Zulu

Zulu https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/191814/zulu-191814.jpg 4 33 9

JAR. Jako dítě unikl Ali Neuman, příslušník etnika Zulu, milicím strany Inkatha bojujícím proti Africkému národnímu kongresu. Ani jeho matka, která tehdy byla jediná z rodiny v bezpečí, netuší, čím prošel… Jako policejní ředitel v Kapském městě, výkladní skříni Jihoafrické republiky, musí Neuman čelit všudypřítomnému násilí a AIDS. Události dostávají spád, když je v parku nalezena zmasakrovaná mrtvá běloška, poté co požila novou drogu děsivých účinků. Slumy na okrajích idylických pláží, koncentrující naprostou bídu, se nekontrolovatelně rozlévají pod náporem nových příchozích. Neuman, jehož matku napadli za bílého dne, posílá naslepo svého nejbližšího spolupracovníka po více než nebezpečné stopě… I když apartheid skončil, staří nepřátelé stále číhají ve stínu...... celý text

Přidat komentář

maličkán
10.02.2024 3 z 5

Hodně složitá kniha, nejdřív jsem viděla film, pak jsem přečetla knihu a nakonec jsem musela ještě jednou zhlédnout film. Až napotřetí jsem tomu porozumněla. V knize mne moc nebavily pasáže s popisy poměrů v Jihoafrické republice. Byly mě bližší osudy postav, Aliho matky, May, Briana a Ruby, Dana a Claire.

Disease
12.05.2017 4 z 5

Oproti dříve viděnému filmu se to trochu táhlo, ale zato to bylo tak nějak komplexnější.


Radůz
18.04.2016 4 z 5

Kniha nebyla vůbec špatná, ale musím říct (ač nerad), že film se mi zdál lepší.

moni.ka
28.04.2015 2 z 5

Na knihu jsem se s velkým očekáváním vrhla po přečtení "Všech podob lásky" od Aminatty Forny, kde mě drsné prostředí Afriky, konkrétně Sierry Leone, totálně pohltilo. Čekala jsem detektivku - thriller, neboli že se budu pořádně bát, ale bohužel, nestalo se. Místo toho se mi spíš chtělo zvracet nad popisem brutálních krvavých scén, kde autor zabíhal dle mého názoru do zbytečných podrobností. Napětí žádné, příběh žádný, všechny postavy nesympatické a citově ploché. V postavách jsem se ztrácela a nevěděla pořádně, kdo je kdo, a kdo ke komu vlastně patří. Dvě hvězdy jsou za realistický popis situace v JAR, ale na to by stačila knížka výrazně útlejší.

Baiba
23.02.2015 5 z 5

Také mě k přečtení knihy inspiroval výborný stejnojmenný film (fanynky Orlando Blooma musely být trochu překvapené :)) a jsem za to velice vděčná. Málokdy se stane, aby detektivní román dokázal zachytit tak komplexní obraz společnosti. Díky dobře promyšlenému příběhu autor propojil všechny společenské vrstvy, přičemž nejsilnější je samozřejmě v okamžicích, kdy se pohybuje ve slumech. I přes krutost a syrovost vyprávění, kdy se nelze vyhnout děsivým scénám plným násilí, román až jakýmsi zvláštně poetickým způsobem přibližuje i drsnou krásu jižní Afriky. K tomu uvěřitelní hlavní hrdinové, napětí a vynikající závěr, co víc si přát.

lucia5468
21.02.2015 5 z 5

Videla som najskôr film, ktorý ma oslovil natoľko, že som sa rozhodla prečítať si aj knižnú predlohu. Vôbec neľutujem, práve naopak. Knižka je úžasná od prvej až po poslednú stranu a má svoje čestné miesto v mojej knižnici. Je len málo kníh, ktoré mám chuť si prečítať viackrát a Zulu je práve jedna z nich. Ako tu už bolo spomenuté, je to surové a kruté, miestami šokujúce...ale taký je život a autor knihe vdýchol niečo, čím sa z nej nestáva len obyčajná detektívka, ktorú prečítate a zabudnete...

bondula
27.01.2015 4 z 5

Caryl Férey pripravil pre čitateľa zaujímavú exkurziu do Juhoafrickej republiky. Vzal prierez sociálnou štruktúrou spoločnosti od zapľuvaných shebeenov na predmestiach Kapského mesta po luxusné kluby na pobreží, urobil prierez kultúrami a národmi Južnej Afriky, ukazujúc biedu zulských bantustanov i bohatstvo búrskych vinohradníckych sídel. Predvádza krátke vsuvky z juhoafrickej histórie a zľahka vysvetľuje politické turbulencie, ktoré krajinou v posledných desaťročiach zmietali.

A okrem toho píše dobrú detektívku. Krutú, surovú, no nesmierne napínavú. Škoda niektorých príliš supermanovských pasáží. Vadilo mi to typické klišé okolo detektívov a vôbec akási ich heroizácia. A samozrejme zapojenie do globálnych konšpirácií - byť to bez toho, neľutoval by som prideliť ešte i tú poslednú hviezdičku.

Palele
16.01.2015 5 z 5

Už dlouho mě žádná kniha tak nezasáhla, nejenom upřímně brutálním příběhem, který si na nic nehraje, ale také nádherným poetickým jazykem, který se pouze zdánlivě k tomuto žánru nehodí ( "Rozběsněné mraky vláčely po vyprahlé planině závoje deště.") Příběh plyne jako řeka, ne líná, ale divoká řeka, která s vámi cloumá a já se nedokázala odtrhnout až do poslední stránky. Nedá se říct o moc víc, každá myšlenka může něco prozradit, každé slovo má své pevné místo. Snad jen, že doufám, že bude další příběh. Sáhnu po něm bez rozmýšlení i když mi možná znovu po tváři potečou slzy.

jendoslav
19.12.2014 4 z 5

Hořká, syrová, místy až brutálně šokující kniha, která na půdorysu detektivního vyšetřování bez přiklášlování popisuje život v JAR před nedávným MS ve fotbale, silně ovlivněný následky apartheidu. Plasticky popsané postavy moc životního optimismu nepobraly, ovšem s tím, jak se pomalu odhaluje jejich minulost, se vlastně není čemu divit. Zulu není milé ani hřejivé čtení.

Štítky knihy

detektivní a krimi romány napětí

Autorovy knížky

Caryl Férey
francouzská, 1967
2014  79%Zulu

Kniha Zulu je v

Přečtených39x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených3x
Knihotéce43x
Chystám se číst22x
Chci si koupit1x
dalších seznamech1x