Ztracení ptáci

Ztracení ptáci https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/520184/bmid_ztraceni-ptaci-64c7df5542167.jpg 4 9 2

Záhadné dítě se ocitá v péči osamělé ženy na pouti vesmírem, což jim oběma navždy změní život. Kapitánka lodi, osvobozená od plynutí času. Němé dítě, které si s sebou nese břemeno nepředstavitelné moci. Tisíciletá žena pronásledovaná vlastními chybami, jež by vydaly na mnoho lidských životů. V uhrančivém příběhu, který se klene napříč prostorem a časem, v sobě tito vyděděnci navzájem objevují to, co jim v životě schází: lásku a vědomí, že někam patří. Pocit domova. Nový začátek. Minulost po nich ale stále prahne, a pokud je dožene, hrozí, že tuto provizorní rodinu roztrhá na kusy. Ve výpravném sci-fi Simona Jimeneze se proplétají silné a hluboce lidské příběhy, meditace o důsledcích environmentální krize i odvážné vize budoucích technologií a politických uspořádání.... celý text

Literatura světová Sci-fi
Vydáno: , Host
Originální název:

The Vanished Birds , 2020


více info...

Přidat komentář

Pepa0216
05.03.2024 2 z 5

Lekl jsem se už úvodu, protože to vypadalo na milostný, tragický román o nešťastné lásce. Nicméně to jen do chvíle, kdy na zem spadl chlapec. Tady začíná nějaký trochu děj. Přijde mi jako kdyby autor psal knihu nanečisto. Průběh letu píše zpočátku v deníkových záznamech a ty najednou končí. Asi sláva, protože to občas bylo nudné, což pro mě končí propadnutím chlapce Šiba do jiného světa. Kniha je hodně ponurá a řeší se v ní i závažná témata: klima, LGBTQ. To je rozhodně pozitivní. Postavy mají v sobě hodně emocí, ale nejde si k nim z mého pohledu vytvořit nějaký vztah. Sympatický člověk tam chybí. Co však je k mínusu je hodně malé vysvětlení fungování světa a jeho zákonitosti. Román s dobrým nápadem je tak pro mě celkově tak trochu nedotažený, což je škoda.

Terrexantence
27.02.2024 4 z 5

Velmi zajímavý příběh. Prvních několik kapitol mi připadalo jako povídky, které spolu na první pohled nemají nic společného - tedy až na pocit, že postava něco podstatného ztratila, nějaký kus sebe sama. Postupně se ale tři osudy začnou propojovat.

Vybudovaný svět působí jako hard sci-fi a je zde velmi zajímavý způsob cestování. Pro toho, kdo cestuje vesmírem plyne čas jinak, takže se závratně mění lidé i místa, které cestovatelé navštíví. A autor tyto postavy i místa nechává za sebou s jakousi až chladnokrevností. A tato chladnokrevnost nebo odcizenost lidskosti se promítá i do několika postav.

Konec mi přišel nějak moc abstraktní a snový, a místy drsný a krvavý. Drobnosti mi neseděly, proto nedám 5 hvězdiček.


Štítky knihy

sci-fi

Autorovy další knížky

Simon Jimenez
filipínská, 1989
2023  73%Ztracení ptáci
2024  72%Kopí protne vodu

Kniha Ztracení ptáci je v

Přečtených10x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce46x
Chystám se číst48x
Chci si koupit17x
dalších seznamech1x