Znamení k lásce

Znamení k lásce https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/33393/mid_znameni-k-lasce-aR8-33393.jpg 4 13 4

Grafička Cecilia sní o tom, že se jí podaří vytvořit speciální font písma, který bude schopen zachytit nejen význam slov, ale i emoce. Při dopravní nehodě jí život zachrání tajemný muž.Životy obou hlavních hrdinů nevratně promění takzvaný dokonalý příběh, milostná historie, v níž se překvapivým způsobem mísí fikce a realita jejich vlastních životů.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , NLN - Nakladatelství Lidové noviny
Originální název:

Tegn til kjærlighet , 2002


více info...

Přidat komentář

marketa3815
23.06.2022 3 z 5

Cecilia (hlavní postava) se snaží znakem (písmem) vyjádřit něco mnohem hlubšího, dobrat se k podstatě, najít ve znaku klíč k vlastnímu životu, má vysoké nároky na život, na lásku i na sebe. Symbolický přístup ke světu je dvojsečný, na jedné straně nabízí hluboký ponor, ale na straně druhé vyprázdněnost a klišé některých symbolů (ikony). Tahle kniha spíš osloví váš mozek, než vaše srdce, i když láska je jedním z hlavních motivů, a celkem tradičně se stává bojovníkem se smrtí, ale tenhle symbol je tu vyprázdněný, Cecílii smrt nehrozila, i když si myslí, že byla před smrtí zachráněna. Vlastně spíš než o lásce vypráví příběh o posedlosti a fascinaci, na lásku je příliš rafinovaný a chladný.
Jediné, co mi opravdu vadilo, že za ženu je vydáván chladný naprogramovaný android, prakticky bez emocí.
S čím naprosto musím souhlasit, že se po sobě před smrtí snažíme zanechat nějakou písemnou (zvukovou, obrazovou) stopu. "Písmo jako vzpoura proti smrti" Vědomí smrti je opravdu neuvěřitelnou hnací silou, silou tvořivou a konstruktivní, a díky tomuto vědomí má život zcela zřejmý smysl. Do příběhu jsou vloženy i mikropříběhy, které mají souvislost s písmeny, často jde jen o manýristickou hříčku, která nemá hlubší význam. Závěr je pohádkově naivní, i když rozhodně nekončí happy endem.

Teclaireddy
16.04.2022 3 z 5

Zajímavý námět, místy to ale na mne bylo až trochu moc mysteriózní a symbolické. Kdo má ale takovou literaturu rád, bude určitě nadšený.


adelinka
17.11.2018 3 z 5

Také zaujímavé čítanie. Trochu som zo začiatku mala problém chytiť sa deja, prišlo mi to rozhádzané, ale celkovo keď na to pozerám, pekný príbeh.

Frakira
30.11.-0001 4 z 5

Název vybízí k tomu, že to bude nějaká červená knihovna. Omyl. Je to dobře napsané, poučné, smutné....a hlavně: vypráví to žena, což by nebylo zas tak divné, ale napsal to muž...líbilo :)

Štítky knihy

norská literatura

Autorovy další knížky

Jan Kjærstad
norská, 1953
2008  74%Znamení k lásce
2019  80%Berge