Zvířátka v lese

Zvířátka v lese https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/531765/bmid_zviratka-v-lese-65c5cd5b8a0df.jpg 5 1 1

Přidat komentář

Péťa Z.
09.02.2024 5 z 5

Zvířátka využívají les „od sklepa až po střechu“. Jezevci, lišky, hraboši a myši si vyhrabávají příbytky pod zemí, zajíci, srnky, bažanti a jeleni se ukrývají pod křovím. A nad tím vším je veliká střecha z větví, jehličí a listí stromů. A nevěřili byste, děti, jak je tady živo.

Veverky šplhají po kmenech stromů a větvích a louskají ze šišek semínka. V dutinách stromů bydlí kuny, vysoko v koruně má veliké hnízdo káně, dravec, který chytá myši. V hustém jehličí mají důkladně ukrytá hnízda králíčci - naši nejmenší ptáčci - nebo křivky, kterým chutnají semínka šišek.

Při dešti se les pořádně napije. Napřed listy a jehličím, potom kořínky a kořeny. Les umí s vodou hospodařit. Když nemůže všechnu dešťovou vodu vypít, ukrývá ji pod kořeny v podzemních rybníčcích a nádržích. Z nich pak vyvěrají na povrch země drobné praménky, studánky a potůčky.

K potůčkům a říčkám se chodí napást a napít lesní zvířátka, mnoho ptáků si tady na stromech staví hnízda, divoká prasata vyrývají z měkké půdy různé kořínky, cibulky a hmyz. Na vlhkých místech roste také velké množství hub.

Leporelo s vkusnými ilustracemi nabízí spoustu zajímavých informací.

Kniha Zvířátka v lese je v

Přečtených1x