Ellina Ellina diskuze u autorů

☰ menu

Karel Čapek

Karel Čapek, legenda naší literatury. Není co dalšího říci.

26.08.2017


Blanka Faltová

Velmi sympatická, talentovaná paní spisovatelka. Jen škoda, že o ní není o něco více slyšet. Rozhodně by svými díly porazila kdekterého, médii naopak ostře zmiňovaného spisovatele... Je to škoda, že ti nejlepší bývají většinou nejméně vidět. Ale, spisovatelé mají i tak jednu výhodu, na rozdíl od jiných umělců... Jejich díla totiž zůstanou uchována v "dostatečné hmotnosti" pro další generace, třeba jako fond knihoven apod. !

26.08.2017


Michaela Košťálová

Vyjadřuji se v této diskusi podruhé a doufám, že naposledy. Na jednotlivé komentáře nicméně reagovat nehodlám. Jen bych ráda znovu zdůraznila, že autorka své knihy nepíše nikdy (!) jako vědecká díla a už vůbec nikde je za vědecká díla nevydává (!). Píše populárně naučnou, syntetickou a přehledovou - "lehkou" formou, k čemuž je zapotřebí mj. citovat čili zmiňovat i myšlenky, které napsala běžná média, stejně tak, jako sahat do rovin filosofických úvah a charakteristik. Tuto metodu používají i historici, zejména, odkazují-li se na informace o žijících osobnostech. Své poznatky pouze píší, (na rozdíl od autorky, která zdroje a prameny s nimiž bylo pracováno uvádí vždy v závěru knih v přehledu), do tzv. poznámkového aparátu. Takže "sorry", ale žádná velká novinka. Neříkám, že styl či autorka sama se musí každému líbit. Mne osobně se také spousta autorů a věcí vůbec nelíbí a přesto je nekritizuji. Ono totiž kritizovat a hledat chyby, div ne lupou, to umí každý... To je dnes moderní. Ale umět hledat naopak pozitiva, třeba jen malá? Jo, to už dneska dovede jen málokdo...

26.08.2017


Michaela Košťálová

Skvělá historička a především skutečná odbornice na tzv. "prvorepublikové" osobnosti!
Vůbec nerozumím některým negativním komentářům, které na její dílo směřují. Doktorka Košťálová je uznávaná a její knihy jsou populárně naučného charakteru - určené nejširší veřejnosti, nikoliv jen jejím kolegům z řad vědy či úzce specializovaným lidem. Sama přece již mnohokrát řekla, že své knihy nepíše proto, aby utvořila další fakty a daty přetékající monografické dílo, ale proto, aby skrze zajímavé a výrazné momenty v životech slavných lidí, pobídla nás čtenáře, si tyto lidi opravdu zapamatovat a zamyslet se nad jejich osudy. Vždyť to známe všichni... Z hodin dějepisu si mnohdy v záplavě dat a faktů, skutečně a na dlouho, zapamatujeme jen málo. Přitom ale, jak se mezi daty a fakty objeví nějaká zajímavost, hned nás osobnost nebo událost, ke které se tato zajímavost váže, mnohem více zaujme a často si ji pak i zapamatujeme. Doopravdy zapamatujeme. A to je ono!

Michaela Košťálová je jedna z mála českých historiků a spisovatelů, která píše vždy lehce a přitom zábavnou formou. Kéž by bylo více takových autorů!

22.05.2017