Zrada v Andělském Dvoře

Zrada v Andělském Dvoře https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/129379/zrada-v-andelskem-dvore-129379.jpg 4 10 5

Drsné osudy beskydských horalů v posledních měsících 2. světové války Malá osada Andělský Dvůr zůstávala po celou dobu války bezpečně ukryta v obtížně přístupném místě hor. Pomoc partyzánům byla pro osadníky zcela přirozená. Těžko přístupná osada jim poskytovala šalebný pocit bezpečí. V závěrečných měsících války však neuniknou zradě konfidentů, vzápětí ani zásahu trestného přepadového oddílu. Osadníci jsou zavražděni, dřevěné domy vypáleny. Devatenáctiletý Jaryn unikne o vlásek smrti. Přijmou ho mezi sebe partyzáni v podhůří, spolu s nimi se účastní bojových akcí. Tak jako se dříve stal nechtěným svědkem veřejných poprav lidí za odbojářskou činnost, tak i v prvých hodinách míru je nucen bezmocně přihlížet, když zfanatizovaný dav veřejně lynčuje na sloupu elektrického vedení děvče, které mělo blízký vztah s nepřítelem, ale současně dodávalo odbojářům cenné zprávy o připravovaných vojenských akcích proti odboji. Smrt byla vysokou cenou za její činnost. Jaryn jí nedokázal zabránit. Rozčarovaný se vrací do hor.... celý text

Přidat komentář

vladka200
17.03.2024

Přečteno na jeden zátah.Poutavé,smutné,ale tak to ve válce bylo

jarin58
30.06.2023 4 z 5

Povedená kniha která určitě stojí za přečtení.


kilometr
24.11.2019 3 z 5

Přepadení Andělského Dvora bylo úvodním poċinem proti partyzánské akce Sperber-Krahujec.Povedená kniha,která za přeċtení stojí.60%.

ivzu77
09.05.2019 5 z 5

Když se mi dostala tato kniha do ruky, nevěděla jsem, zda je to čtení pro mne. Ale TOHLE je čtení pro každého člověka, každý by měl vědět, co se za války dělo za hrůzy a jak se v odlehlých a chudých krajích naší vlasti žilo. Příběh mne dostal. Vím že místa a osoby jsou smyšlené, ale hned jsem si našla, že podobná protipartyzánská operace v Beskydech v listopadu 1944 skutečné proběhla pod názvem Operace Tetřev.

PatrikDi
06.01.2016 5 z 5

Spisovatel a autor faktů Richard Sobotík předvedl ve své knize dramatický a zároveň romantický příběh vesnického mládence z Beskyd Jaryna Baránka, kterému zemřeli oba rodiče a jehož si vzali na výchovu příbuzní. Jelikož kniha staví na historických událostech ale jména osob a místa jsou vymyšlená, postačí říct, že doba zrání mladého muže, kterému bylo na konci II. sv. války 19 let nebyla vůbec jednoduchá. Sobotík ukázal velmi malebný ráz Beskyd, vylíčil obyvatele horských vesnic, zrádce a německé okupanty. Myslím si, že je nezbytné připomínat dějiny naší země a houževnatost a sílu českých, moravských a slezských obyvatel, kteří se nezaprodali nacistům a pomáhali partyzánům a toužebně čekali na osvobození vlasti. Chtěl bych uctít památku všech, kteří zachynuli kvůli obraně české země a v těžkých chvílích se nevzdali a ukázali nepříteli českou hrdost a pýchu.