Zločin přijde po půlnoci

Zločin přijde po půlnoci https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/516540/bmid_zlocin-prijde-po-pulnoci-64636ef6a8f95.jpg 4 7 2

Mach a Studnička série

< 9. díl >

Parta kriminalistů, kterým šéfuje zkušený kapitán Karas, si umí s píseckou galerkou, ale i s ostatními vždycky poradit. Už názvy povídek Dobře zaplacená pomsta, Zloděj, který se rád vracel či Překupník zločinu a další slibují to, co mají čtenáři krimi povídek u autora několika desítek knih, převážně s kriminální tematikou, rádi.... celý text

Přidat komentář

georginaa
24.08.2023 3 z 5

Tento recenzní výtisk jsem dostala od nakladatelství MOBA. Vůbec jsem nepředpokládala, že to budou kriminální případy, myslela jsem, že je to jeden případ. Tím se i vysvětluje, že to není obsáhlé vyšetřování.
V příbězích píseckých kriminalistů Macha a Studničky v čele s kapitánem Karasem, jsou popisovány skutečné případy zločinů - vykrádání chat, bytů, neobyčejných koi kaprů ze zahradního jezírka, nechybí ani feťáci, šlapky, násilí. Zvláštní byl i anonym "Zločin přijde po půlnoci", který měl pouze odvrátit samotný čin pachatele.
Známé firmy se stále vracejí do lochu, nedokáží ani snad jinak žít na svobodě, než něco provést, aby se tam zase vrátili. Co se mě týče, mám radši příběh, který se rozvíjí, kde můžeme společně hledat pachatele a přemýšlet, jak třeba postupovat při samotném vyšetřování. Tyto povídky byly tak krátké, kde na vyšetřování nebyl ani prostor. Spíše jakoby to bylo o náhodách. Někdo někoho viděl a hned chytili pachatele a byl konec. Nicméně případy byly docela zajímavé, popichování mezi samotnými vyšetřovateli bylo i vtipné, někdy sarkastické, ale to mezi chlapy tak bývá. Kdo má rád takovou četbu krátkých povídek, určitě si přijde na své, já preferuji spíše detektivní klasické vyšetřování jednoho příběhu.

libuse6749
15.08.2023

Nová kniha Ladislava Berana, bývalého emeritního komisaře, vám představí první oddělení písecké kriminálky. Tentokrát se nejedná o jednu kriminální linku, ale čtenáři si přečtou hned 19 nejrůznějších samostatných případů. V průběhu čtení můžete dumat na tím, jestli autor čerpá ze své dlouholeté praxe a zkušeností nebo si hraje jen s fantazií. Tipuji, že to bude kombinace všech možností a některé případy se opravdu staly a ty co se nestaly, tak se klidně jejich čas ještě může přijít.

Stálí fanoušci autora již dobře znají vyšetřovací partu v čele s kapitánem Karasem a hlavními vyšetřovateli, podle nichž se jmenuje i celá krimi série Mach a Studnička. A čísla mluví jasně, jde o partu hodně oblíbenou, protože již v této sérii vyšlo 15 knih.

Vyšetřovat se budou zločiny nejrůznějšího charakteru. Od vykradených kostelíků a kapliček, se podíváme i na vykradené chaty a hausbóty, rozluštíme záhadné anonymy v květomluvě, které dostala vyděšená prodavačka. Tým zaměstná i šlapka, co šla podat trestné oznámení na svého pásaka a stejně tak krádež vzácných koi kaprů, které si jejich majitel cenní na velké peníze.

Ve vyprávění nechybí policejní žargon, humor, a i špetka sexistických narážek, které se v mužském kolektivu dají pochopit. Chybělo mi trochu vlastní pátrání či uvažování nad případnými pachateli, protože krátká forma jednotlivých příběhů spíše názorně ukazovala popis jednotlivých činů a následných kroků k dopadení pachatele.