Ztracená vítězství 2

Ztracená vítězství 2 https://www.databazeknih.cz/img/books/98_/98998/bmid_ztracena-vitezstvi-2-r24-98998.jpg 4 8 5

Jeden z nejvýznamnějších německých vojevůdců druhé světové války napsal své paměti v první polovině padesátých let minulého století. Jeho kniha se téměř okamžitě stala bestsellerem a byla přeložena do mnoha světových jazyků, včetně ruštiny. Nakladatelství Jota tímto překladem splácí určitý dluh, který může český čtenář, jenž neměl možnost se s tímto druhem literatury v minulosti seznámit, cítit. Vydání knihy rozhodně není propagací nacismu, tak jako vydávání pamětí sovětských maršálů není propagací komunismu. Přesto je kniha doplněna redakčním poznámkovým aparátem, který jednak čtenáře orientuje v záplavě dnes již méně známých osobností, událostí a vojenských reálií druhé světové války, jednak upozorňuje na případné pasáže, které lze označit jako subjektivní. Druhý díl pamětí generála Ericha von Mansteina zavede čtenáře na sovětsko-německou frontu a přiblíží mu organizaci německých vojsk za 2. světové války. Paměti velitele Skupiny Don a Skupiny armád Jih se tentokrát zaměřují na pokusy o vyproštění obklíčených německých vojsk u Stalingradu a o poslední rozsáhlé německé útočné operaci v létě 1943. Začátkem roku 1944 byl generál von Manstein Hitlerem odvolán. Součástí knihy jsou seznamy velitelských sborů německých vojsk a fotografie.... celý text

Literatura světová Literatura faktu Biografie a memoáry
Vydáno: , Jota
Originální název:

Verlorene Siege , 1955


více info...

Přidat komentář

ondra2
20.04.2023 4 z 5

Jako první díl nezabíhá příliš do podrobností, drží se i při popisu bojových akcí spíše na úrovni vyšších vojenských celků. Kdyby se Hitler nepovažoval za vojenského génia a nekecal do činnosti schopnějším nebo si nechal poradit, pravděpodobně by válka na východní frontě (i na západní, nicméně kniha se týká především fronty východní) vypadala jinak, naštěstí se za něj považoval a poradit si spíše nedal. Knihu docela devalvuje množství překlepů a podobných nedostatků, s tím si mohli v nakladatelství dát práci více. Doplněný přehled vojenských velitelů se stručnými životopisy lze naopak hodnotit kladně.

Prismosizm
18.04.2022 2 z 5

Druhý díl už bohužel kladně hodnotit nemůžu. Byť se jedná opět o velice zajímavé čtení, slouží především jako obhajoba Wehrmachtu a jeho vlastní osoby.

Ať už se jedná o popis bojů u Stalingradu, následnou protiofenzívu u Kharkova nebo naprostou relativizaci taktiky spálené země.


VladimirTetur
07.06.2017 4 z 5

Pro první i druhý díl platí, že obsah je nad formu. I když je kniha plná překlepů a chyb, tak na to sere bílý tesák. Manstein má co říct a říká to velmi dobře. Poznámkový aparát českého vydání je bohatý a detailní, upozorňuje na některé lži a pomáhá osvětlovat reálie dějů i méně zasvěcenému čtenáři. Nicméně zeměpisná mapa v ruce a google jsou při čtení nutností :), tak obsáhlé to je. Než se dáte do čtení, je dobré jako úvod shlédnout pár desítek hodin filmových dokumentů (dnes na youtube), umocní to zážitek z knihy. Doporučuji "Druhá světová válka v barvě", "Velká vlastenecká válka", "Apokalypsa: 2. světová válka".

Říká se, že Manstein byl údajně nejlepší manažer druhé světové války. Co s tím? - Nevím, z knihy sice vyplývá, že byl operačně nadprůměrně schopný, ale minimálně jeden týpek s ním sehrál důstojnou partii, Georgij K. Žukov! Takže dokud nepřečtu paměti Žukova, nechávám si rezervu v hodnocení.

kyssling
26.01.2015 4 z 5

Špičková kniha pro zájemce o 2.světovou válku a především Wehrmacht naprostá povinnost. Platí to samé co jsme napsal o prvním svazku. Co mě nejvíce překvapilo, byla naprostá korektnost jednání Hitlera s generály (alespoň pokud jde o Mansteina), čekal jsem více familierní vztahy.

helmiczka
19.01.2014 3 z 5

Ak by som mal pred sebou vystretú mapu, tak by som z knihy zrejme mal viac. Obrovské kvantum geografických názvov a faktografických údajov. Mnoho strán som len preletel pohľadom... ale vzťah s Hitlerom bol zaujímavý.

Autorovy další knížky

Erich von Manstein
německá, 1887 - 1973
2006  77%Ztracená vítězství 1
1994  90%Ztracená vítězství - vzpomínky 1939-1944
2006  80%Ztracená vítězství 2
2015  65%Erich von Manstein - v zákopech druhé světové války