter May si mě před lety získal tripletem Skála, Muž z ostrova Lewis a Šachové figurky, takže jsem se na jeho další produkci zpočátku vrhala s nedočkavostí. Úrovně prvních tří knih ale už podle mého názoru znovu nedosáhl, a tak k němu po sérii menších (Ochráním tě) i větších zklamání (čínské thrillery) přistupuji obezřetně. A Silent Death bych zařadila k těm středním.

SPOILER ALERT!

Příběh má slibný odpich, když vyšetřovatel Mackenzie svou devastující upřímností postupně likviduje dobré vztahy ve vlastní rodině, na pracovišti i ve "volné přírodě".
Po jednom ze svých kariérních harakiri je mimořádně inteligentní leč asociální detektiv vyslán do Španělska, aby doprovodil zadrženého drogového kápa Jacka Clelanda do Británie. Banální úkol se zdramatizuje, když po příjezdu zjistí, že zločinec utekl a chystá se mstít iniciátorce jeho zatčení. Cleland totiž při běžné policejní kontrole omylem zastřelil svoji přítelkyni a odpovědnost za její smrt připisuje právě zasahující policistce. Padouch je zjevně sociopat a psychopat - ne nadarmo se mu přezdívá Mad Jack - a s podporou svých poskoků z podsvětí a z řad policie dál chladnokrevně kšeftuje s drogami a vykonává rozsudky smrti. Ale jen do chvíle, kdy na soupisce budoucích obětí narazí na těžce postiženou ženu. Pod vlivem její bezmoci totiž začne tát a nejenže jí (fyzicky) neublíží, ale dokonce začne uvažovat o její léčbě a o společné budoucnosti! Což mi připadalo trochu neuvěřitelné - nejen proto, že jeho zesnulá těhotná přítelkyně podle všeho patřila mezi exkluzivní krasavice. A podobný pocit nedůvěryhodnosti jsem měla i z Mackenzieho, jehož "autistické" chování nebylo úplně konzistentní.
Další hvězdu bych sebrala za rozvleklý popis okolní krajiny v pasážích, kde se schyluje k akci - neměla jsem na ně trpělivost. Filmové kameře bych se asi ze spárů nevyvlékla, ale v knize jsem pánem já. :)

Celkově zase jednorázová oddechovka tak za 2,5 hvězdy, kterou s lehkým srdcem pošlu dál.

26.12.2020