Zvládněte dětské emoce

Zvládněte dětské emoce https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/509823/bmid_zvladnete-detske-emoce-63de447bb53a7.jpg 4 9 2

Většina rodičů si přeje dobře vychované a pohodové děti, a proto usiluje o „ideální stav“, ve kterém není pro výbuchy vzteku nebo agrese místo. To je ale zásadní chyba. Děti se musí naučit tyto emoce ovládat a pracovat s nimi a výchovná taktika laskavého vysvětlování v nich často vyvolává dojem, že je dospělí nechápou. Kniha Když dráčci chrlí oheň pomůže dětem i rodičům zvládat složité situace doma i na veřejnosti pomocí jednoduchých her a postupů.... celý text

Literatura světová Literatura naučná Osobní rozvoj a styl
Vydáno: , Esence
Originální název:

Wenn kleine Drachen Feuer spucken


více info...

Přidat komentář

veronika9761
12.09.2023 3 z 5

Velmi povsechna, ale ctiva a jednoduse psana.

Turmee
26.08.2023 4 z 5

Další z moderních výchovných knih. Moderních v tom smyslu, že už ví, že potlačovat a zakazovat emoce nemá smysl.

Hněv je běžná a přirozená emoce. Součástí vývoje je/by mělo být naučit se hněv zvládat. Kniha je rozdělena na tři části - teorie o původu vzteku, cvičení a hry na zvládání hněvu a tipy, co dělat sám se sebou, když nás agrese dítěte rozruší.
Tvrzení jsou řádně ozdrojovaná, přestože většina je jen v němčině; stejně jako doporučená rozšiřující literatura.

Autorka uvádí, že hádka sama o sobě není špatná. Naopak je často potřebná a smysluplná. Zabývá se vývojem vzteku v průběhu života. Popisuje frustgraci z limitů, touhu po pozornosti, boj o status, vliv hormonů v pubertě. Uvádí, že děti potřebují dost volného času a klidného prostoru, zdravou stravu a dostatek pohybu.
Jako velké plus vnímám tipy na hry, ke zvládnutí vzteku. Některé jsou intuitivní, některé umožňují bezpečně ventilovat nahromaděné emoce (většinou pohybem), jiné zase podporují vnímání okolí i emocí, další se soustředí na relaxaci a odbourávání stresu.Ocenila bych nicméně alespoň nějaké věkové určení. Některé hry jsou spíše pro větší kolektiv dětí.

V knize najdeme také věty, které mohou rodiče používat. Možná je to překladem, ale ukázky zní v češtině fakt divně ("Cítím se zneuznaný.")
Celkově se autorka jaksi vymezuje proti "laskavé výchově "a odsuzuje vysvětlování. Sama ale uvádí poměrně dlouhé a složité monology. Několik nabízených řešení je jen polovičatých. Dětem říká střídejte se, ale jak rozhodnout kdo první a zajistit klidný průběh hry? Rodičům vzkazuje přijměte vztek s nadhledem a dejte jasně na srozuměnou pravidla (jak?). Nesouhlasím například také s odesláním předškolního dítěte do pokoje, aby se tam samo uklidnilo.


Autorovy další knížky

2023  80%Zvládněte dětské emoce
2008  0%Meridiánová masáž

Kniha Zvládněte dětské emoce je v

Právě čtených1x
Přečtených11x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce4x
Chystám se číst18x
Chci si koupit8x
dalších seznamech1x