Zmije

Zmije https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/389882/mid_zmije-Pu9-389882.png 4 1 1

Jedná se o detektivní román v Paříži. V bytě je nalezena mladá herečka paní de Vivien. Po vyslechnutí svědků, padá podezření na jejího exmilence Petra de Morlain, který zprvu spolupracuje, ale jakmile vyjde najevo, že lže, odmítá vypovídat a nechá se i uvěznit, ale již nic neodpoví. Přátelé Petra de Morlain - Lucie a její bratr malíř Jiří Fontaine jsou přesvědčeni o jeho nevině a začnou pátrat na vlastní pěst. Zjistí, že Petr osudnou noc byla s vévodkyní Dianou de Limours, která je jeho současnou milenkou, ale kvůli svému postavení ve společnosti odmítá jít svědčit a obviněný Petr odmítá vypovídat ve svůj prospěch, aby chránil čest své vdané milenky. Vše ukazuje na Petra, je uvězněn a skoro je odsouzen, ale na poslední chvíli ho zachrání jeho přítelkyně Lucie, kdy před soudem křivě vypoví v Petrův prospěch, soud je odročen a je započato nové vyšetřování. Lucie se svým bratrem Jiřím, zaplatí soukromého detektiva a ti společně se soudcem přicházejí na další stopy... (Knihu jsem přečetla a toto je volný obsah knihy mými slovy... vodovodnice)... celý text

Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Knihtiskárna Politiky
Originální název:

La Petite Couleuvre , 1891


více info...

Přidat komentář

vodovodnice
02.03.2021 4 z 5

Na knížku jsem přišla náhodou a chtěla jsem si přečíst, jak se bavily lidé v roce 1898 literaturou :-) .
Detektivka je velmi jednoduchá i po intelektuální stránce, rychle se čte.
Co mne asi tak v půlce knížky trochu zklamalo, že "klaďasi" vymysleli postup jak nachytat "záporáky" na švestkách a "záporáci" přesně uhádli co asi budou "klaďasi" činiti. Toho se v knížce odehrálo několikrát, ale na druhou stranu, je to detektivka z roku 1898, pro prosté lidi, pro pobavení, takže se není co divit.
Je to i hezký nástin tehdejší doby, kdy hlavní hrdina brání čest své milenky (ona je vdaná vévodkyně z vyšší společnosti) a takový skandál, by jí zničil život a Petr, je odhodlán bránit její čest i kdyby měl být nespravedlivě odsouzen za vraždu své bývalé milenky, jen když uchrání Dianinu pověst.
Když si člověk představí tehdejší dobu, jak se podvádělo v manželství, muži chodili do klubů, co pro lidi znamenala čest a prestiž, ale prozrazení mileneckého poměru byl skandál... A dnešní dobu... Tak se musím pousmát, jak se svět změnil.
Byl to milý výlet do minulosti.