Zlatovlasý Jan

Zlatovlasý Jan https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/340977/mid_zlatovlasy-jan-lHA-340977.jpg 4 3 2

Kniha tematicky a výtvarným zpracováním navazuje na autorčin titul Příběhy stromů (Mladá fronta 2007). Autorka nás po desetileté odmlce opět přivádí do světa stromů – tentokrát společně s hrdinou této knihy, zlatovlasým Janem. Jednotlivá témata vybraných stromů se splétají do životního příběhu mladého muže, jehož putování vede cestami i necestami, skrze neuvěřitelná dobrodružství, do exotických krajů, až po zážitky hraničící se smrtí. Náš hrdina se během své pouti postupně seznamuje s životními tématy, které v té či oné formě přicházejí do života nám všem. Pohádkovým jazykem, sobě vlastním, vypráví autorka o Janově hledání smyslu putování; bohatá symbolika stromů zde slouží jako pestrobarevné pozadí Janova dramatického životního příběhu. Magický svět Lenky Ničkové, pohybující se na pomezí skutečnosti a fantazie, nám umožňuje prohlédnout si do hloubky dávná témata a rituály, z nichž některé jsou přítomné v našich životech již jen jako nejasná tušení… A přesto, nebo právě proto, jsou tyto skutečnosti nesmazatelně zapsané do našeho vědomí a dožadují se pozornosti… Jan na své pouti životem obstojí a naplní své životní poslání. A co my? Na konci knihy, stejně jako v prvním díle, je k dispozici seznam jednotlivých stromů s přírodopisnými, léčitelskými i symbolickými informacemi, které představují ověřené milníky na cestě za poznáním našich moudrých souputníků a blízkých sousedů na naší planetě – stromů. Překrásné ilustrace ke knize vytvořila s láskou a nadšením Alena Prosečová.... celý text

Přidat komentář

PrincaListicka
21.03.2024 4 z 5

Přemýšlíte někdy nad tím, jaké je vaše životní poslání? Čeho byste vlastně v životě chtěli dosáhnout? Podobné otázky si klade i Jan, hlavní hrdina této knížky, která je hluboce spjata s přírodou a především se stromy.

Už jako mladý opouští Jan své rodné hnízdo a po boku podivného cizince se vydává do světa s vidinou služby jakémusi vzdálenému panovníkovi. Po cestě ho ovšem potká mnoho překážek a osudových zvratů, které ho povedou úplně jiným směrem, než zamýšlel. Přitom se neustále snaží najít nějaký vyšší cíl, pána, kterému by mohl sloužit, který by dodal jeho životu smysl. Podaří se mu ho ale nalézt? A existuje vůbec?

Jak už asi tušíte, tahle knížka se hodně zabývá vírou v něco většího. Nestraní žádnému konkrétnímu bohu nebo náboženství, ba naopak se zde setkáváme s celou plejádou různých vyznání, od křesťanství, přes islám, až po pohanská náboženství či víru v samotnou, čistou přírodu. Není však čtenářům nijak vnucována, spíše jim ukazuje cesty, jakými se člověk může v životě vydat. Já sama nejsem, nikdy jsem nebyla a nikdy nebudu věřící, nicméně myslím, že tento příběh stejně jako mě zaujme i milovníky klasických, starých pohádek.

Autorčin vyprávěcí styl je totiž tak poetický, že máte až pocit, jako byste vytáhli knížku pohádek po vaší babičce. Díky Zlatovlasému Janovi jsem se vrátila do dětství, kdy jsem čítávala bichličky plné pohádek z celého světa, které jsem podědila po rodičích. Proto pro mě čtení této relativně útlé, ale přesto myšlenkově velmi obsáhlé knížky bylo jako pohlazení po duši.

Kniha nabízí mnoho otázek, nad který mi se čtenář může pozastavit a zamyslet. Může spolu s Janem přemítat, jak by se v podobné situaci zachoval, zda bylo Janovo jednání správné a podobně. Příběh se odehrává v neurčité době na neurčitých místech, a proto se v něm mohou snáze objevovat prvky magie i nadpřirozených jevů. Opravdu moc se mi líbí symbolika jednotlivých stromů, z nichž každému je věnována jedna kapitola, a o kterých si na konci knihy můžeme přečíst bližší informace týkající se jejich významu a moci.

Ač jsem z výše uvedených důvodů nebyla úplně schopná docenit myšlenky týkající se víry a hledání své vlastní cesty životem, užila jsem si čtení Zlatovlasého Jana z pohledu milovníka klasických pohádek. Překrásné akvarelové ilustrace, které celý příběh doprovází, jsou pak skutečnou třešničkou na dortu a celý zážitek z příběhu jen podtrhují.

MOu598
01.09.2017 3 z 5

Bohatě ilustrováno - něco se mi líbí, něco ne.
Jde o celkem 9 příběhů Jana, kde také figurují různé listnaté stromy - o každém z nich je v druhé části knihy pojednáno z hlediska léčitelského a homeopatie.
Příběhy Jana jsou něco mezi pohádkami, biblickými příběhy, také trochu hororové.
Moc se mi to nelíbilo. Knížka ve mne vyvolala pocit nejistoty.


Autorovy další knížky

Lenka Ničková
česká, 1952
2007  80%Příběhy stromů
2017  73%Zlatovlasý Jan
2022  68%Žánrovky

Kniha Zlatovlasý Jan je v

Přečtených3x
Chystám se číst1x
Chci si koupit1x