Zuzajda a Jurajda

Zuzajda a Jurajda https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/342164/bmid_zuzajda-a-jurajda-g8M-342164.jpg 5 31 9

Veselé vyprávění o malé Zuzance z Prahy, která přijela na léto k dědečkovi a babičce na Valašsko, kde se kamarádí s bratrancem Jurou a spolu s ním objevuje venkovský svět.

Přidat komentář

jindrich7442
02.03.2023 5 z 5

Vzhledem k názvu knihy a rodnému příjmení autorky je to pro mě prakticky povinná četba. Odkládal jsem jí léta s tím, že - jekožto dětskou knihu- budu číst až se synem. A teď na ní došlo... musím říct, že jsem dlouho tak hezkou pohádku nečetl... A navzdory prostředí a času, kdy se příběh odehrává byl syn z pohádky také nadšený. :)

Vesmich
16.03.2022 5 z 5

Sedíme takhle s kamarádkou v zámecké restauraci v Křtinách, kde stojí i knihovnička a jak tak sleduji tituly, hele Marie Podešvová! A okamžitě mě napadlo (přestože tam byla jiná kniha) : Ogar a děcko...povidla... kočka nejí jahody!!! Jak se to jmenovalo..noooo ZUZAJDA A JURAJDA! A vzpomněla jsem si, jak jsem před mnoha a mnoha lety četla tuto knížku, jak fascinující byla, jak mě jako dítě vtáhla do těch prázdnin tam kdesi daleko..Když se tak dívám, kdy to vyšlo, tak to byla úplně nová knížka tehdy a taková pecka!!!


Lucissia
05.05.2021 5 z 5

Pět hvězd je málo. I když paní Podešvová knihu napsala daleko dřív, než jsem se narodila, stejně v ní vidím svoje dětství. Tolikrát jsem ji četla a tolikrát jsem se v Jurajdovi viděla. :-) Teď jsem ji předčítala dětem a to byl takový úspěch, i syn mi říkal, že úplně cítí to léto a prázdniny. Možná o to víc, že je to prostě naše Valašsko. :-)

Radka1911
02.07.2019 5 z 5

Knížku jsem četla v 10 letech a byla to super prázdninová literatura, se Zuzajdou jsem se jako pražské dítě ztotožnila.

whale77
25.07.2018 5 z 5

Jedním slovem – nádhera! Pro děti i pro dospělé. A pro děti dublovaně – měla jsem to ráda já jako dítě a zbožňují to i moje dcery (hlavně proto, že jedna je i jmenovkyní hlavní hrdinky). Část naší rodiny pochází z rožnovska, takže reálie knížky (včetně věnování, které mi tam babička nechala v osmdesátých letech od autorky vepsat) ve mně vyvolávají velice skutečné vzpomínky na dětství. Trochu zastaralejší – protože příběh je zasazen do doby, kdy cestovat z Prahy do Beskyd bylo jako dnes letět z Čech do Anglie. Knížka je určená pro malé čtenáře (nebo ještě menší posluchače), příběhy jsou krátké, milé, poučné. Obrázky roztomilé, jazyk čistý s ozvláštěním pomocí valašského (slováckého?) nářečí. Moc ráda jsem se ke knížce vrátila a inspirativně mě ovlivnila.

AgnessN.R.
25.03.2018 5 z 5

Tuhle knížku jsem osobně nikdy nečetla, ale četla mi ji babička, když jsem byla malá. A bylo strašně krásné se vrátit k Zuzajdě a Jurajdovi a jejich rošťárnám! Knížka je prozářena létem a dokonale rozveselí.
Každá kapitola je hezká, ale mě se nejvíc líbila ta s pohlednicí od slepičky, na tu jsem nezapomněla ani po letech:)

kulzuz
11.02.2018 5 z 5

Ke knížce jsem se znovu vrátila s dětmi a moc se líbila. Pěkné příběhy dětí žijících v přírodě a ne ve městě. Mohu je doporučit.

iva23
28.02.2014 5 z 5

Příjemné čtení + milé obrázky + trochu Valašska = krásná knížka pro děti.

terkas2001
17.02.2013 5 z 5

Knížka Zuzajda a Jurajda je plná dětské radosti a dobrodružství. Zuzka přijíždí o prázdninách na Moravu ke své babičce a dědečkovi, se kterými bydlí i Zuzky teta, strejda a jejich syn Jura. Zuzka s Jurou si vymyslí přezdívky Zuzajda a Jurajda. Budou hrát v rozlehlých lesích a loukách. Budou sbírat maliny a borůvky, sedět u teplého ohýnku a chodit za svými kamarády. Dědeček jim vyrobí houpačku a vozíček, nebo půjdou na pouť. Na konci knihy se šťastně rozloučí a Zuzka odjede domů do Prahy.
Opravdu nádherná veselá kniha. Doporučuji i malým čtenářům!