Znamenaný vlk

Znamenaný vlk https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/184958/bmid_znamenany-vlk-DiR-184958.jpg 2 3 3

Přidat komentář

Luigi1
19.05.2022 4 z 5

Kniha nebyla špatná,dala se i dobře číšt.

Storm.b
31.03.2014 3 z 5

Tento western mě zaujal už jen tím, že se dost lišil od ostatních knih tohoto žánru. V prvé řadě, hlavní hrdina nebyl žádný Chuck Norris, kterému vždy vše vyjde a který vždy vše trefí snad i se zavázanýma očima. Naopak, byl nemocný a několikrát dostal pořádný výprask, což je u westernového hrdiny opravdu nezvyk. Chvílemi jsem snad už ani nedoufal, že se tenhle chlápek vůbec vzchopí. Nakonec se zbitý a nešťastně zamilovaný rozhodl pro chov ovcí; věděl, že si tím proti sobě poštve celý kraj i se svou milou, ale mohl vydělat alespoň trochu peněz. A právě teď to začalo být zajímavé. Jenže k této situaci jsme dospěli snad až ve třetí čtvrtině knihy, do té doby se hlavní hrdina jen projížděl po kraji se svými hosty, tábořil, chodil si na lov a zamilovával se.

Sám jsem byl zpočátku dost rozpačitý z vývoje děje, pohrával jsem si s myšlenkou označit si ji jako "romantický western", jelikož kromě zamilovaného hlavního hrdiny a přetahování se se sokem o dívčinu náklonnost jsem v knize více nespatřoval. Nakonec jsem byl ale s knížkou dost spokojen. Jak jsem zmínil již výše, líbila se mi lidskost hlavní postavy. Dokonce se mi líbila i hlavní hrdinka, která, světe div se, nebyla tou nejkrásnější dívkou, jakou kdy hlavní hrdina spatřil, a pravděpodobně nebyla ani tou nejkrásnější dívkou v okolí. Co víc, neměla ani tu svéhlavou a tvrdohlavou povahu, jakou westernové hrdinky protivně často mívají. Dále se mi líbila určitá syrovost děje, hlavně v posledních částech knihy, kdy naplno propukla místní válka. Upálení zaživa, oběšení nevinného a hrdina, co to jen pozoruje, protože zkrátka nemůže nic dělat. Neobjevil se nikdo, kdo by na poslední chvíli všechno za dramatických okolností zachránil a zloduchy pobil. No jo, zkrátka ne zrovna typický western. I tahle příjemně realistická syrovost mi ale v jednom ohledu trochu vadila - připadalo mi dost přemrštěné, kolik zvířat v knize za dost přehnaných okolností zahynulo. Hození živého psa do ohně, střílení do psů, střílení do ovcí, střílení do koní, střílení do medvědů, několik tisíc ovcí ušlapaných, udušených nebo utopených, běžné chození na lov ani nepočítám. Chvílemi mi toho zkrátka přišlo až moc. Na druhou stranu mě alespoň potěšila hlavní hrdinka, která se ani nepozastavila nad tím, že její potencionální nastávající zabil X v podstatě nevinných lidí, ale byla upřímně šokovaná, že dokázal upálit psa :)) Tak alespoň někdo se těch zvířat zastal :))

Celkem knihu hodnotím jako lehký nadprůměr. Jde o lehké, nenáročné čtivo, žádný velký zázrak - ale po čase po ní nejspíš stejně sáhnu znovu!


Autorovy další knížky

Robert Ames Bennet
americká, 1870 - 1954
1998  73%Ken zelenáč
1930  80%Děvče z pustiny
1935  80%Pohraniční vlk
1999  47%Znamenaný vlk
1993  80%Děvče z Diamondu A