Zlatý z nebe

Zlatý z nebe https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/360233/bmid_zlaty-z-nebe-loa-360233.jpg 4 28 10

„Píšu si to jen tak pro sebe, a nevím, co s tím, asi nic,“ říká sedmdesátiletá autorka strhujícího románu z vlastního života. Prvotina Marie Benetkové je zároveň milostným příběhem i kronikou undergroundu. Ona je zběhlá pekařka a on zahradní architekt a muzikant. Olgu i Vilíka spojuje láska k přírodě a touha po svobodě, oba to jsou povahou solitéři, co největší štěstí zažívají v komuně nedaleko Prahy. Olga v té době jezdí do práce v zámeckém parku na koni, a Vilík tam diriguje partu intelektuálů, než ho přímo v práci zatkne Státní bezpečnost. Následuje monstrózní proces, výhrůžky a výslechy, po tragické ztrátě druhého dítěte se Olga s Vilíkem rozhodnou emigrovat. Úsporný styl románu umocňuje i řada různorodých tónů: je tu absurdní humor dobrovolně zvoleného blázince, hrůzná groteska estébáckých sledovaček („objekt opustil objekt“), melancholie emigrantských snů i erotické jiskření.... celý text

Přidat komentář

evilunicorn
12.10.2022 4 z 5

Hmm, zvláštní kniha.. Ani ne tak příběhem nebo historickým obdobím, jako spíš tím jak autorka pracuje s textem.Celé to působí jako poznámky hozené na papír,s velkými časovými skoky. Jako když si vzpomínáte na události a věci se vám vybavují na přeskáčku. I přesto, nebo možná právě proto, přečíst si tuhle knihu byla zajímavá zkušenost. Co se týká grafiky.. Je vidět, že si s tím někdo opravdu vyhrál, ale osobně si myslím, že konkrétně v tomhle případě by méně znamenalo více.

Madluska
26.09.2019 3 z 5

Nejspíš mi chyběly znalosti undergroundu, abych to docenila. Z knihy krásně čpěla bezvýchodnost a zoufalá nemožnost naplnit svůj potenciál, postavy prostě tak nějak přežívaly ve všem tom marastu a šedé totalitě, styl byl příjemně civilní, ale pro mě byla kniha spíš esencí pocitů než že by mě vtáhla do děje a zanechala hlubší dojem.


aralka
12.02.2019 4 z 5

Kniha se mi moc líbila, mám ráda všechno, co zavání undergroundem... nemusí být člověk žádný extra znalec, aby v literárních postavách knihy rozpoznal životní příběh Vráti Brabence z Plastic People a jeho ženy Marie, kniha má široký záběr od dětství v padesátých letech a pokračuje přes rozhodující období 1968-1969, doby po revoluci 1989 téměř až do současnosti..... žili nekonzumním způsobem života, život brali, tak jak přicházel, nic moc neřešili, hudebník, básník, zahradník a pekařka, ošetřovatelka zvířat, milovnice koní...rebelové, co měli rádi svobodu, přírodu, volnost, zvířata, hudbu.... žili své životy ve špatné době nesvobody, kdy se na tyto "podezřelé" existence pořádali zátahy, žili ve společenství podobně nastavených lidí, není těžké identifikovat například Václava Havla nebo Martina Jirouse Magora... kniha perfektně vystihuje těžkou a složitou dobu, v níž žili, nikdo nemohl nikomu věřit, i kamarád mohl být donucen k udavačství, nikdo nesměl volně projevit svůj názor, za to se trestalo... Moc se mi líbí, že paní Benetková v knize nepoužívá žádné rozsáhlé popisy perzekuce a stíhání ze strany státní bezpečnosti, čtenáři předkládá ve strohých někdy vyloženě holých větách, co se stalo a nevyvozuje z toho žádné dalekosáhlé úvahy a obvinění... prostě to tak bylo a člověk to musel přijmout.... za mě super kniha s perfektní grafickou úpravou, určitě doporučuju k přečtení :-)

Zdendula
09.01.2019 5 z 5

Krásná kniha - grafickým zpracováním i obsahem. Neměla jsem žádná očekávání a naprosto mne to strhlo, takový život se prostě musel zaznamenat.

magnolia
07.11.2018 5 z 5

Ta pátá * je za vzhled knížky - to je prostě nádhera a potěšení. A obsah, jak píší čtenáři a čtenářky přede mnou - neobyčejné, lidské, trochu zamotané a nejasné, ale má to sílu. Zase jeden jiný pohled na dobu nedávno minulou, dobře, že si to autorka nenechala jen pro sebe.

broskev28
23.10.2018 4 z 5

Místy jsem si připomínala Indiánský běh Terezy B. V něčem jiné a v něčem podobné, ale určitě čtivé, lidsky citlivé a graficky úžasně zpracované!

Richard Hrob
03.09.2018 5 z 5

Jo, tohle se četlo velmi dobře. Navíc vše založeno na reálných postavách a událostech. Za mě5*

Congo
25.07.2018 5 z 5

Výborné, čtivé a autentické

boticelli
19.07.2018 5 z 5

Výpravný román nemusí mít nutně 500 stran a více. Svižně napsáno, radost číst! A ještě k tomu o reálných, zajímavých osobách.

banánovépyré
19.05.2018 5 z 5

Krásně graficky zpracovaná knížka a skvělý text, který je niternou zpovědí i sondou do života v normalizační době. Velká škoda, že o knize nebylo moc slyšet, je skvělá!

Štítky knihy

česká literatura spisovatelé autobiografie

Autorovy knížky

Marie Benetková
česká, 1945
2017  79%Zlatý z nebe