Zločinci a kavalíři

Zločinci a kavalíři https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/146515/bmid_zlocinci-a-kavaliri-UF4-146515.jpg 3 6 4

Příběh několika kriminálních činů se odehrává v letech 1611 a 1612, především v Brně. Tehdejší hejtman moravských stavů Karel starší ze Žerotína proslul jako vynikající právník a vzdělaný intelektuál. Byl ovšem oddaným příslušníkem Jednoty bratrské, což znamenalo výrazně labilnější vztahy s císařem Rudolfem a Ferdinandem. Vřelejší vztah měl pouze s císařem Matyášem, kterému pomohl v boji proti jeho bratru Rudolfovi. Devadesát procent všech událostí se skutečně stalo, devadesát procent vystupujících osob jsou skutečné historické postavy. Autentická je rovněž praxe vyšetřování kriminálních činů, stejně jako běžná správa země, která se v době předbělohorské vyznačovala vysokou mírou suverenity, čímž se často dostávala do sporu s císařem, ale i se stavy českými.... celý text

Přidat komentář

čef
22.04.2019 4 z 5

Autor trochu obalil kosti historie a vyšla mu z toho literatura, bohužel však nikoliv jen faktu. Knihu však nehodnotím tak zle, jak je tomu zatím zde(56%). Je tady také naštěstí opravdu dost zaznamenání hodných historických osobností a vztahů nedlouho před třicetiletou válkou zejména na Moravě. Příběh není možná až tak atraktivní a má zřejmě úlohu pouze pomocnou. Chápu a souhlasím s ostatními komentátory, že dlouhatanánské promluvy v úvodu a vůbec jazyková a myšlenková plochost mnohé odradí. Jako pomůcka k pochopení doby je však snad kniha vhodná.

Keddie
15.07.2017 3 z 5

Začátek románu podle mne nezvolil autor dobře. Dlouhé rozmluvy Žerotína s Komenským bez jakéhokoliv vztahu k ději, mnoho čtenářů od čtení odradí. V další části přece jen děl plyne celkem svižně. Co mi však vadilo byly občasné návraty zpět, ve kterých jsem se ztrácel. Celkově jsem knihu přečetl celkem rychle (nebyla příliš tlustá). Odnáším si z ní rozporuplné pocity. Není to moc detektivka (popisovaný případ je banální navíc bez jakékoliv zápletky), ani dobrodružný román (jedno přepadení popsané několika řádky je trochu málo). Snad alespoň historické pozadí počátku 17. století a popis postavy Jana Staršího ze Žerotína mne zaujalo. Ale jinak trochu nuda.


Galadwen
05.08.2016 2 z 5

Upřímně, nebavilo mě to. Je sice chvályhodné, že se autor rozhodl psát zrovna o Žerotínovi, který si zatím v krásné literatuře moc neužil, ale nějak mi ten příběh přišel nesoudržný. Možná jsem čekala něco jiného, podle anotace na deskách to vypadalo spíš na detektivku nebo thriller, což není ani jedno. A trochu mi šel na nervy nedostatek redakční práce, v textu je hodně stylistických nedostatků, které by zručný korektor měl vychytat (hlavně opakování stejných slov a podobné), nehledě k jazykové rozkolísanosti - postavy chvilku mluví jako u Jiráska, aby vzápětí použily naprosto moderní slovník (copak by renesanční šlechtic pronesl výrok typu "Jsme v háji" a podobné?).

katerinn
21.05.2013 3 z 5

Historický román s detektivní zápletkou z poč. 17. století. Nečetl se moc lehce, mnoho postav a jmen, přeskakovalo se z jednoho na druhé. Co se mi ale líbilo, a dodávalo příběhu správný punc, bylo použití starodávného dialektu a to, že z 90% se jednalo o skutečné události.

z recenze Sabiny Huřťákové Haškové

"Dále na knize velice oceňuji autorovu snahu vystihnout skutečné události i charakter doby. Skutečné události bravurně prolíná s fikcí a vytváří tak pro laického čtenáře historickou fresku renesanční doby. Neopomíjí dobové výroky, jídlo, oblečení, umění… Zkrátka popisuje vše, co bylo pro dobu 17. století typické. Pokud tedy čtenář nehledá odborný výklad předbělohorských událostí, ale chce se pouze vžít do atmosféry této doby, pak je kniha Zločinci a kavalíři skvělou volbou. Jako bonus se čtenář dozví něco ze života moravské šlechty, sňatkové politiky a náboženských konfliktů."

Autorovy další knížky

Petr Šuleř
česká, 1948
2013  60%Zločinci a kavalíři
1999  80%Romové: tradice a současnost
2017  40%Sloupy stříbrné, dno ze zlata