Zpátky na zem: Jak se vyznat v politice Nového klimatického režimu

Zpátky na zem: Jak se vyznat v politice Nového klimatického režimu https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/444493/bmid_zpatky-na-zem-jak-se-vyznat-v-polit-Mxe-444493.png 4 17 5

Ekologická proměna, jíž jsme dnes svědky, už celých posledních třicet let ovlivňuje naši politickou krajinu. To vysvětluje i vražedný koktejl prudce narůstajících nerovností, masivní deregulace a přeměny snu o globalizujícím se světě do noční můry pro většinu lidí na světě. Tyto tři fenomény spojuje přesvědčení mnoha mocných lidí. Nepopírají, že ekologická hrozba je reálná. Patrně ale došli k závěru, že nejlépe bude přestat předstírat, že sdílejí společnou budoucnost se zbytkem světa. A tak se stěhují do daňových rájů a masivně investují do popírání klimatické změny. Levice k této nové situaci obrací svoji pozornost s velkým zpožděním. V převážné míře se stále organizuje podle osy, která začíná od investice do lokálních hodnot a jde vstříc naději v globalizaci. V momentě, kdy lidé po celém světě začínají být nespokojení s ideálem modernity, se vrací zpátky k obraně národních a etnických hranic. Toto je důvod, proč je naléhavě potřeba udělat krok stranou a definovat politiku, která bude směřovat k Zemi a nikoli ke globální nebo národní perspektivě. Je potřeba znovu promýšlet a pečlivě popsat, co obnáší přináležet k určitému teritoriu. Naší největší výzvou ovšem je naučit se nově obývat Zemi. Úkolem současné politiky je dostat nás zpátky na zem.... celý text

Literatura naučná Politologie, mezinárodní vztahy Ekologie, živ. prostředí
Vydáno: , Neklid
Originální název:

Face à Gaïa: Huit conférences sur le nouveau régime climatique , 2015


více info...

Přidat komentář

KapitánSmrt
20.04.2022 3 z 5

Další z dlouhé řady pokusů o návrh politického řešení současných krizí (vzrůstající nerovnosti, ekologické krize, krize globalizace apod.). Tentokrát jde o snahu skloubit globální s lokálním, zdravý nacionalismus s ohledem na globální spolupráci, kdy by v centru dění měl být zájem o zachování života na zemi. Určitě jde o zajímavý text, který by stálo za to více rozpracovat (zatím jde, zdá se, o pouhý nástřel hlavních myšlenek) či se ho pokusit uvést v život v nějakém politickém hnutí.

Mr.Moldau
11.10.2021 3 z 5

Esej, která si nebere servítky s kritikou Trumpa, brexitu nebo nacionalismu v Evropě. Autor nahlíží zajímavou perspektivou na klimatické změny ve snaze změnit pohled na globalizovaný svět.


lentolog
21.05.2021 5 z 5

Jasnozrivá esej o potrebe deglobalizácie v najlepšej tradícii tohto francúzskeho žánru (essai u Montaigna znamená pokus, pokračovali Pascal, Montesquieu, Rousseau...) s inšpiratívnymi podnetmi. Poctivé premýšľanie o našej situácii a cestách von (teda vlastne dnu - späť na Zem). Užitočná navigácia, kde pristáť: prejsť od moderného k súčasnému; skromnosťou, otvorenosťou, vnímavosťou vzdorovať epistemologickému delíriu kráľov Ubuov v prezidentských palácoch.
,,Jisté je, že se všichni nacházíme před univerzálním nedostatkem prostoru, který by bylo možné sdílet, a obyvatelné země."
,,...nastala možná doba, kdy musíme přestat mluvit o lidech (humains) a začít hovořit o pozemšťanech (Earthbound), a zdůraznit přitom, že humus a především kompost jsou zahrnuty v etymologii člověka (humain). (Pozemšťan /terrestre/ má tu výhodu, že žádný rod ani druh neurčuje...)"

los
17.05.2021 1 z 5

model nového směřování Evropy, vyhýbající se dosavadnímu napětí mezi globálním a lokálním, mezi vnějším a vnitřním, mezi pravicí a levicí, mezi vědami přírodními a humanitními, kterým chce Latour otevřít diskuzi, proč ne

neztotožňuju se s teorií Gaia ani s přijetím migrantů (neporozuměl jsem Latourovu závěrečnému zdůvodnění) a pochybuju o tvrzení, že rozdělení světa po druhé světové válce lze označit za "bottom up design"

Kmotr99
08.09.2020 3 z 5

Zvolení Donalda Trumpa způsobilo poprask a nutkání nespočtu intelektuálů tuhle "ránu" dosavadnímu světovému uspořádání zareagovat.
Esej Bruna Latoura patří mezi ty zajímavější a nadčasovější reflexe událostí roku 2016, takže vlastně nevadí opožděný překlad tři roky po vydání originálu. Latour jde dál a je to trochu myšlení "out of the box". Koncept os a jejich vychýlení mi přišel zajímavý, neotřelý, včetně grafického zpracování. Pro politology určitě zajímavá úvaha. Zamýlšení nad filosofií vědy mě taky obohatila.
Bohužel si úplně nedovedu představit, co by to mělo v realitě znamenat. A závěrečná óda na Evropu mě úplně nepřesvědčila.
K přečtení určitě doporučuji, udělal jsem si hodně poznámek, je to dobře napsaná esej (tenhle žánr francouzi zdá se umí), ale pořád jenom esej. Není to v dnešní pohnuté době málo?

Autorovy další knížky

Bruno Latour
francouzská, 1947 - 2022
2020  73%Zpátky na zem: Jak se vyznat v politice Nového klimatického režimu
2003  60%Nikdy sme neboli moderní
2022  80%Kde to jsem? - Poučení z lockdownu pro pozemšťany
2016  0%Stopovat a skládat světy s Brunem Latourem: Výbor z textů 1998-2013
2023  80%Memorandum o nové ekologické třídě

Kniha Zpátky na zem: Jak se vyznat v politice Nového klimatického režimu je v

Právě čtených1x
Přečtených21x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených1x
Knihotéce11x
Chystám se číst42x
Chci si koupit13x
dalších seznamech1x