Zlato v Tajze

Zlato v Tajze https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/146962/zlato-v-tajze-146962.jpg 3 4 4

Na osudu tří generací rodiny Strogovů vylíčil autor historické změny, které nastaly v Rusku za posledních 100 let až do Velké říjnové socialistické revoluce. Obyvatelé tajgy byli vykořisťováni jednak obchodníky z města, jednak domácími kulaky. Brzy se však mezi nimi začaly šířit myšlenky vědeckého socialismu, neboť na Sibiři bylo mnoho politických emigrantů. A tak se z románu dovídáme o jejich životě a práci. V knize je zachycen i rok 1905 s odrazem rusko-japonské války. Sedláci však musili ještě dlouho zápasit, než Říjnová revoluce osvobodila. Oni sami se zúčastnili bojů proti bílým i proti interventům. Autor kreslí řadu typů sedláků i revolucionářů, vystihl hlavní příčiny i průběh revolučních změn a kromě přírody zachytil i způsob života a zvyky lidí sibiřské tajgy.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Práce
Originální název:

Строговы


více info...

Přidat komentář

Adapa
14.06.2023 4 z 5

(SPOILER) Krásně napsaný román ze sibiřské tajgy, kde sledujeme tři generace Strogovů. Ale ta propaganda. Ta je tu naprosto všude. Jak se o někom napíše, že je od pohledu ošklivý, tak je hned jasné, že se projeví jako kulak, vrah, bělogvardějec. Kdo se naopak od počátku ukáže jako mladý hezký jinoch, statný dělník apod., tak ten se postupně promění v dokonalého bolševika.

Zakladatelem rodu je Zachar Strogov, který se usadí na pasekách, kde pěstuje včely na panském a musí každoročně splácet medem svou koupi. Jeden z jeho synů Vlas, se stane kupcem v Žirově (nejbližším městě) a Matvej propadne tajze, kde loví se svým strýcem, přezdívaným Děda Miška.

Matvej si bere za ženu Annu, která je z bohaté rodiny a její rodina nemůže přenést přes srdce, že se provdala do chudé rodiny. Její bývalý nápadník Demjan Štyčkov se stává jednou z hlavních záporných postav celého románu.

Matvej s Dědou Miškou nachází v tajze mrtvého zlatokopa a díky tomu končí ve vězení, než prokáží svou nevinu. Musí narukovat na vojnu, poznává bolševické myšlenky, než by šel do rusko-japonské války, stává se dozorcem ve vězení, kde pomáhá vězněným politickým vězňům a přináší do své rodné vesnice Vlčí Díry bolševické myšlenky.
Sledujeme jak hlavní záporáci bohatnou, hromadí majetek a kladní hrdinové o vše přichází a chápou, že jediné správné je vzít moc do rukou lidu. Přichází první světová válka, říjnová revoluce, Strogovové zakládají ve Vlčích Dírách sovětskou moc, někteří z nich umírají v bojích s bělogvardějci. Matvej se stává velitelem partyzánské skupinky, v závěru se setkává s dokonalým Leninem, který mu naslouchá, co rolnictvo potřebuje. A v závěru konečně přichází sovětští geologové, aby hledali v tajze zlato.

Název knihy neodpovídá realitě. Ruský název je mnohem přesnější Strogovovi.
Knihu jsem četl podruhé, poprvé už někdy jako kluk snad před třiceti lety. Asi se k té knize opět někdy vrátím, bez obav ji doporučím, jen je potřeba opravdu se povznést nad tu propagandu a naprosto dokonalé bolševiky.

milan3144
10.01.2022 2 z 5

Zlato v tajze...ech, co k tomu napsat. Tajga v knize zastoupena rozhodně je, ale především jako kulisa děje. A zlato? Inu je to drahý kov, který se nevalí všude a tak se s ním setkáme v této knize na začátku a pak už jen velice sporadicky. A to především tak, že se o něm jen hovoří.
Nosným a vše přebíjejícím dějovým tématem, je zrod bolševického hnutí a jeho sílící vliv a časem i jediná dějinná možná a správná role pro lepší život prostých ruských mužiků.
Už jednou jsem se nechal od tohoto autora takto napálit, a to knihou Sibiř, kdy jsem z titulu očekával dějově něco jiného, než v knize nakonec bylo. U této knihy ten rozpor je ještě mnohem větší.
Což o to, když se pustíte do sovětské literatury, tak s propagandou musíte v nějaké míře určitě počítat, ale na druhou stranu, u některé budete překvapeni až s jakou otevřeností se dokážou k některým tématům postavit. To ovšem není případ Zlata v tajze. Je to velmi nekriticky podaný obraz doby. Autor nastolí zcela zřetelně jasnou hranici mezi dobrem a zlem (kdo je na které straně není myslím třeba zdůrazňovat) a pak aktérům přidělí, až pohádkově, charaktery a morální vlastnosti. Tudíž na straně dobra se pravidelně setkáme, mimo jiné, s otevřeností, čestností, srdečným vystupováním a do jisté míry přirozenou vysokou inteligencí, která má za následek nadšení ze zrodu nového společenského zřízení (což mohlo i být a asi i u nezanedbatelné části bylo) a přirozený respekt z jejich nových vůdců, kteří mají z výše uvedených vlastností naděleno v obzvlášť velké míře. A na straně druhé se vším možným špatným.
Původně jsem chtěl dát tři hvězdy s odřenýma ušima, ale pokud jsem dal knize Lomikámen, kde je doba vykreslena, podle mne, mnohem realističtěji a které jsem dal hvězdy čtyři, tak zde musím dát dvě. Rozdíl těchto dvou knih prostě není jedna hvězda, ale dvě.


bukajus
07.06.2016 5 z 5

Našel jsem u babičky v knihovně a bavila moc, četla se jedním dechem. Ač je tam to zlo a dobro vylíčeno značně černobíle, ale tak se holt v těch dobách psalo...

Luccy78
14.11.2015 1 z 5

Historické vyprávění ze Sibiře. Kniha popisuje příběhy a hodně krutý a těžký život obyvatel Tajgy. Opatřeno barevnými ilustracemi.

Štítky knihy

tajga romány

Autorovy další knížky

Georgij Mokejevič Markov
ruská, 1911 - 1991
1979  77%Sibiř
1950  60%Zlato v Tajze
1962  0%Sůl země
1966  0%Tiše plyne Vasjugan
1980  60%Země Ivana Jegoryče

Kniha Zlato v Tajze je v

Přečtených4x
Knihotéce11x
dalších seznamech1x