Zločin na Starém Městě pražském

Zločin na Starém Městě pražském https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/230917/bmid_zlocin-na-starem-meste-prazskem-230917.jpg 4 89 23

K pátrání po původci smrti mladé dívky, která zemřela v důsledku pádu z pavlače, přispěje sám Jakub, jenž se stal v dětských letech svědkem této tragédie. Jakubovi se děsivá událost vryla hluboko do paměti, a když po mnoha letech potká osobu, která u ní také byla přítomna, vybaví se mu další vzpomínky. Co se vlastně tehdy stalo? Samotný děj příběhu nezachycuje jen složité pátrání, ale i život dodnes oblíbeného a uznávaného Jakuba Schikanedera (1855-1924), jehož známým obrazem je právě Vražda v domě. Neméně zajímavé jsou i reálie jeho doby – výzdoba Národního divadla, zakládání a existence vlasteneckých spolků a časopisů, vznik „národní“ literatury atd. Čtenář tak pozná hlavní představitele kultury jako lidi s chybami a nedostatky, ovšem i jako ty, kteří neobyčejnou vůlí, talentem a nadšením pracovat pro vlast překročili vlastní stín.... celý text

Přidat komentář

astroweb
13.04.2024 4 z 5

Zajímavé čtení o staré Praze, se zajímavým, až mystickém příběhem.

lenikhor
05.02.2024 5 z 5

Prostředí Prahy 19. století, trochu tajemna a vše na motivy skutečného obrazu, zajímavý popis skutečných osob žijících v té době, prostě čtenářská lahůdka. Knihu jsem četla se synem, ale pak jsem si ji s chutí přečetla znovu sama.


Jadla
07.01.2024 5 z 5

Touhle knihou se autorka trefila "do černého" mého vkusu a zájmu. 19. století, Praha, malířství, detektivní zápletka, vlastně dobrý konec, zároveň se dozvědět i něco zajímavého nového. A zároveň všechno napsáno docela přirozeně, žádný strojený, křečovitý jazyk ani dějové kotrmelce. Hned bych brala takovou nějakou podobnou další :)

Hoblinka
11.09.2023 5 z 5

Moc pěkná knížka i pro dospělé, já jsem si rozhodně rozšířila obzory.

Zemlja
26.08.2023 5 z 5

Po přečtení jsem vyhledala obrazy Jakuba Schikanedra, o jehož existenci jsem, nevzdělanec, neměla ani ponětí. Byla jsem okouzlená.

Booky84
20.12.2021 5 z 5

Zajímavá a čtivá kniha, po jejímž přečtení jsem si musela hned najít obraz, o kterém je vyprávěno.

katy87
14.03.2021 5 z 5

Hned jsem si ten obraz musela jít najít :-)

Makii
02.09.2020 5 z 5

Moc pěkná, líbila se mi. Schikaneder je můj velmi oblíbený malíř, takže kniha byla jasná volba :) Spíš pro starší děti, skoro ani středoškolákům by neublížila.

Heyhey
11.07.2020 5 z 5

Skrytě vzdělávací, nepokrytě napínavé.

kuky921
07.04.2020 4 z 5

Na začátku jsem měla zmatek s lidmi a dobou. Příběh se odehrává ve dvou časových rovinách. Velmi pěkné.

Corso
03.04.2020 2 z 5

Najprv som to chcel skritizovat, lebo som si myslel ze do ruk beriem detektivku inspirovanu obrazom. Ono je to taka mala novela, detektivka to teda vobec nie je, skor fakt len pribeh inspirovany dost tajomnym obrazom. No a na konci som videl ze je to urcene citatelom od 12 rokov, a teda tie ilustracie silne zavanali detskou literaturou. Mihnu sa tam postavy ceskej historie, ale ulohu v deji nemaju,len defiluju. Dost nevyuzita sa mi vidi aj atmosfera tych cias, ktoru som si napr tak velmi uzival v Urbanovom Lordovi Mordovi. Stade trosku pramenili aj moje ocakavania a nasledne sklamanie. :)

efka.saf
04.05.2018 5 z 5

Na tuto knihu jsem byla velmi zvědavá. Schikanederův obraz Vražda v domě mě vždy oslovoval svojí ponurostí a syrovostí a byla jsem zvědavá na detektivku (samozřejmě fiktivní), která osvětluje jeho pozadí.

Čekala jsem ledacos, ale ne tak pěkný a doslova poetický detektivní příběh plný historických osobností dané doby. Stará Praha se mi téměř zhmotňovala před očima a cítila jsem štiplavý kouř vycházející z komínů. Oceňuji, že každá postava byla tak pěkně představena ve své vlastní kapitole a i prolínání minulosti a současnosti bylo doslova rafinované. Rovněž se mi líbil velmi krásný jazyk, se kterým si autorka očividně pohrála. Nevím ovšem, jestli tohle vše dokáží dnešní děti ocenit. Pokud už čtou, očekávají spoustu akce a krve, což zde rozhodně nenajdou. Proto se domnívám, že ačkoliv nám dospělým jsou obrázky v knize ze zásady odepřeny, kniha tedy musí nést označení pro děti, poetičnost této detektivky oceníme spíš my dospělí než většina dětí (které znám). Já tedy autorce za knihu děkuji.

babicka_amalka
06.04.2018 5 z 5

příjemná knížka, v níž je nenásilnou formou zařazena spousta informací o kulturním a společenském životě té doby i o jejích významných představitelích; zajímavé nejen pro malé děti;

broskev28
30.10.2017 4 z 5

Přidávám se k Terjac - mně se kniha líbila moc, malíře Schikanedera znám a obdivuju. Ale jelikož znám také dnešní děti, s narůstajícím zděšením jsem si všímala záplavy málo používaných, často cizích slov, a také neznámých a těžce se vyslovujících jmen. Nemám nic proti rozšiřování velmi omezené slovní zásoby, naopak. Ale ptala jsem se sama sebe, kolik dětí si tuhle knihu troufne z naší školní knihovny vypůjčit a kolik z těch nemnoha si ji opravdu přečte . . .
Je to škoda, protože určitě za přečtení stojí. Ale nabízela bych ji až dětem 2.stupně a ve výtvarné výchově by se přitom mohly seznámit s tvorbou J. Schikanedera podrobněji. Průřezová témata mi sice nepřirostla k srdci, ale někdy se jejich využití přímo nabízí.

EvaEma
26.08.2017 5 z 5

Prosím, více takových knih! Tak moudře a čtivě napsáno! A ty ilustrace! Na straně 33 vidím tolik laskavosti z očí pana komisaře a postava Kachny na str.39, k té je zbytečné cokoliv dodávat. Přijde mi až neskutečné kolik odkazů na osobnosti a reálie té doby se vešlo na pár stránek. Moc děkuji za tuto knihu a těším se na další.

MartinaP
03.05.2017 4 z 5

Moc hezký příběh o obrazu Vražda v domě od Jakuba Schikanedera. Krásně vykreslená atmosféra staré Prahy. Doporučuji!

TerJac
05.09.2016 4 z 5

Kniha se mi líbila, byla moc pěkná a příběh mne zaujal. Určitě autorka vytvořila další z řad poutavých příběhů, který mne oslovil. Ale mám-li být upřímná, nedokážu si představit, že tuto knihu budou číst děti. V doporučení je sice, že je určena dětem od 11 let, ale myslím, že by ji asi odložili. Z historického hlediska ale velmi krásný příběh, pěkné ilustrace a líbí se mi, že je v příběhu mnoho zajímavých informací. Bohužel, pro dnešní děti bude kniha asi nezajímavá, což je škoda.

Adell-ka
28.05.2016 5 z 5

Líbí se mi, jak autorka nenásilnou formou seznamuje čtenáře s některými osobnostmi českých dějin. Také moc hezké ilustrace. Doporučuji! :)

rohlajda
24.09.2015 4 z 5

Zajímavá kniha se zdařilými ilustracemi. Nenásilnou formou připomíná nejenom malíře Schikanedra, ale i jiné významné kulturní osobnosti. Také oceňuji nápad s názvy kapitol.

Matematicka
07.05.2015

Čtivá historická detektivka pro mládež. Líbila se mi atmosféra staré Prahy i nenásilné seznámení s některými kulturními osobnostmi té doby.
Na druhou stranu: už jsem četla podstatně propracovanější českou historickou detektivku po všech stránkách, především s hlubšími charaktery postav a větším důrazem na vztahy mezi nimi (Vondruškova Fiorella a záhada mrtvého netopýra). Hercule Poirot to také zrovna není, i když já jsem si výraznějších nesrovnalostí v detektivní zápletce nevšimla (je to asi tím, že jsem četla rychle a nepříliš pozorně).
Líbily se mi názvy kapitol (odkazující na vybrané postavy knihy a charatkterizující je), to byl myslím velice podařený nápad. Příjemné bylo i střídání časových rovin a seznámení s osobou Jakuba Schikanedera. Ilustrace velice dobře doplňují knihu.