Případ uprchlého biskupa

Případ uprchlého biskupa https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/410554/bmid_pripad-uprchleho-biskupa-ORu-410554.jpg 3 27 12

Zločiny na Velké Moravě série

< 12. díl >

Začalo poslední desetiletí 9. století. Východofranský král Arnulf se rozhodl zaútočit na Moravské království a podrobit si je tak, jak se to nepovedlo jeho dědovi Ludvíkovi. I v této pohnuté době však kvete normální život. Kníže nitravský, syn krále Svatopluka Mojmír II., chystá svatbu s Ivanou, dcerou bojnianského župana Kosory, přítele knížete Slavomíra. Slavomír, který je i přítelem Mojmírovým, samozřejmě se svými druhy na svatbě nemůže chybět. Snoubence má v nitravském biskupském kostele svatého Emmerama oddat Wiching, biskup nitravský. V předvečer svatby však záhadně mizí. A Slavomír s Erikem musí urychleně jednat... celý text

Přidat komentář

Turlogh
11.04.2023 3 z 5

Velmi povedený historický román, nedosahující však kvalit příběhů pánů spisovatelů podobného žánru Vondrušky, Niedla, Nesměráka či Hrdličky. Ale vcelku čtivé, akční a zajímavé. Tento díl patří spíše k těm průměrným dílům celé série. Autor hodně vzpomíná na jiné díly, připomíná je, což mě trochu ruší v četbě. Howgh.

hanzmb
29.04.2022 3 z 5

Asi o chlup lepší, než poslední 2 díly. Nebo tomu pomohl dvouletý odstup, který jsem si od této série dal. O co víc se autor snaží dodržovat historickou realitu, o to víc se projevují jeho spisovatelské nedostatky. O bezduchém náznaku kriminální zápletky ani nemluvě. A to už mě nechává v klidu to jeho ctrl c / ctrl v, kterým každou knihu začíná. Výsledkem je lehce nacionalisticky zabarvené dílko, z kterého by měl pan Hanka a podobní národní buditelé 19. století určitě radost.


jaja1989
28.08.2021 3 z 5

No autor umí i lepší zapletky,ale je fascinující,jak odhalí vraha/zloděje za 2dny

ivoiro
30.05.2021 5 z 5

Opět připomenutí naší dávné historie.

Dandulka
10.10.2020 5 z 5

Trošku moc popisné, ale jinak pěkný příběh. Opět se mi tato kniha četla velmi dobře, autor to zkrátka umí!

kuruteku
10.05.2020 3 z 5

Jako detektivka slabounké, jakmile jsme seznámeni s okolnostmi samotného zločinu, je to jasné. A přiznám se, že - SPOILER - dítě s krabičkou už bylo jasným vodítkem, co bude dál. - KONEC SPOILERU.
A tak zůstává seznámení s reáliemi Svatoplukovy vlády nad Velkou Moravou a boje se sousedy.
Četlo se to výborně, ale náročnost žádná. Napínavé taky nic moc, humoru poskrovnu.

zazvorka
26.02.2020 2 z 5

Pokud bychom knížku zbavili zbytečné vaty, bylo by to lepší. Avšak mnohem kratší, což by se autorovi asi nehodilo. Příběh je prostinký. Reálie zajímavé. Únavné však je neustálé omílání zcela jasných věcí stále dokola, jen aby přibývalo stránek. Každou maličkost je přece třeba řádně pokousat, důkladně sežvýkat, vyplivnout na další stránku - a pak znovu převalovat v ústech tak dlouho, až úplně ztratí chuť a šťávu. Škoda. Počáteční díly série byly lepší. Ale jako čtení do tramvaje to jde.

Jolana.b
10.02.2020 3 z 5

Celkem příjemné a poklidné čtení.

8130
13.01.2020 5 z 5

Češkovy knihy o Velké Moravě v podobě detektivních příběhů mám ráda....na základě nalezených a dochovaných vykopávek nebo záznamů, které vkládá do svých příběhů, přibližuje čtenářům toto dávné období....

mkb
12.01.2020

Čím dál tím víc se knížky stávají pouze popisem, ale v této knize se autor pořád opakuje, jak kdyby měl zadáno napsat určitý počet stran. Možná by nebylo od věci ukončit tuto sérii. Přečetla jsem všechny knihy autora z dob Velké Moravy. Je vidět, že už hodně vaří z vody.

čef
17.12.2019 4 z 5

Autor je dosti plodný a tak sepsal detektivky jak z doby nedávné i dávné Velké Moravy jako v této knize. Velkou pozornost věnoval jisté historické podloženosti, podle mne až na úkor vlastního příběhu. Ten je vyprávěn dosti polopatisticky, vše je několikráte omleto a zápletka je také triviální. Překvapení se žádné nekoná a tak čtenář obdrží alespoň zajímavé informace o Nitře z konce 9. století, což také není málo. Tož tak.

kolacky
29.11.2019 3 z 5

Než se čtenář prokouše tím dějepisem na začátku, dostane hlad... Pak se konečně něco děje a Slavomír s Erikem pěkně po lopatě objasní celý případ :-)