DejnoDejno DejnoDejno diskuze u autorů

☰ menu

František Kožík

Už na střední škole jsem si hrozně přála pochopit a představit si, jak vidí věci a jak přemýšlí třeba malíř nebo jak vnímá a co slyší hudební skladatel. Já, bez jakéhokoli nadání v těchto směrech, obdivuju umění a nechávám se jím znovu a znovu nadchnout. A stále dál se snažím představit si myšlení jednotlivých umělců.
František Kožík mně v tom velice pomohl, protože se dokáže dostat do všech koutků svých postav, rozebrat je a složit tak, že máte pocit, že je do hloubky znáte. Přečetla jsem si od něho zatím knihy o dvou malířích a o hercích, a obzvlášť dvě z nich nejvíce - Poslední z Pierotů a Josef Mánes - mě nechaly nahlédnout do umění umělcovýma očima!!! Budu číst další knihy, chci to vidět ze všech stran. :-)

17.04.2016


Robert Merle

Robert Merle je mým nejoblíbenějším autorem. Když soudím podle jeho myšlenek a také podle jednoho pořadu, který jsem o něm - s ním viděla v televizi, byl to i Člověk s velkým Č. Velice inteligentní a ztotožnila bych se i s níže uvedeným, že to byl génius. Co si získavá především můj obdiv je, jak se dokáže dostat do nitra věci - vidět všechny souvislosti a vylíčit lidské vlastnosti. Umí vidět věci, tak jak jsou, cítit je, vcítit se a pak to dokonale předat čtenáři. Prostě velký člověk a umělec.

14.04.2016