Zresetuj mě

Zresetuj mě https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/517351/bmid_zresetuj-me-cHN-517351.jpg 4 25 10

Praha, rok 2069. Nové technologie a nadnárodní koncerny ovládají celou společnost. Mezi zámožným Centrem a vnějšími sektory města dlouho panují napjaté vztahy. Situaci eskaluje bestiální vražda. Na těle oběti stojí podivný vzkaz: ZRESETUJ MĚ. Případu se ujímá kriminalistka Sandra Šemberová. Čeká ji nelehký úkol – najít nebezpečného psychopata v metropoli, kde se korupce a zločinnost staly normou. Sandra se spojí s ostříleným čínským detektivem. Společně musí zastavit brutálního vraha dřív, než důsledky jeho činů obrátí celé město vzhůru nohama.... celý text

Přidat komentář

mnohoknih
23.11.2023 4 z 5

Detekvní příběh z roku 2069, místo Praha. Ale v podstatě ten rok není důležitý, autor by si mohl vybrat jakékoliv jiné pozadí, aby poukázal na psychická traumata, korupci, ale i spolupráci a důvěru mezi kolegy. Vplutí do příběhu mi přišlo trochu zmatečné, chvilku mi trvalo než jsem se zorientovala, co se děje ve městě a co za Zdí a v sektorech a kdo je kdo. Kriminalistka z oddělení vražd Sandra se pouští do vyšetřování brutální vraždy. Zajímavostí na mrtvole jsou odebrané oči a identifikační čip. A nápis zresetuj mě. O pár dní později další zmrzačená mrtvola s nápisem a na scénu vstupuje e-policie. Zatím stále spíše průměr. Pak ale do příběhu vstoupí Morgue (chacha, Márníčka, fakt vtipné) a děj začne být rázem akčnější, zběsilejší, mrtvoly přibývají, informace také a my zjišťujeme, že i systém v roce 2069 je prolezlý neskutečnou korupcí. Naštěstí Sandra i Márnička jsou charakterově více méně v pořádku a tak s nimi postupně odhalujeme všechnu špínu a lidské neštěstí. Vrah mě nenapadl, ale ani jsem se moc nesnažila ho uhodnout. Spíše jsem si užívala dobře popsaný cyberpunk.

kniznistranky
14.11.2023 5 z 5

Praha roku 2069. Nové technologie, neony osvětlující červeň pražských střech a společnost prolezlá korupcí a zločiny. Centrum Prahy je obehnané Zdí a jeho vztahy s vnějšími sektory města jsou napjaté. Situace dojde až do bodu, kdy všemi otřese bestiální vražda. Kriminalistka Sanda Šemberová se ujímá vyšetřování a spolu s čínským detektivem z e-policie se pouští do rozplétání nebezpečných informací k dopadení vraha.
(...)
Tato sci-fi detektivka není žádným oddechovým čtivem. Při čtení je třeba vnímat text pozorně. Jde sice o Prahu, která by měla být českému čtenáři důvěrně známá, ve světě Zresetuj mě se však objevuje spousta nových věcí, politických rozmíšek a podstatných historických událostí, které zahýbaly se společností a pro děj jsou podstatné.
(...)
Velké doporučení milovníkům sci-fi a těm, kteří chtějí zkusit detektivku v modernějším kabátku než jsou ty klasické od Agathy Christie.

(Celou recenzi včetně mini-rozhovoru s autorem najdete na: https://www.forendors.cz/p/bf4e9e976acc8f61b80b54a9181973be)


david8843
09.11.2023 4 z 5

Příjemná svěží detektivka, která sice nepřináší nic úplně nového, zároveň ale nedělá nic úplně špatně. Exceluje především v proplétání dějových linií a střídání postav. A to do té míry, že jsem si párkrát vzpomněl na Stiega Larssona (nejvyšší pocta).

Příběh je fajn, nicméně s minimálními úpravami se klidně mohl odehrát i dnes. Cyberpunkové a sci-fi elementy jsou poměrně nevyužité, dělají kulisu. Na každou technologii je tu proti-technologie, čímž se výhody vykrátí. Téma transhumanismu se tu sice nakousne, nejde se ale do hloubky. Je to škoda.

Přesto, futuristická Praha je kouzelná. Postavy jsou sympatické, děj dobře plyne, dává smysl a umí překvapit. Kniha hravě obstojí i v zahraniční konkurenci.

MegaH
24.10.2023 5 z 5

Detektivní linka naprosto skvěle vymyšlená, postavy propracované a budoucnost, tak uvěřitelná, že se nezamyslíte nad tím, jestli taková bude, ale KDY taková bude.
Děj celé knížky se odehrává během pouhých tří dnů, takže tempo bylo opravdu zběsilé. Úhly pohledu se střídají mezi všemi postavami a je to fakt jízda. Praha 2069....luxus!!!
Nemám knížce co vytknout...

Dragell
18.10.2023 5 z 5

Parádní sci-fi detektivka z daleké budoucnosti, ale přesto nám tak známého místa - Prahy. Řádí tady vrah s celkem zajímavými choutkami a podivným vzkazem Zresetuj mě.

Kniha v sobě snoubí několik dějových linek nejen z pohledu kriminalistů, ale také z pohledů hackerů, násilníků a zločinců. Ovšem kromě řešení případu, kdy policii pod rukama přibývá mrtvol, také přichází na scénu soukromá agentura, která chce dokázat, že je lepší a převzít funkci tohoto statního útvaru.

Nic není černobílé, o čemž nás přesvědčuje nejeden lidský osud. Kromě toho se dočkáme spousty akčních scén, přestřelek, automobilových honiček a tak dále. Je to opravdu svižné a potemnělé čtení, které vás strhne a nepustí. Ráda bych se do tohoto světa opět vrátila.

Madla81
02.10.2023 5 z 5

Akční, svižné, chytré a velmi čtivé. Zákulisní čachry korporátů, vyšetřování nechutných vražd a kulisy Prahv roce 2069 jsou tím pravým šálkem kávy pro vyznavače cyperpunku. Doporučuje deset růžových hlav z deseti!

maerlyn
15.09.2023 5 z 5

Za mě dost dobrý. Trochu mi to připomnělo knihy Petra Heteši - město budoucnosti, nebezpečná čtvrť, různé typy vyšetřovatelů, atd. Klidně bych si uměl představit i pokračování.

kokrokr
12.09.2023 3 z 5

Dobrodružný krimi román s trochu rozevlátým dějem z Prahy roku 2069. Je to trochu překombinované a občas zmatečné, na zadek si z toho rozhodně nesednete. Číst se to dá, ale Praha budoucnosti z Undergroundu od Kotlety je lepší nejméně o level. Průměrný počin za tři body.

KadetJaina
18.07.2023 5 z 5

Paráda! Skvělé postavy a velmi dobře vykreslené. Politické vztahy v Praze budoucnosti, kde korporáty ovládají vše a okrajové části se zmítají zločinem dobře propracované. Detektivní zápletka funkční a napínavá a kyberpunk jak se sluší a patří.

davidurban1973
16.07.2023 5 z 5

Skvěle napsaný příběh, uvěřitelné postavy. Asi nejlepší cyberpunkový román, který jsem četl, v kombinaci s detektivní zápletkou a českým prostředím, zkrátka bomba. Vřele doporučuji všem, kdo mají rádi sci-fi a detektivky.