Zpověď agenta StB

Zpověď agenta StB https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/291647/mid_zpoved-agenta-stb-qaF-291647.jpg 3 10 2

Detektivní román, v němž nás autor zavede do prostředí Státní bezpečnosti posledních deseti let totalitního režimu. Prolínáním dvou dějových linií, současnosti a minulosti, které spolu zprvu zdánlivě nesouvisí, vzniká napětí, korunované nečekaným vyústěním.

Přidat komentář

raffi
15.12.2016 4 z 5

Rozhodne najzaujímavejšia kniha českého autora, akú som tento rok čítala. Dve dejové linky, v ktorej jedna je vlastne hnus doby minulej a druhá hnus doby súčasnej, sa nakoniec spletú v jeden príbeh. Dobrý nápad, dobré spracovanie témy, celkovo kvalitná autorova práca, ja som spokojná.

hopla
12.12.2016 4 z 5

Provokativní titul tohoto pseudorománu by v devadesátých letech zafungoval jistě zcela jinak než v dnešní době, kdy občané už nikoho nekádrují podle toho, zda spolupracoval s bolševickým režimem či nikoliv. Přesto zřejmě neunikne pozornosti čtenářům tzv. literatury faktu, do níž se zdá být zařaditelný. Nakolik právem, posoudí už každý sám. Že však jde o literární útvar ne zcela seriózní, naznačuje už jeden z podtitulů "Dva romány za cenu jednoho." Pokud tedy přistoupíte na autorovu hru se čtenářem a začtete se do tohoto "románu v románu," máte před sebou simultánku, která je docela dobře hratelná, neboť soupeř vám dává dostatek prostoru k přemýšlení nad dalšími (v tomto případě spíše jeho) tahy. Překážkou k udržení se ve hře vám však může být mix dvou naprosto odlišných stylů - suchopárný popis, tedy ona zpověď eliminátora a oproti tomu až groteskní líčení peripetií novinářské, nakladatelské, komunálně politické a podobné havěti... Za sebe můžu říct, že jsem se tou crazy vatou dokázal prokousat celkem bez potíží (tedy až na ty poměrně časté překlepy, které se daly tolerovat spíš v onom nevydaném rukopise) a za nahlédnutí do estébácké kuchyně, alespoň touto formou, mi to stálo. I přes tu odlehčenou formu z toho mrazí...