Zpětný chod

Zpětný chod https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/512142/bmid_zpetny-chod-uJT-512142.jpg 4 17 6

Noční obloha byla pro Radku velkou vášní již od dětství. Snívala o tom, jak jednou svým teleskopem přijde na něco skutečně zásadního, co ovlivní nejen její život. Kdyby tušila, že se její přání zanedlouho vyplní, jistě by se ve svém životě zaměřila na něco docela jiného. Měsíc se vychýlil z oběžné dráhy a jeho bleskurychlé přibližování k Zemi spustí na celém světě boj o holý život. Zpočátku se k záchraně postaví každý po svém. Je to ale v tak naléhavé chvíli to správné řešení? A existuje vůbec možnost se zachránit?... celý text

Přidat komentář

iceVS
20.01.2024 1 z 5

Jako fakt tohle...?
Asi do půlky jsem si říkala, že jako slohovka docela dobrý, ale vydat to jako knihu... nechápu vydavatelův záměr...
Od půlky jsem se modlila, aby už do nich ten Měsíc praštil. V tom příběhu je tolik nelogičností, že jsem se chvíli smála nahlas, pak už jsem byla jen znechucená.
No a závěr to dorazil.
Proč proboha...?

Misty-K
26.08.2023 3 z 5

Repost hodnocení z mého instagramového účtu:

Zpětný chod je katastrofická sci-fi soustředící se na rodinu astronomky-amatérky Radky Koudelkové. Nejde o nic akčního, spíše se příběh točí kolem obyčejných situací, které předcházejí srážce Měsíce se Zemí. Kritizuje lidskou chamtivost a sobeckost a nabádá čtenáře, aby si více vážil toho, co mu život nabízí.

Myšlenku kniha ztvárnila pěknou, bohužel musím říct, že hlavně ke konci s ní čtenáře vyloženě mlátila po hlavě. Celkově všechno bylo otevřeně řečeno, nehrálo se moc na naznačování. Navíc se filosofii knihy zřetelně přizpůsobuje děj, psychologie postav je pak těžko uvěřitelná. Konec působí vyloženě naivně.

Chválu mám nicméně také. Prvním velkým plusem je styl, kniha se mi četla velmi dobře. Potom musím ocenit samotný námět příběhu, apokalypsa z pohledu rozvedené matky dvou malých dětí působí hodně originálně. Navíc byl motiv zpětného chodu maximálně využit. Kritika médií se mi zamlouvala též. A co se týče postav, i když nemají takovou hloubku, jako bych si přála, jsou zajímavé alespoň konceptem.

Zpětný chod není špatná kniha, mnohem lépe by však fungovala buď ve formě povídky, nebo jako román mnohem delší, soustředící se více na vykreslení jednotlivých postav a situací. Jsem nyní zvědavá na autorčinu dětskou a romantickou tvorbu, připadá mi totiž, že na ni se její styl hodí víc.


JarunkaBerunka
19.08.2023 5 z 5

Ačkoli tento žánr nevyhledávám, kniha se moc povedla

lalela
07.05.2023 1 z 5

Kdyby...to je námět knihy, a já přidávám své kdyby. Kdyby se hlavní hrdinka na konci svého příběhu probudila, možná by to bylo lepší zakončení. Navíc mi vadily gramatické chyby, které se v knížce vyskytovaly. Nevědět, že knihu psala dospělá žena, myslím si, že je to sloh deváťáka ze základní školy. Moc jsem se nad knihou trápila.

Kasparv
20.04.2023 1 z 5

Inu - obálka je krásná, o to nic - na tu jsem se i chytil...
Ale jinak - prostě si myslím, že humanitní vzdělání a naprostá absence alespoň základních znalostí fyziky není vhodným předpokladem pro psaní sci-fi. Prostě není možné (pokud pominu všechny ostatní nelogičnosti), aby dva dny před dopadem byl Měsíc v nižších vrstvách atmosféry... :-)
No a ten závěr - to už byla fakt jen čirá mystika...

mariebramborova
22.03.2023 5 z 5

Krásně se četla, překvapivý příběh, dechberoucí obálka, která mě na první pohled úplně dostala!

Autorovy další knížky

Marie Jakoubková
česká, 1983
2021  55%Studna
2022  76%Koruna pro štěstí
2021  91%Hadrová panenka
2022  80%Sára
2023  75%Zpětný chod