Zloději tváří

Zloději tváří https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/518335/bmid_zlodeji-tvari-3xJ-518335.jpg 3 42 15

Nevidíte je. Ale oni vidí vás. Ten les není vyznačený na žádné mapě. Každé auto se u jeho okraje porouchá. Stane se to i Mině. Protože je ztracená a nemá jinou možnost, vydá se do temnoty lesa, kde narazí na ženu, která na ni volá, ať běží k ní, do betonového bunkru. Jakmile se za ní zabouchnou dveře, budovu obklopí řev. Mina se ocitne v místnosti se skleněnou stěnou a elektrickým světlem, které se aktivuje s příchodem noci, kdy pozorovatelé vylézají z podzemí. Tato stvoření přicházejí pozorovat své lidské zajatce a tomu, kdo se do bunkru nevrátí včas, se stanou hrozné věci. Mina, vystrašená a mezi cizími lidmi, zoufale hledá odpovědi. Co jsou pozorovatelé zač? Proč vězní lidi? A pak je tu vůbec nejdůležitější otázka ze všech – jak odtud utéct?... celý text

Literatura světová Horory
Vydáno: , Fobos
Originální název:

The Watchers


více info...

Přidat komentář

Leena
07.04.2024 3 z 5

Nebylo to úplně špatné, potenciál to mělo.
Jen je to napsané dost nezáživnou formou a bytosti nejsou vykreslené nijak hrozivě.
Je tam bohužel hodně nedotažených míst.
Papoušek byl super.
Co se mi ale líbilo, byl překvapivý konec a že by pokračování?

david8843
28.03.2024 2 z 5

Námět zajímavý, ale logické nesmysl a předvídatelnost stahují knihu do podprůměru.


Slezadav
04.03.2024 2 z 5

Ke Zloději tváří jsem se dostal skrze společné čtení, sám bych si tuhle knihu asi nevybral, ale nepůsobila na první dojem úplně zle. O to větší je moje zklamání.
Co mi kazilo zážitek z knihy úplně nejvíc je absolutní stupidita postav, které se rozumově pohybují asi tak na úrovni MŠ a spousta nelogičností, které naprosto bijí do očí. Pokud se vám v zimě při cestě rozbije auto, také se rozhodnete opustit cestu a jít pomoc hledat do přilehlého lesa ? Když v tom lese narazíte na partu divnolidí, kteří vám budou tvrdit, že se během jednoho dne nedá dostat ven, budete jim věřit - přestože jste včera na toto místo během dne evidentně přišli ? A to je jen začátek. Kurník evidentně nikdy nebyl bezpečný, proč se v něm dalo minimálně několik měsíců bezpečně přebývat ? Na záhadném místě nefungují auta ani mobily, přesto tam evidentně mohou fungovat pokročilejší přístroje a bezúdržbové/bezpalivové generátory. Co ventilace apod. ? Opakovaně je řečeno, že cokoliv zůstane venku se ztratí, včetně toho, co je zakopané v zemi. Co ta věc u řeky ? Přestože námět nebyl úplně špatný, tak absolutně nepromyšlené provedení je za mě to, co tuhle knihu absolutně pohřbilo. Dokonce i samotné postavy musím uvést jako negativa. S nikým jsem nesoucítil a bylo mi celkem jedno, jak to dopadne.
Mezi kladné body této knihy mohu zahrnout možná tak fakt, že dějové zvraty, ač byly předvídatelné na míle daleko nebyly zpracované úplně špatně a že kniha pokračuje dál tam, kde jiné horory končí. Škoda, že v závěru se naprosto nelogicky a nekonzistentně se svou dosavadní prezentací zachová antagonista, ještě drsnější konec by téhle knize určitě seděl.
Tahle kniha mi v jistém smyslu připomínala těch několik knih od Darcy Coates, které jsem četl. Plno absolutních nesmyslů, které naprosto bijí do očí. Příběh možná v kostře dobrý, ale detaily absolutně nepromyšlené. Vše je tu jen "na efekt" a při čtení je naprosto nežádoucí o věcech, které se odehrávají přemýšlet. Beru tuhle knihu jako velké zklamání, v hororovém žánru jde podle mého názoru o naprostý konzumní podprůměr.

Andynka
15.02.2024 3 z 5

Velmi zajímavá kniha.
Skoro do konce bych řekla, že jsem z ní nebyla vůbec nadšená. Děj se tahnul... pořádně nebylo vysvětleno, proč se všechno to peklo děje.
Autor se vás snaží udržet v napětí opravdu do konce. Me ta zvědavost v půlce knihy přešla.
Ale protože nejsem ten typ člověka, co knihu odloží, tak jsem ji dočetla.
A ještě, že tak! Po dočtení mi dávala celkem smysl celá kniha. A bylo to opravdu zajímavé pojmutí příšer a pověr. Něco tedy nedávalo smysl až do konce.
Nakonec to tedy hodnotím, jako velmi lehký horor, který neurazí. A i přesto, že je to určitě originální příběh, tak knihu bych dál nedoporucila. Rozhodně ne lidem, kteří nemají výdrž dočíst knihu, která nezaujme hned od prvních stránek. :)

jefff
26.01.2024 3 z 5

Zloději tváří jsou pro mě velice rozporuplným dílem. Začnu negativy. Shine (případně překladatel) nemá zatím úplně vypsaný styl a je to hrozně znát. Z opravdu zajímavého a originálního námětu nedokázal vytřískat zhola nic. Klaustrofobický horor s prvky sci-fi a psycho-thrilleru? Zní to skvěle? A rozhodně mohlo a mělo být!

Jenže první část je vrstvením divných nelogičností, nedotažeností, které hrozně bijí do očí a spisovatel si s nimi ulehčil práci na úkor kraitivity. Na druhé straně je druhá část opravdu hodně napínavá a finále je na poměry žánru (kde to pravidelně zhatí veškeré dosavadní snažení autora) skvěle zvládnuté.

Moc se mi osobně neosvědčilo střídaní pohledů jednotlivých postav a tím i střídaní kapitol podle postav v knize. Opakovaně mě tento způsob vyprávění neoslovil a sice to je berlička pro autora, ale na úkor (opět) kreativity. Postavy lze vrstevnatě vykreslit i jinak. Právě hloubka postav, na kterých je celá kniha založena, není ideální a i ke konci působí plošeji, než by bylo žádané.

Schmetti
13.01.2024 5 z 5

Ke knize jsem se dostala díky společnému čtení ve skupině Knižní závisláci od Knihydobrovský. Nestihla jsem ji přečíst v určené době, ale asi před týdnem jsem si řekla, že ten horor přece jen vezmu a začnu číst. A udělala jsem dobře!

Autorem knihy je irský spisovatel A.M. Shine, který vystudoval historii na vysoké škole a zaměřuje se na psaní hororů. Jeho horory jsou inspirovány irskou krajinou, kulturou, historií a pověrami a temná atmosféra v jeho příbězích je čerpána z gotického kánonu z minulosti. Kniha Zloději tváří, kterou jsem četla, se v originále nazývá The Watchers (Pozorovatelé) a vyšla původně v roce 2021, u nás až v roce 2023. Myslím, že se zde mohl ponechat originální název, ale i ten náš se ke knize hodí. Samozřejmě nebudu protestovat proč. A.M. Shine má na svém kontě více knížek, tak doufám, že se i ony dostanou k nám. (goodreads.com)

Na začátku knihy dostáváme ochutnávku v prologu, jsme hozeni do příběhu a už tady cítíte napětí a zvědavost, co se s hrdiny děje, co se s nimi stane a co se v tom podivném lese vlastně děje. Až potom se dostáváme k první kapitole a najednou tu máme jiné lidi. Říkala jsem si, co mají společného s postavami z prologu a přemýšlela, kde najdu nějakou spojitost.

Hlavní hrdinka Mina ve své oblíbené hospodě ráda tiše sedí a přes okna pohlíží na cizí lidi, které může nakreslit a dumat nad jejich osudem, pít horkou whiskey a kdykoliv se vytratit. Jednoho dne však v hospodě od známého dostane nabídku na snadno vydělané peníze tím, že odveze vzácného papouška “Zlaťáka kamsi daleko jakémusi kupci. Mina nabídku přijme, navíc ráda vypadne. A od této chvíle se příběh rozjíždí.

Zloději tváří je horor, který se odehrává v záhadném, temném lese, kam sotva prosvítají paprsky slunce. Jídlo i voda se shání těžko s hlavně se vše musí stihnout před setměním, jinak se stanou zlé věci. Ohledně příběhu se nebudu vyjadřovat, to se dozvíte v anotaci, ale všechny ty podivnosti, co se v knize dějí, vám nedají spát.

Hrdinové knihy, lesní nestvůry, nepříznivé počasí a podmínky lesa vás vtáhnou do děje. Nedokázala jsem přestat číst. Neustále jsem na knížku myslela a těšila se, až si budu zase číst. S postavami jsem prožívala každodenní boj o přežití. Říkáte si, jak se z tohoto lesa dostat ven? Je nějaká naděje?

Pro někoho mohou být Zloději tváří slabý horor, ale zde se hraje hlavně na atmosféru a tajemno. Já osobně jsem si připadala, že v onom betonovém bunkru se skleněnou stěnou opravdu jsem a lekám se výkřiků pozorovatelů. A nejen to. Jsou tu zajímavé čtyři hlavní postavy, tři ženy a jeden muž, nad kterými budete přemýšlet. Některé budete nesnášet, některým fandit. Ale ani jedna vám nebude lhostejná. A papoušek Zlaťák? Ten vykouzlí úsměv na tváři.

Tento typ hororu je přesně pro mě, krváky mi nepřijdou strašidelné, ale záhady, duchové a podobně, to je moje.

Tuto knihu doporučuji určitě! Hlavně těm, co si libují v napínavé, tajemné atmosféře a záhadných bytostech. Je mi líto, že má kniha tak málo hodnocení na databaziknih, zaslouží si více čtenářů. Doufám, že jsem někoho nalákala a Zloději tváří se dostanou k více lidem.

Hodnocení: 5/ 5

Můj IG: @terischmetti
https://www.instagram.com/terischmetti?igshid=OGQ5ZDc2ODk2ZA==
Můj blog: http://blumensprache.hikaru.cz/

Peggy2711
26.12.2023 4 z 5

Hororový příběh, místy dost neuvěřitelný, což je u tohoto žánru zcela běžné a mně to vůbec nevadilo. Naopak jsem byla napjatá, jak to dopadne a jestli příšery zvítězí. Bylo to dobře napsané, dávkováno postupně, žádná velká hrůza a strašidelnost. Pořád se něco dělo, žádná hluchá místa a konec nejlepší a vysvětlí i pár těch nesrovnalostí.

LucYfer666
21.12.2023 2 z 5

První kniha, kterou jsem od Fobosu koupil,nebyla nejlepší volbou. Neoslovila mě. Vadí mi nelogičnosti. Atmosféra a některé scény byly fajn,ale na uvěřitelnost to nestačilo. Námět je zajímavý, takže je to škoda.

Pepa0216
10.12.2023 3 z 5

Lehce hororová oddechovka. Pro někoho by to mohlo být drastičtější, ale někomu jako mě ta lehčí verze hororu vyhovovala. Příběhu trochu uškodilo několik nedorazů ohledně světa a způsobu, jakým byli naši knižní přátelé uvěznění, protože pozorný čtenář si všimne pár věcí, co nesedí. Přesto se příběh poměrně dobře čte a já byl zvědavý, jestli se odtamtud zachrání a jak. Trochu mě pak překvapil závěr ohledně jedné z postav v knize. To mě překvapilo, nečekal jsem to a dodalo to na zajímavosti a to i zpětně, protože malé spoilery že to tak je, byli čtenáři dávkovány postupně během knihy, ale já na to nepřišel . Úplný závěr pak možná lehce otevírá vrátka druhého dílu.

Průměrný lehčí horor se skvělou atmosférou a lehkými chybkami v reálnosti uvěznění postav pro mě naopak kompenzoval překvapivý závěr.

ZuzanaZ83
04.12.2023 1 z 5

Tak tohle fakt nešlo. S touhle knihou jsem se trápila týden, přečetla 120 stran, ale fakt mě to nebavilo.

piskotjanicka
23.11.2023 4 z 5

Tento žánr běžně nečtu, ale k této knize jsem se dostala díky společnému čtení. Příběh je trošku děsivý a neuvěřitelný, ale rozhodně mě bavil.

evilunicorn
15.11.2023 3 z 5

Čte se to dobře, ale.. Je to strašně předvídatelné, s totálně zmrveným koncem.. Irský folklor je super nápad,i samotné umístění příběhu v lese.. Ale proč takové vyústění? Navíc, pár nelogických rozhodnutí mě přinutilo zvednout obočí.. Škoda, atmosféru to mělo.A možná si autor mohl trochu víc pohrát se samotnou legendou a dát tomu trochu víc historického puncu..

m2056
09.11.2023 2 z 5

Kniha mě moc nepotěšila myšlenka dobrá ale provedení není to pravé ořechové jak se lidově řekne jsou tam věci dobrý ale hodně věci je tam nataženo jako když člověk neví jak má nechat příběh pokračovat je to spíše psychologie než horor Kniha není strašidelná.

jadwiga
20.10.2023 3 z 5

Tato románová prvotina autora nebyla zas tak úplně špatná. Jedno z hodnocení na knize láká na psychologický a nadpřirozený horor. Mírné napětí v břiše mě pravda provázelo téměř po celou dobu čtení a závěr knihy by mohl být hoden možná až nějakého pokračování. Během čtení se mi ale často vybavovalo dílo V pasti od Joshe Malermana, což mě trochu rušilo a dost to ubralo z možné originality příběhu, kterou osobně vyhledávám. Já bych tuto knihu označila za lehce psychologickou duchařinu.

Majuš333
09.10.2023 5 z 5

'Les byl temný i za nejjasnějšího dne. Jeho prastaré stromy jako by chtěly před sluncem skrýt nějaké strašlivé tajemství, a tak proplétaly své větve a oblohu potahovaly černou gázou.'

'Zůstaň ve světle.'


Paráda!!!!! Takto si predstavujem dokonale prepracovanú strašidelnú jazdu :) Vďaka sem-tam pohodeným odrobinkám, je už čoskoro jasné, že 'niečo' tu nehrá a akým smerom sa to celé bude uberať, ale to knihe na napínavosti a čitateľnosti vôbec neubralo. Práve naopak, šprintom som uháňala do cieľovej rovinky, aby som si potvrdila už zrejmé a dostala malú facku od obdivu a strachu zároveň :) Pretože takéto príbehy mi často dokáže pokaziť záver, ale tu nie, tu sa koniec naozaj podaril...!
Vrele doporučujem a dúfam, že už čoskoro sa dočkám nejakej novej dávky strachu od tohoto autora :)


'Ticho jí teď připadalo nepřirozené. Nebylo to ale nic proti tomu, co nastalo v příštím okamžiku, kdy se nocí jako siréna rozlehl výkřik, který Minu zatlačil do sedadla a vyrazil jí cigaretu z prstů. Nepodobalo se to ničemu, co kdy slyšela. Bylo to divoké a pronikavé. Nelidské. V žádném případě se to nepodobalo člověku. A zvíře nezahlédla už několik hodin. Ten hlas zněl tak pronikavě, že se jeho silou musely chvět i samotné hvězdy.'

Autorovy knížky

2023  66%Zloději tváří

Kniha Zloději tváří je v

Přečtených47x
Knihotéce64x
Chystám se číst46x
Chci si koupit10x
dalších seznamech4x