Znojemský okres l., ll.

Znojemský okres l., ll. https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/199771/znojemsky-okres-l-ll-mf9-199771.jpg 5 2 2

Po stručném úvodu o přírodních podmínkách tejdejšího soudního okresu Znojemského následuje hlavní část věnovaná obyvatelstvu tamního regionu. Druhá rozsáhlá část se věnuje konkrétním obcím, městečkům a městům. V těchto kapitolách věnovaných jednotlivým aglomeracím lze získat informace o historii obce, památkách, počtu osídlených domů, počtu obyvatel, konkrétních poddanských povinnostech, školství, veřejné správě. Kniha obsahuje také 86 vyobrazení (dobové fotografie a perokresby) a je doplněna mapkou tehdejšího okresu a města Znojma.... celý text

Přidat komentář

Ramiel
30.09.2017 5 z 5

Zpracování muselo být vskutku náročné. Informací i o těch nejmenších obcích je vcelku velké množství. Za velkou devizu považuji uvedení všech pramenů, ze kterých bylo čerpáno.
Jen jako perličku uvádím, že jsem u jedné obce narazil na autorovu chybu. Chybně uvedl jednoho z majitelů této obce, jelikož použil pramen patřící k jiné obci, která se ve středověku psala v jednom období stejně či velice podobně. A bohužel tyto chyby pak zcela nekriticky přebrali další autoři o obci píšící, kteří se vůbec neobtěžovali o ověření faktů.

JLČ
04.12.2016 5 z 5

Spolu s Jaroslavským okresem patří k nejlépe zpracovaným historiím Vlastivěd moravských. Václav Peřinka měl ještě onen vzácný "sensus Catholicus".