Zmizení Josefa Mengeleho

Zmizení Josefa Mengeleho https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/381637/bmid_zmizeni-josefa-mengeleho-HW5-381637.jpg 4 32 8

1949: Josef Mengele přijíždí do Argentiny. V přestrojení a pod různými pseudonymy se snaží tento „anděl smrti“ z Osvětimi skrýt v Buenos Aires a začít zde nový život. Perónova Argentina je k bývalým nacistům pohostinná a zdá se, že celý svět chce na zločiny druhé světové války zapomenout. Honba za válečnými zločinci ale znovu nabírá na síle a Mengele je nucen uprchnout do Paraguaye a posléze do Brazílie. Mění identity, úkryty a místa pobytu a sžíraný výčitkami nenajde oddechu až do své záhadné smrti na pláži v roce 1979. Jak je možné, že tento nacistický pohlavár unikal po třicet let všem nástrahám? Jak to, že se agentům, kteří nacisty stopovali, nepodařilo Mengeleho dopadnout? Které tajné služby mu pomáhaly? Zmizení Josefa Mengeleho, kniha na pomezí literatury faktu a fikce, se noří do temných vod, v nichž vystupují agenti Mossadu, bývalí nacisté, loutkoví diktátoři a nastrčené ženy, fanatismus, peníze, strach a výčitky svědomí. Úžasná rekonsrukce skutečného příběhu jako celoživotního útěku před spravedlností.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Garamond
Originální název:

La disparition de Josef Mengele , 2017


více info...

Přidat komentář

francouz
16.09.2019 4 z 5

Nečekal jsem, že se dozvíme něco z konspiračních teorií, kterých se na toto téma vyrojilo určitě mnoho, i to je zde vlastně popisováno, zejména o nejznámějším hledači nacistických vrahů o S. Wiseenthalovi.
Je to takový pokus o sondu do nitra člověka, který stál za největšími hrůzami 2 světové války. Ano Anděl smrti, byla lidská zrůda, bez kousku citu.
To, že by se pokoušle schovat, za státní mašinerii, omlouvání toho co vlstně bylo učiněno vzájmu pokroku, no to je opravdu silné kafe.
To, že byl zřejmě neustále "na cestách" to si dokáži představit, ale to ostatní je krásná fikce, pokus o román, který by nám měl vykreslit bývalého nadčlověka, který se krčí někde v ústraní, aby na něj nedopadla ruka zákona. Knížce se nedá ubrat spád a dějová linka se hrně kupředu k nevyhnutelnému konci, ale vy si stále říkáte, nebylo to malinko jinak, ....

Princezna22
25.04.2019 1 z 5

Od knihy jsem čekala něco jiného než jsem ve skutečnosti dostala.. Kniha se mi proto nelíbila.


DominaCZ
27.03.2019 1 z 5

Mně se nelíbilo politické pozadí, neustále zmiňovaný Peron a Evita, přátelstvíčko v kavárnách s jinými ex-esesmany, kterým tajně špitá, že on je Mengele apod.
Čekala jsem skutečný román psaný ním-Mengelem, a ne popis o něm a jeho okolí, s kým kecává nebo toho že má plochý břicho a pořád mu stojí jako dřív apod.
Čekala jsem něco jiného.

Anna27
01.03.2019 4 z 5

Velmi dobře zpracované. Přečetla jsem za jediné odpoledne. Jednu hvězdu musím odebrat za to, že mi v knize chybí nějaké fotky, alespoň na konci mohly být portréty zmíněných osob, aby člověk měl lepší představu a nemusel hedat na netu. Za mě jinak kniha určitě stojí za přečtení. Hlavně mě udivuje, kolik lidí bylo ochotno mu pomoct i přes to, že si toho ten sviňák absolutně nevážil. Doufám, že jeho poválečný život se aspoň většinově podobal tomu, jak je popsáno v knize.

Jana283
25.02.2019 4 z 5

Je to román. Ale psaný stručným dokumentárním způsobem. To mi vyhovovalo. Už se asi nikdo nikdy nedozví, jak Josef Mengele prožil svá poválečná léta. Autor se je snažil zmapovat poctivě. Je zajímavé, že člověk, který tak pohrdal životy jiných, tolik lpěl na tom svém. Přála bych si, aby to bylo tak, jak je popsáno v knize, aby byl štvancem zmítaným strachem o život, bez domova, rodiny a přátel… Vyčitky svědomí chybí. Mengele svědomí neměl.

Marekh
19.02.2019 3 z 5

Autor pracoval na románu 3 roky. O práci na románu autor říká: Žil jsem s ním, s touto odpornou a hluboce průměrnou osobností jsem se střetl v ringu mé knihy, prvních šest měsíců se stávalo, že jsem ze spánku vykřikoval jeho jméno."

Dr. Josef Mengele, přezdívaný anděl smrti, byl postrachem všech vězňů, kteří s ním přišli do kontaktu. Rozhodoval o životech lidí, když dorazil transport do Osvětimi a následně proběhla selekce, u které byl přítomen. Ukázal levým nebo pravým směrem. Jeden směr znamenal okamžitou smrt (plynové komory), druhý směr znamenal postupné umírání lidí v otřesných podmínkách, kterým museli čelit. Prováděl hrůzné experimenty. Vybíral si dvojčata, trpaslíky, lidi, kteří se nějakým způsobem odlišovali!!!

Když skončila 2. světová válka, Mengele se ukrývá před ostatním světem za svoje zločiny, následně prchá do Jižní Ameriky a střídá jedno místo za druhým, aby nebyl chycen. Žije v Argentině, v Paraguay, Brazílii. Vykonává různé práce a nejstrašnější na tom všem je, že do konce svého života svých skutků nelitoval!!! Byl stále oddaným Nacistou. Měl neustále strach, že bude chycen a popraven za zločiny, které spáchal, takže jeho život byl plný napětí a stresu. Mrzelo mě, že některé státy byly k jeho vydání laxní, pokud by spolupracovali a vyvinuli větší úsilí, určitě by Mengeleho dopadli a konečně tak mohl pykat za všechny zločiny, kterých se dopustil. Časem se o jeho nalezení pokoušeli různé organizace a detektivové, kteří pátrali na vlastní pěst.

Dr. Josef Mengele si určitě zasloužil být chycen a popraven, jeho zvrácené experimenty se nedají ničím omluvit a obhájit. Samozřejmě nebyl sám, kdo se podílel na těchto experimentech. Svůj trest by si zasloužili také ostatní, kteří se na tom podíleli. Četl jsem už mnoho knih, kde přeživší, kteří prošli jeho experimenty, vyprávěli, jakým způsobem pokusy prováděl a jaké následky to zanechalo na lidi, kteří se stali v jeho rukou pokusnými králíky. V této knize se také dočteme o těchto pokusech, ale tyto popisy jsou jen v malé míře. Kniha je spíše věnována jeho životě po 2. světové válce, kdy byl uprchlíkem.

Kniha je prezentována jako román. Upřímně řečeno se mi nelíbil styl psaní. V anotaci se píše, že je kniha na pomezí literatury faktu a fikce, nicméně si myslím, že knize by prospělo, pokud by autor více zapracoval na beletristickém zpracování. Z mého pohledu by to bylo mnohem čtivější a knihu bych ohodnotil lépe. Určitě bych také uvítal více pasáží z Osvětimi. Každopádně z knihy jsem se dozvěděl hodně informací o Mengelovi a autor na závěr uvádí hodně zdrojů, ze kterých čerpal. To si určitě zaslouží obdiv. Mimo jiné autor vložil do knihy také pasáž z knihy BYL JSEM MENGELEHO ASISTENTEM, kterou napsal Žid Miklós Nyiszli. Tuto knihu jsem ještě nečetl, ale časem bych si chtěl knihu přečíst.

Citáty z knihy, které mne oslovily:

V jádru nikdy nebyl velký politik a už od dětství, jakkoli hlásá svou lásku k Německu a věrnost nacismu, myslel vždy jen na sebe, měl rád jen sám sebe.

V očích jeho generace si podřadní, neproduktivní lidé a příživníci nezasloužili žít. Vedl je Hitler. Mengele nebyl jediný, kdo ho následoval, všichni Němci se nechali führerem okouzlit, opojným a titánským posláním, kterým je pověřil, uzdravení národa, , očištěním rasy, vytvořením sociálního řádu odpovídajícího přírodě, rozšířením životního prostoru, zdokonalením lidského druhu. Mengele by tomu dostál, to věděl. Může mu to někdo vyčítat?

Poslouchal jsem rozkazy, protože jsem Německo miloval a taková byla politika jeho führera. Našeho führera: podle zákonů a morálky jsem musel plnit své poslání. Neměl jsem na vybranou. Já Osvětim nevymyslel, ani plynové komory a kremační pece. Byl jsem jen kolečko ve velkém soukolí. Pokud k nějakým krutostem došlo, já za ně nenesu zodpovědnost, já...

Sova15
16.01.2019 4 z 5

Hodně už je napsáno v hezkém komentáři přede mnou. Co mohu dodat? Nejsem velký znalec historie, proto mne zaráží, že se nacistům podařilo tak úspěšně schovávat. Proč se po nich nepátralo intenzivně už dříve? Také je zarážející, že si Mengele nikdy nepřipustil svou vinu na smrti takové spousty lidí, nazalitoval svých činů ani ve stáří.
A mohu doporučit citovanou knihu "Byl jsem Mengeleho asistentem" ( Miklós Nyiszli) - je pro silné nátury, ale vypovídající o dění v Osvětimi. A také knihu nebo film "Maratónský běžec" (William Goldman).

Killingjoke
01.11.2018 4 z 5

Píše se rok 1949 a do argentinského přístavu v Buenos Aires připlula loď, na jejíž palubě cestuje jistý Helmut Gregor. Nenápadný člověk, který by mohl být jedním z mnoha tisíců uprchlíků, kteří do Argentiny přicestovali po 2.SV. Mohl by být, jen pokud by jeho skutečné jméno nebylo Josef Mengele, zlopověstný Anděl smrti z Osvětimi... Zmizení Josefa Mengeleho je zajímavá knížka, zachycující Mengeleho útěk, od války až do jeho smrti v roce 1979. Je až zarážející, kolik měl tento sadistický masový vrah na svém útěku štěstí, ač musel několikrát měnit úkryty v Argentině, Paraguayi a Brazílii. Kolikrát mu na stopě byli agenti izraelského Mosadu a vždy se štěstím vyklouzl. Se štěstím, s pomocím nacistických "přátel", kterými se jižní Amerika jen hemžila (a dodnes jistě hemží) a s pomocí "nezkorumpovatelných" úřadů a policejních složek. Dokonce si po jistou dobu dopřál ten luxus, že veřejně používal své skutečné jméno... Co se týče formy této knihy, asi jen těžko bych jí označil za román. Je to spíše sled životopisných faktů využívající románových prostředků, patrně pro lepší dokreslení děje (asi něco jako hrané filmové dokumenty). Což bude zřejmě hlavní problém, protože vyprávění tak působí jaksi odcizeně a nijak zvlášť velké emoce se u mě nedostavily. Snad jen při pasážích líčící vzpomínky na válku a "vědecký výzkum" v Osvětimi. Na druhou stranu je vše napsáno čtivě, má to svůj spád a člověk se za jedno odpoledne podívá pod pokličku života přesvědčeného nacisty, jenž ani na sklonku života nelitoval svých skutků a jen se zalykal sebelítostí nad vlastním osudem. A je velkou škodou, že jej nikdy nedostihla spravedlnost, ať už si pod tím slovem představíte cokoliv.

Štítky knihy

nacismus francouzská literatura Argentina nacisté Josef Mengele Mosad

Autorovy knížky

Olivier Guez
francouzská, 1974
2018  75%Zmizení Josefa Mengeleho

Kniha Zmizení Josefa Mengeleho je v

Přečtených40x
Čtenářské výzvě10x
Knihotéce12x
Chystám se číst46x
Chci si koupit16x