Zóna 22

Zóna 22 https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/487267/bmid_zona-22-MFU-487267.jpg 4 73 12

Prinútili ho vymeniť každodenný život za väzenskú celu... Keď Tig Hague pobozkal na rozlúčku priateľku Lucy, myslel na svoj návrat. Mladý pár si práve hľadal prvý spoločný domov. Tig mal odísť len na pár dní na rutinnú služobnú cestu - každoročné vyvrcholenie inak všednej práce za ruskou prepážkou londýnskej banky. Ale o pár hodín neskôr sa na moskovskom letisku niečo prihodí. Niečo veľmi zlé. Pretože neporozumel žiadosti o úplatok, ktorá by urýchlila jeho vstup do krajiny, poslali ho nabok, aby mu prehľadali batožinu. Taká obyčajná schválnosť, pomyslel si. Vzápätí sa však Tigov svet zrúti so závratnou a hrôzostrašnou rýchlosťou. V zadnom vrecku starých džínsov mu našli drobučký kúsok hašiša z víkendovej staromládeneckej párty na rozlúčku so slobodou. To množstvo by doma nestálo ani len za pokarhanie. Navyše o tom ani nevedel. Tig však musel stráviť noc v neslávne známej moskovskej väznici Pietska ústredná. Ale to všetko bol iba prvý krok na jeho ceste do väzenského tábora Zóna 22 v ponurom ďalekom zapadákove v Mordovii. Domov sa vráti až o pár rokov... Zóna 22 je šokujúcim príbehom mladého Angličana, ktorý bojuje o prežitie v brutálnych, skorumpovaných a takmer stredovekých podmienkach väzenského tábora v Putinovom Rusku.... celý text

Literatura světová Biografie a memoáry
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

Zone 22 , 2008


více info...

Přidat komentář

hagenbugen
02.06.2022 5 z 5

1000+1 důvodů, proč se současnému rusku vyhnout co největším obloukem. napsané velmi civilně a čtivě + velmi slušný překlad = výborné čtení!

parvitas
01.01.2022 2 z 5

Pardon, ale ľahkovážnosť s akou sa zbalí na cestu do zahraničia (a v nohaviciach si nechá balíček s drogou) je trochu na pováženie. A aj to, že pri súde sa znovu neodvážil ten balíček, hašiš, či mariška, či čo to vlastne mal, však to je dôkaz, toto im zanedbal jeho právnik! A aj to celý ten pokec s ruskými policajtami a podpísané priznanie, že v jeho kruhoch je sem-tam šnupnúť si, či fajčiť úplne normálne?! Je mi ho ľúto... a teda na jeho mieste by som sa nechcela ocitnúť, ale dosť si za to mohol aj on sám.
Tiež mi pripadalo nereálne, koľko darov na podplácanie straážnikov vlastne putovalo do tábora 22. To a podpora rodiny a priateľov bolo ozaj dojímavé...
Ale oceňujem autentickosť príbehu. Je to desivé a určite to na ňom zanechalo stopy... kniha je svojím spôsobom terapia a varovanie zároveň.


MatoPalkes
27.01.2021 5 z 5

Príbeh nad ktorým som rozmýšľal aj dlho po dočítaní. Sila, odporúčam.

Zao
15.07.2020 5 z 5

Angličan na služební cestě je v Moskvě zatčen, uvězněn, v kapse měl zbytky marjánky z nějaké akce z Londýna, až po 2 letech se vrací – podle skutečnosti, útrapy z vězení z Putinovského Ruska – SUPER i tím, že člověk poznává Rusko i jinak !!! Napínavé, četla jsem téměř bez přestávky.

Maria95
05.08.2018 5 z 5

Strhující pravdivý příběh, který člověka pohltí..lidé kteří nemají prostředky nebo nemají známé co je mají, si v Rusku asi moc neskrtnou

druzickaster
15.02.2018 3 z 5

Nevím, nějak mám problém autorovi uvěřit. Primární zápletka je opravdu těžko uvěřitelná a následný průběh ještě méně. Pokecat s policisty o hulení a pak sám latinkou dopsat do protokolu v podstatě přiznání, no když budu moc hnusný tak řeknu: už to fakt nehul. Proč netrval u soudu na převážení zabavené látky když se jednalo o desetinásobnou hmotnost než by měla ve skutečnosti být atd.
Průběh trestu se pak dá těžko hodnotit díky nedostatku relevantních informacím, ale těch balíků a "dárků" bylo fakt nějak moc a tisícovky liber jenom lítalo vzduchem, tedy spíš papírem. V závěru mi asi nejvíc chybělo shrnutí celého "pobytu". Kolik dní byl nakonec trest včetně vazby, kolik celá ta "legrace" doopravdy stála atd. Na literaturu faktu byl konec spíš románový...

Ondřej84
07.03.2017 5 z 5

Po přečtení této knihy možná ztratíte chuť navštívit Ruskou federaci, pokud právě uvažujete o turistické nebo pracovní cestě. Bankéř Tig popisuje mimo jiné drsné korupční prostředí, ve kterém se nechtěně ocitá už na letišti. Ke ztrátě svobody a důstojnosti stačí málo: Nezaplatit požadovaný úplatek a podepsat jakýsi cár papíru v azbuce, jemuž nerozumíte. Pak následuje nespravedlivý soud, jenž otevírá cestu do pekla v ruském vězení. Šokující příběh podle skutečné události hodnotím jako poutavé čtení plné napětí. Narozdíl od níže uvedených komentářů jsem se při čtení rozhodně nenudil.

Mikarda
28.06.2014 4 z 5

Knihu jsem četla v nemocnici, tak jsem si nakonec říkala, že jsem na to s pár píchanci, stehy a kapačkou v ruce přece jen dobře - podmínky ruského vězení jsou vážně drsné, odporné a hlavně špinavé, což já bych nedokázala snést. Rozhodně to nebyla špatná kniha, především na začátku jsem ji hltala jedním dechem, nicméně ke konci jsem se modlila asi už víc než samotný autor, aby ho kruciš konečně propustili, jak to bylo zdlouhavé. Ale 4* si tato kniha rozhodně zaslouží, protože oceňuji její ponaučení.

eLeR
17.02.2014 4 z 5

Kniha podľa skutočnej udalosti. Silný príbeh. Nepredstaviteľná vec, že niekoľko rokov dozadu, niekoľko kilometrov od nás sa niečo takéto dialo. Bola som naozaj pohoršená väzením a podmienkami v ňom.

Gizminek
19.06.2013 3 z 5

Docela čtivá kniha, ale při čtení mi připadalo, že je z ní uměle vytvořený bestseller. Někdy mám u dnešních knížek pocit (myslím, že často oprávněný), že jsou údaje a události schválně dramatizovány za účelem většího prodeje a zvyšování oblíbenosti knihy - je třeba čtenáře co nejvíce šokovat. Jinak se mi ale knížka líbila. Také mi připomněla, že když se cestuje do jiné země, člověk si má zjistit, jejich zákony a být nad míru obezřetný a hlavně, dávat si pozor na to, co má v kapse :D (hlavní hrdina tam měl jointa).

bondula
26.04.2013 3 z 5

Zaujímavá sonda do života v ruskej tjurme. Okrem malicherného a aj na ruské pomery málo uveriteľného dôvodu zatknutia knižka pôsobí vcelku reálne. Autor je zatknutý v Moskve, väčšinu trestu trávi v Mordovií, v kolónií cudzincov. Nikdy som v ruskej base nesedel, ale predstavujem si, že takto nejak by to tam mohlo vyzerať. Čifirik a cigaretky, občas zima, občas bitka...

Dera
22.08.2012 1 z 5

Rádoby drsná kniha z vězeňského prostředí, tvářící se jako bestseller, snažící se šokovat.