Zvláštní, ale pravdivé

Zvláštní, ale pravdivé https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/350252/bmid_zvlastni-ale-pravdive-zxl-350252.jpg 4 143 38

VRAŽDA A POMSTA, SMRT A LÁSKA… Po pádu z požárního schodiště u svého bytu na Manhattanu se Philip Chase nastěhuje zpátky domů ke své matce Charlene, zahořklé ženě, která se nikdy úplně nesmířila se smrtí mladšího syna Ronnieho, k níž došlo před pěti lety. Otupělý sledováním televize a hádkami s matkou upadne Philip do stavu netečnosti. Všechno se změní jedné zimní noci, kdy se na jejich prahu objeví Ronnieho přítelkyně ze střední školy Melissa Moodyová, aby jim oznámila, že je těhotná. A otcem, jak tvrdí, je Ronnie… Tak začíná podivuhodný příběh, v němž se Philip a jeho matka probírají Melissinou i svou minulostí. Ve snaze dobrat se odpovědí na otázky, které je trápily po celý život, podniknou neobvyklou cestu, během níž jsou nuceni čelit vraždě i pomstě, smrti i lásce, a na jejímž konci možná někdo z nich dojde i kýženého vykoupení… Podle knihy natáčí producent muzikálového hitu La La Land film s Amy Ryanovou a Gregem Kinnearem v hlavních rolích.... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: , Mystery Press
Originální název:

Strange But True , 2004


více info...

Přidat komentář

Merlinit
21.05.2023 4 z 5

Od knihy jsem moc nečekala, také si u mě poležela, než na ni došlo. O tom příjemnější bylo překvapení, které přišlo, když jsem ji otevřela.

anája
20.04.2023

Zajímavý příběh velmi čtivé. Jen konec hodně useknuty. Smutné příběhy několika lidi a k tomu jeden dobrák , u kterého byla Melissa ubytovaná.


IreneP
01.06.2022 4 z 5

Ke knížce jsem se dostala úplně náhodou a dlouho mi ležela v knihovně. Ale je to takový poklad! Je to psychologické drama s dramatickým koncem. Tak pěkně napsané, že ačkoliv je to plné strašných věcí (autonehoda, násilí, rozvody, náboženské zaslepení, smrt v rodině, vztek a zlost atd.), celkově to vyzní příjemně. A člověka ta knížka nepustí ani pár dní po přečtení. Což je zvláštní, ale pravdivé. :-)

Evišťátko
23.03.2022 5 z 5

Naprosto skvěle vyprávěný příběh plný bolesti , neuvěřitelnosti, zklamání,lidskosti a naděje!!! Pro mě velký objev!

Wladimirski
15.01.2022 3 z 5

Váhám mezi 3 a 4*.
Začátek byl velmi kostrbatý, nemohl jsem se začíst, nerozumněl jsem autorovi, to vše až do strany cca 80. Vadily my přesuny v časech, které nebyly ani odsazeny odstavci.
Sotva na 2*.
Děj se potom ale rozeběhl, odvíjel se na několika rovinách a začalo to být zajímavé, velmi zajímavé. Napětí vzrůstalo, otevřelo se několik zápletek a osobních příběhů, po jejichž vývoji a rozluštění jsem začal být přímo dychtivý. Tato část za 5*!
No a poslední část knihy už byla fádní, zlosyn odhalen velmi záhy a už to tak nějak dosměřovalo k jasnému konci. Se zavřenýma očima 3*.
A tak ve finále, když nejdou půlky a porovnám s jinými knihami, kde jsem dal 4*, dávám 3*. Ale za přečtení určitě stojí :-)

mcabr
01.11.2021 4 z 5

Nejdřív jsem se nemohla začíst, ale pak to trochu dostalo spád a docela dobrý. Jak píše název knihy "Zvláštní, ale ..

michaela.97
05.10.2021 4 z 5

Po dočtení se ve mně mísí všechny možné emoce. Ani nedokážu slovy popsat, co ve mně převládá - byla to tak zvláštní a přitom krásná a zajímavá knížka!

Líbily se mi postavy - to, jak jsou v příběhu vykreslené - každá měla něco do sebe a i tu nejprotivnější jsem měla ráda a chápala ji. Každá ta postava měla hloubku. Svůj život. Svůj příběh. Své démony, starosti i strachy.

Hodně mě bavily dialogy - autor umí! A to málo který autor umí napsat dialogy tak, že jdou přes pusu a nebijí člověka do očí.

No a taky jsem žasla nad koncem knihy. Jak byla najednou plná napětí a držela čtenáře při chuti. Navíc ta směsice žánrů. Krásný.

Mishi
29.08.2021 5 z 5

Anotace mě zaujala, už když jsem na knihu poprvé narazila. Přesto jsem úplně nevěděla, co od knihy čekat.
Začátek příběhu je opravdu zvláštní, ale naštěstí to nesklouzlo do nějakých nadpřirozených, absurdních sfér. Naopak na nás čeká poutavý, čtivý příběh o reálných, pravdivých věcech, jako je smutek nad ztrátou milované osoby, ale i naděje na nový začátek.
Styl psaní mi velmi sedl, určitě se podívám po dalších autorových knihách.

ZUZANA-123
14.08.2021 5 z 5

Líbí se mi styl jakým je kniha psaná.

tereza1198
25.06.2021 4 z 5

Co na to říct. Opravdu zvláštní. Ty nejdivnější věci píše sám život, takže by se to klidně mohlo stát. Dobře vykreslené postavy a jejich vnitřní démoni. Smrt jednoho člověka zničí život mnoha dalším lidem. Každý svůj žal prožívá jinak. Někdo tolik, že už nedokáže žít vlastní život.

em75
29.03.2021 4 z 5

Měla jsem trošku strach, že se bude jednat o duchařinu. Ale tohle by mě vůbec nenapadlo. Když si to tak představím .. je to zvláštní, ale stát se takové věci můžou. Knihu bych jen o několik stránek zkrátila, ale jinak perfektní.

capricorn__
17.03.2021 5 z 5

Je to už docela dlouho, co jsem knihu četl, ale doteď si pamatuji na melancholickou atmosféru, která sršela skrz celou knihu a která mě velice zaujala, protože mi tím pádem připadaly děj a postavy uchopitelné a věrohodné. Líbí se mi řešení rodinného tajemství, to, jak moc byla celá rodina ovlivněna smrtí svého blízkého. Není to typický detektivní příběh, nikdy mi z něj nemrazilo v zádech, ale zato mi z něj bylo smutno a docela i úzko. Je to velice jedinečná kniha - teď, když o ní přemýšlím, si dovedu vybavit určité pasáže a i citáty, což hodnotím velice kladně, když čtu knížky často. Vřele ji doporučuji, ale radím vám, abyste ke knize nepřistupovali jako k detektivce a thrilleru, ale spíš jako tragickému rodinnému příběhu s detektivní zápletkou v pozadí.

NiccaG
10.02.2021 5 z 5

Poutavá kniha, která Vás nutí číst dále, abyste zjistili, jak dopadne tento nepravděpodobný příběh.
Kniha se mi četla velmi dobře.
Mírný psychothriller, žádná brutalita.

helenkan
26.01.2021 5 z 5

Možná bych to trochu zkrátila. Ale jinak to je fakt zvláštní, zajímavé a napínavé čtení. Detektivka to určitě není. Psychothriller na to sedí rozhodně víc. A vlastně jsem tuhle knihu objevila díky DK a můžu ji zařadit do výzvy 2021. Dají se tady opravdu najít bezva poklady ke čtení.

Inka063
20.01.2021 5 z 5

Thriller, detektivka, nebo smutný životní příběh naštěstí s dobrým koncem, poznáním, odpuštěním, pochopením? Který je sice zvláštní, ale možná se i stal? V knize se prolíná přítomnost s minulostí. Či spíše minulost vysvětluje přítomnost. Děj je promyšlený, dobře vystavěný. Ze smutku a opuštěnosti gaye Phillipa se chce brečet. Hrubost Charlene přesahuje všechny meze, ale nakonec si člověk řekne, že její chování je vlastně úplně pochopitelné. Stejně jako zachování se jejího bývalého manžela. Každý holt svou tragédii prožíváme a ventilujeme jinak…

osuška
28.12.2020 5 z 5

Při čtení anotace jsem se bála, aby v knize nebyla duchařina, když Melissa čeká dítě se svým několik let mrtvým přítelem. Zbytečný strach, kniha měla spád a napětí, všechno mělo svou logiku. Těžko říct, jestli jde o detektivku, thriller nebo psychologický román, bylo tam od všeho kousek. Asi víc než Melissa mě zajímala postava Philipa a Charlene.

Danago
30.11.2020 4 z 5

Velice zvláštní knížka, já bych řekla rodinný psychologický román. Knížka má zajímavý námět a nečekané zvraty. Je velice čtivě napsaná. A rozhodně drží čtenářovu pozornost. Charaktery postav jsou zde skvěle vykreslené, celý příběh je napsaný velice originálním způsobem, který vás nutí číst dál a nepřestávat. Všechno ,ač se to zdá nepochopitelné a třeba zbytečné, do sebe přesně zapadne. Příběh ve mě vyvolal spoustu emocí

Clair16
28.09.2020 4 z 5

Nenápadná knížka, na kterou bych asi nenarazila, nebýt pochvalných recenzí tady na DK – děkuju :-). Žánrově je obtížně zařaditelná, může být detektivkou (bez vyšetřovatelů), psychologickým thrillerem anebo americkým příběhem rodiny odvedle s překvapivým vyústěním ve stylu filmu Disturbia. Namísto jeho ironických pasáží v tomhle vyprávění ale převládá smutek, jakkoli se tu dají najít i střípky humoru. Stejně jako recenzující níž musím vyzdvihnout prokreslenost postav a jejich motivů, působících mnohdy až autobiograficky. Předivo náznaků a náhod je zprvu snadno prokouknutelné, ale v průběhu čtení přesto dokáže překvapit a udržovat napětí.
Různá poselství knihy jsou pro mě snad srozumitelná, a tak mě jen zajímá: máte někdo vysvětlení pro to, že 3 postavy v knize (vlastně 4, počítáme-li příjmení obou manželů), nosí jméno Erwin? :-)
Myslím, že kniha není z těch, ke kterým by se člověk vracel, ale svou stopu vzhledem k přesvědčivě popsaným myšlenkám a pocitům protagonistů zanechá.

danielosbourne
09.09.2020 5 z 5

Myslím, že nebudu přehánět, když o této knize napíšu, že to je zatím ta nejlepší kniha, kterou jsem letošní rok přečetl. Tak nějak mě přitahovala už dlouho a já jsem se konečně rozhoupal a pořídil jsem si jí. Už od první kapitoly jsem věděl, že čtu něco speciálního. Kniha je opravdu zvláštní, ale tím nejlepším způsobem.
Styl vyprávění je neotřelý, skvěle poskládaný, a co si budeme nalhávat, tahle kniha stojí především na jednotlivých charakterech a vztahy mezi nimi. Autor si dal velkou práci a každé postavě dal svůj charakter, který po celou dobu knihy piloval, až do samotného závěru. Řekl bych, že mezi některými charaktery šel autor až na dřeň a vytřískal z toho spoustu emocí.
Já jsem se do této knihy naprosto zamiloval, což je podle mého komentáře asi už zřejmé. Určitě si přečtu další autorovi knihy a kdo ví...třeba se mi budou líbit alespoň stejně, jako Zvláštní, ale pravdivé. Rozhodně DOPORUČUJI!

čika
28.07.2020 4 z 5

Pekne prepleteny pribeh s mierne ujetou zapletkou - ona sa rozsmodrcha, ziadne strachy. To vsetko ako stvorene pre americky nezavisly film, stale som pred sebou videla zive sceny. Bonus - krasna obalka.