Zvon zrady

Zvon zrady https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/506135/bmid_zvon-zrady-xM9-506135.jpeg 5 28 7

Československo a Mnichovská dohoda 1938. Osudová předehra druhé světové války očima britského historika. Když se Neville Chamberlain vracel 30. září 1938 z Německa poté, co se dohodli s Hitlerem na postoupení pohraničních území Československa, pronesl k britskému lidu řeč: „Drazí přátelé, věřím, že to je mír pro naši dobu.“ Winston Churchill na to však reagoval slovy: „Zvolili jste hanbu a budete mít válku.“ V roce 2018 uplynulo 80 let od chvíle, kdy se Československo podvolilo tlaku Velké Británie a Francie, aby postoupilo pohraniční území nacistickému Německu. Události, které vešly do dějin jako „mnichovská dohoda“, se staly předzvěstí budoucího celosvětového konfliktu. To si ostatně uvědomovali jak českoslovenští, tak i někteří britští a francouzští politikové tehdejší doby. Přesto však v roce 1938 získali navrch představitelé politiky appeasementu, jejichž politický rozhled nejlépe vystihuje známá Chamberlainova věta: „Jak hrozné, fantastické, neuvěřitelné je, že bychom měli kopat zákopy a zkoušet si plynové masky kvůli sporům ve vzdálené zemi mezi lidmi, o kterých nic nevíme.“ Zvon zrady přináší pohled na tehdejší události očima současného britského historika. Autor čerpá z mnoha dosud nevyužitých zdrojů, včetně dobového československého tisku, vzpomínek pamětníků, soukromých deníků, vojenských plánů, vládních záznamů i reportáží médií. A dochází k možná překvapivým závěrům, například o tom, že německá vojenská síla v roce 1938 nebyla větší než síla československé a francouzské armády.... celý text

Literatura světová Literatura faktu Historie
Vydáno: ekniha , Jota
Originální název:

The Bell of Treason: The Czech Story of the 1938 Munich Agreement , 2018


více info...

Přidat komentář

HejcMichal
02.04.2024 5 z 5

I když se jedná o literaturu faktu, tak je vlastně vše tak nesmírně emotivní, že občas člověk musí přestat číst, aby vstřebal pocity té doby. Obzvláště v dnešní době by to měla být téměř povinná četba...

tomas6658
18.09.2023 5 z 5

Vedle Morellova "Viděl jsem ukřižování" se podle mého jedná o jenu z nejlepších knih od nečeského autora, co jsem kdy o tématu Mnichova 1938 četl.

Kniha, i pro laického čtenáře velmi čtivým a poutavým způsobem, chronologicky prochází nejprve údobím bezprostředně roku 1938 předcházejícím, a představuje (velmi stravitelnou formou) jednotlivé aktéry pozdějšího vývoje. Pro dokreslení celkové společenské doby často cituje i zahraniční (britské, francouzské, americké) dopisovatele, kteří v té době působili v Československu, a tím dodává čtenáři i velmi plastický pohled na kontext doby a nálady ve společnosti. Samostatná kapitola je navíc věnována dynamice vývoje česko-německých vztahů v 19. a první třetině 20. století, s akcentem na oblast Sudet. Postupně je popisován sílící tlak hitlerovského Německa, ale i Anglie a Francie, na Československo ohledně odstoupení Sudet Německu a také podvratná činnost SdP pod vedením Konráda Henleina, včetně vojenských střetů Československé armády se sudetoněmeckým Freikorpsem v září 1938 a všeobecné vojenské mobilizace a odhodlanosti Československé společnosti o svoji zemi bojovat. Samotný Mnichovský diktát a způsob, jakým byl tehdejší vládě vnucen, je opět popsán velmi poutavým způsobem, včetně jeho rezonace ve společnosti a následného vývoje.

Jednou ze základních myšlenek, se kterou autor seznamuje čtenáře na několika místech knihy, je hypotéza, že byla velká pravděpodobnost účinné vojenské obrany Československa, pokud by nebyla zrazena svými britskými a francouzskými spojenci a bylo-li by dodrženo spojenectví s Malou dohodou - nacistická armáda byla teprve ve fázi počátečního vyzbrojování a autor srovnává její počty zbraní s počty československé a francouzské armády. S tím souvisí i konstatování, že podrobení Československa bez boje přispělo k pozdějšímu fatálnějšímu dopadu na válku Německa s Francii a Velkou Británii.


Dela111
14.01.2022 5 z 5

Známé "o nás bez nás" prý vzniklo na základě této události, každopádně to k Mnichovské zradě sedne naprosto přesně.
Britský historik P.E. Caquet v knize Zvon zrady vynikajícím způsobem sepsal skutečnosti o odporné zradě spáchané na Československu v roce 1938 jejími tehdejšími spojenci. Ve snaze zachránit sami sebe před válkou nás zbaběle a nesmyslně obětovali. Jejich zrada se nakonec krutě vymstila i jim.

Autor nepřichází s nějakým emotivním zpracováním, naopak popisuje jen fakta. Přesto popis těžkého rozhodování našich politiků a především tehdejšího utrpení lidí, jejich vztek, bezmoc i nekonečný smutek dokáže podobné emoce u mnoha Čechů stále vyvolávat. V historii naší země zůstane tato událost navždy jednou z těch nejtragičtějších, nejbolavějších.

Historii bychom měli znát a to nejen proto, že by neměla být zapomenuta, ale dá se z ní poučit a právě z této události bychom se měli hodně poučit a mít ji stále na paměti.
Pokud máte zájem dozvědět se o Mnichovské dohodě z roku 1938 více než jen stručná fakta ve škole, doporučuji tuto knihu, je výborně zpracovaná.

icewind
15.11.2021 5 z 5

Je skoro paradox, že takováhle záležitost vyšla z dílny britského autora....kniha tak zaručuje potřebný odstup, který ovšem nic neubírá na schopnosti interpretovat ony události takovým způsobem, že to doslova zhltnete. A emoce těch dnů, zejména to odhodlání a poté obrovské zklamání, které prostoupilo celou společnost, jsou zde zachyceny naprosto fantasticky.....

McBerny
07.08.2021 5 z 5

Jednoznačně nejlepší kniha o Mnichovu 1938, kterou jsem četl.

denisa7430
09.12.2020 5 z 5

Ucelené informace o této zradě českého národa. Kniha se četla velice dobře.

LadyAnn
05.12.2020 5 z 5

Doporučuji! Čtivé, přehledné a poskytující veškeré podstatné souvislosti. Vše důležité je opravdu dobře podáno i napsáno a knížka je tak vhodná jak pro ty, kteří se s (naší) historií teprve seznamují, tak pro všechny, kteří si ji chtějí připomenout.