Ztraceni na Everestu

Ztraceni na Everestu https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/296907/bmid_ztraceni-na-everestu-Xue-296907.jpg 4 60 11

Když v roce 1975 velká britská expedice dosáhla expedičním stylem s použitím kyslíkových bomb, velkého množství materiálu a s pomocí šerpů v těžké jihozápadní stěně vrcholu Mount Everestu, její vedoucí Chris Bonington prohlásil: „Vylézt tuto cestu alpským stylem je nereálné!“ A výzva byla na světě. Psal se 17. říjen 1988. Čtveřice špičkových slovenských horolezců Dušan Becík, Peter Božík, Jaroslav Jaško a Jozef Just přelezla jihozápadní stěnu Mount Everestu až na Jižní vrchol alpským stylem. Just potom sám vystoupil i na hlavní vrchol. Světový výkon z kategorie přelomových! Při sestupu však všichni zůstali nezvěstní… Autor Milan Vranka se s odstupem více než dvaceti let od tragédie ponořil do starých novinových článků, dopisů z expedice, expedičních deníků a přepisů vysílačkové komunikace a převyprávěl celý dramatický příběh. Příběh o jednom obrovském himalájském snu a ještě větší tragédii. Kde jsou jejich hroby, už se asi nikdy nedozvíme. To však neznamená, že na ně lidé zapomněli. Kniha Ztraceni na Everestu je jednou ze vzpomínek. Zachycuje je na jejich poslední akci takové, jací opravdu byli. Autor v závěru knihy představuje každého ze čtveřice horolezců i očima jejich rodinných příslušníků, přátel a spolulezců.... celý text

Přidat komentář

Deia
25.01.2024 4 z 5

Mňa príbehy takýchto expedícii fascinujú, aj keď nemám ich zas prečítaných nejak veľa. Tak som si povedala, že nastal čas aj na túto. Kniha o tomto ťažkom výstupe obsahuje snáď všetko - od plánovania expedície, cez prípravu horolezcov, až po to, čo sa dialo potom. Zakaždým ma prekvapí, aké v tej dobe muselo byť ťažké naplánovať takúto expedíciu. Ale najviac ma prekvapí odhodlanie ľudí, ktorí sa do toho pustia a ktorí chcú niečo prekonať. Aj keď v tomto prípade sa im to stalo osudným. Spočiatku som sa strácala v menách, ale našťastie hneď na začiatku sú fotky s menami štyroch horolezcov, ku ktorým som sa v priebehu čítania často vracala. Prvá polovica príbehu sa mi miestami zdala rozťahaná, keďže popisovala kedy ktorý horolezec kam išiel, ale zas, asi to bolo potrebné. Hlavne to bola ich príprava k tomu, aby zvládli vyliezť na vrchol tou najťažšou cestou. Čo sa aj jednému z nich, Jozefovi Justovi, podarilo. Lenže po ceste naspäť ostali všetci nezvestní... A tak aspoň táto kniha pripomína ich odhodlanie, skvelý výkon a poslednú cestu.

Hubay
24.01.2024 3 z 5

Co mě bavilo: Samozřejmě autenticita toho příběhu, kterou čerpal autor z dochovaných písemných, audio a video záznamů, protože sám na místě nebyl.

Co mě nebavilo: Kniha měla být napsána mnohem dřív, skoro 30 let je přece jen trochu moc dlouhá doba, už kvůli rodinám obětí. Trochu jsem doufal, že důvod pro odkládání mohla být naděje, že se objeví těla, to však vzhledem k okolnostem a místu tragédie vlastně dávno nebylo možné.

Více na mém blogu: https://100knih.blogspot.com/


jitka4016
13.03.2022 3 z 5

druhá půlka knihy je více méně dokumentační, Hory byly jejich osudem se mi četla mnohem lépe, pokud se to dá říct o příběhu, kde na konci je bohužel smrt....

Landys
24.11.2021 3 z 5

I kdyz uz od zacatku vite, jak to skonci, stejne vas to dostane. Moc smutne. Nicmene styl knizky, vypraveni atd. me proste nejak neuchvatilo.

PavlaTr
24.10.2021 5 z 5

Silný příběh neskutečných lidí ....... velmi pěkná kniha

Simstr
11.12.2020 5 z 5

Velice silná a poutavá kniha o jednom velkém snu co skončil tragédií. Samozřejmě obdivuhodný výkon všech horolezců, ikdyž asi nikdy nezjistíme proč se stalo, to co se stalo...

Raada
28.02.2019 5 z 5

Jak to dopadne čtenář ví od začátku. Kniha rekonstruuje úspěšný a obdivuhodný výstup a zároveň tragický sestup z Everestu. V závěru knihy jsou zajímavé medailonky, jak horolezce viděli jejich nejbližší. Doporučuji.

marwinmh
09.02.2019 5 z 5

Čtivě popsána touha 4 horolezců zdolat magickou horu Everest, která však skončila tragicky a zasáhla do životů spousty dalších osob.

konicekbily
10.11.2017 4 z 5

Kniha mi připomněla heroický výkon našich federálních horolezců a mnohé dovysvětlila. Tenkrát ve Vysokých Tatrách to bylo žhavé téma, zda na to měli - nebo neměli. Nad 8000 metrů nad mořem jde vše stranou a nikdy nikdo neví, co to s ním udělá.

Seditka
02.03.2017 3 z 5

Kniha upomínající na pozapomenutý sportovní výkon slovenských horolezců. Mezi knihami věnující se této tématice jde o průměr - to, co knihu dělá čtenářovi bližští jsou medailonky jednotlivých horolezců, tak jak na ně vzpomíná rodina, přátelé z horolezeckého spolku a ostatní spolulezci. Obsahově i stylem vyprávění trošku pokulhává, stejně jako přehlédnutými chybami v korektuře textu. Obrazové části s fotkami příjemně osvěžují textové pasáže.

Květinka008
10.10.2016 5 z 5

Knížku jsem četla jedním dechem, přestože nejsem horolezec a ani nemám k tomuto sportu žádnou náklonnost. Příběh je strhující, srovnatelný s mnoha zahraničními a "slavnějšími", které měly to štěstí být zpropagovány a třeba i zfilmovány. Je neskutečné, co se i "za komunistů" dalo dokázat, a co Čechoslováci také dokázali - navzdory svému horšímu vybavení, mnohdy nevstřícným podmínkám... Obdiv!

Jediné, co bych autorovi vytkla, je přílišná familiérnost - on ty kluky znal, bylo pro něj přirozené s jejich jmény v textu pohazovat sem a tam, ale čtenář neznalý se místy ztrácel. Medailonky jednotlivých osob bych dala z důvodu lepší orientace a představy, kdo byl kdo, na začátek knihy, ne na konec. Případným čtenářům tak doporučuji mrknout nejdřív na medailonky a třeba i fotky, aby si při čtení mohli vybavit u každého jména i tvář a k ní přiřazovat líčený charakter. Podruhé bych si text s tímto vědomím už vychutnala víc.