Zlatá značí osud

Zlatá značí osud https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/461981/bmid_zlata-znaci-osud-Rwc-461981.jpg 3 28 17

Veerle je normální dívka, která sní o tom, že se stane veterinářkou. Pokud je však její sen obyčejný, o nočních můrách to neplatí. V těch ji pronásledují podivné bytosti a konec je vždy stejný. Rozervané hrdlo. A pak se jednoho dne probudí a přímo u sebe v pokoji najde podivnou bytost s kočičími rysy dravé šelmy… Tugger má vše na háku. Od života už dávno nic nečeká. Tedy možná ještě zábavu, sex a klid. Jinak hodlá být tou nejlepší osinou v zadku pro kohokoliv, kdo by po něm chtěl nějakou odpovědnost nebo nedejbože empatii. Jenže teď se musí postarat o jednu ráznou dívku. Protože jeho přátele někdo vraždí a právě Veerle může být odpovědí i řešením. Dokáže ale Veerle přijmout existenci heathwaitských koček? Tvorů, kteří žijí nepoznaní mezi námi a mezi nimiž zuří krvavý boj o runové kameny slibující život i smrt? Pokud chce zachránit své blízké i sebe samu, bude muset. Nejprve ale možná Tuggera zaškrtí, protože ten zmetek si o to koleduje. A jestli si myslí, že co se škádlívá, to se rádo mívá, tak se šeredně plete!... celý text

Přidat komentář

Proste.naty
08.07.2023 4 z 5

Celá knížka byla skvělá, obal hned zaujme a dějově se mi to také líbilo, doufám že bude pokračování, ráda bych si přečetla co bude dál

Gabby7
06.07.2023 5 z 5

Bohužel nerozumím některým negativním hodnocení, které jsem si zde přečetla. Musím se přiznat, ze mě některá z nich pravděpodobně dlouho odrazovala od četby této knihy. Nakonec jsem se k tomu odhodlala a jsem z knihy naprosto nadšena. Autorka vytvořila velice čtivý příběh a knihu mohu jen doporučit.


Demi.mp3
17.05.2023 2 z 5

(SPOILER) Říct, že jsem dočetla naštvaná, zklamaná a zmatená, by bylo podle mě málo. A možná to mě štve na celé téhle knize nejvíc.
ZZO zní z anotace (tady se anotace v podstatě rovná celému příběhu) zajímavě a fajt, že je o česká kniha, mě nadchl ještě více. To co mě příliš nenadchlo bylo zpracování, i když podle mě autorka umí psát (některé pasáže byly opravdu zajímavé a povídka ve Všechny barvy duhy se mi poměrně také líbila).

Jak říkám, tajná společnost o humanoidních kočkách a jejich kultuře zní skvěle, ale je tu tolik chvil, kdy příběh trpí spoustou nepotřebných částí a tím, že jde původně o Wattpad příběh. Ať to jsou příhodně se objevující schopnosti (Veerle na začátku knihy unese Tugger, ale okolo strany 150 je mistr sebeobrany a přemůže ho bez potíží) nebo to, že o co jde hlavnímu záporákovy (= Iciani) zjistíte NA STRANĚ 219 (58% knihy!!). Příběh je poměrně předvídatelný a podle Twitterového účtu autorky mělo jít o úvod trilogie (pochybuji, že další 2 díly spatří světla knihkupectví).

A to je podle mě největší problém celé knihy. Autorka nenapsala knihu s otevřeně-zavřeným
koncem, aby kdyby se náhodou kniha uchytila, mohla napsat 2. díl. Kniha slouží jako 400stránkový úvod k sérii, která nejspíše nikdy nevznikne! A jen kvůli tomu, je aspoň polovina knihy plná filleru (150 stran, kdy Veerle chodí po vile a neví co má dělat a všichni jí jen opakují, že "nějaká důvod v konfliktu s Icianim má, jen zatím nikdo neví jaký" nebo dalších 150 stran kdy čeká až Tuggera bude moct oživit svoji proměnou v Heatwaitskou kočku a on jí pořád opakuje "ať ho nechá konečně umřít a že život nemá smyls").

Závěrem? Dobrý nápad, vypracování nic moc.

ZuzanaZ83
26.02.2023 1 z 5

Po 70 stranách odkládám. Na knize mě nebaví nic. Divné dialogy, podivné kočky, které jsou někdy sem tam člověk, neumím si jejich podobu představit. Nedokázala jsem se do děje začíst ani vžít.

ArkAngel
20.01.2023 2 z 5

(SPOILER) Na začátek bych chtěl poznamenat, že s autorkou spolu nemáme dobrý vztah, ale i tak jsem se knize rozhodl dát šanci a hodnotil jsem jí tak, aniž bych do toho promítal náš osobní konflikt.
Už začátek díla je takový zvláštní, kdy tu máme vloupačku, která hned čtenáře vtáhne do příběhu a on je tak zmatený stejně jako hlavní hrdinka Veerle. S ní následně poznáváme svět nadpřirozených koček, kdy dostáváme takový mix Harryho Pottera a Stmívání. Vidět to můžeme právě na oné "vyvolenosti" hlavní postavy, která má jizvu spojenou s "viteálem" hlavního padoucha, jenž jej chce získat, aby byl opět celý a nemusel zabíjet ostatní kolem sebe. Pak tu máme samozřejmě onu milostnou a nadpřirozenou linku nepodobnou právě Stmívání.
Co se vyprávění týče, jsou tu pasáže, které jsou opravdu velmi dobře napsané a třeba mohu pochválit milostné scény, s nimiž má spoustu autorů problém. Na druhou stranu ale dílo padá na občas velmi krkolomných dialozích a samozřejmě jde poznat, že kniha byla původně psaná pro Wattpad, což se odráží na občas zvláštně navazujících kapitolách a mizejících zápletkách. Záporák je například zprvu vytahován jako velká hrozba, kdy v půlce díla dojde k důležitému střetu... a následně o něm do konce knihy nepadne vlastně ani slovo. Veerle třeba zase v jeden moment zničehonic ovládá sebeobranu, byť jí předtím v jiných chvílích ani nenapadlo cokoliv podobného použít.
Sama o sobě je jinak Veerle tak trochu jako dvě postavy, což autorka nakonec kolem strany tři sta osvětluje, ale i tak mi její sarkastická stránka přišla chvílemi možná až moc. Tugger je kapitola sama o sobě, pro mě velmi nesympatická postava, ale chápu, že podobní kreténi jsou u některých lidí v oblibě.
Je velká škoda, že dílo nebylo více vyladěné, protože jsem dlouhou dobu opravdu přemýšlel, že bych mu dal vyšší hodnocení. Kvůli jazyku si jej kupříkladu zaslouží. Kdybych ale měl hodnotit obálku samu o sobě, dám jí hodnocení maximální. Autorka si jí navíc udělala sama, za což si zaslouží velkou pochvalu.
Věřím, že příští díla už na tom budou podstatně lépe, protože ten potenciál tu opravdu vidět je. Dneska jsou to tedy sice jenom dvě hvězdy, ale s další knihou to bude určitě lepší. :)

Arlienen
08.06.2022 3 z 5

Já miluju žánr urban fantasy. Jsem zvyklá na vlkodlaky, upíry, fae a víly. Nikdy by mě nenapadlo, že budu číst fantasy, kde budou hlavní hrdinové kočky. Přece jen jsou kočky považovány za domácí mazlíčky..... V knize vystupují jako nebezpečné šelmy. Je to originální nápad a moc se mi líbí! Jsem moc ráda, že jsem si knihu půjčila v knihovně. Snažím se dávat šanci českým autorům. Je super, že tato kniha vyšla. Určitě se bude líbit mladší generaci. Stejně tak jako dialogy mezi Veerle a Tuggerem.
Knihu hodnotím 3,5 *. Jsem trochu starší, než je cílová skupina této knihy. Ale i tak se těším na pokračování. :-)

barbb8k
01.06.2022 4 z 5

Když jsem zjistila, že moje milovaná knížka, kterou jsem několikrát četla, vyjde i v papírové podobě, musela jsem ji mít.
Na začátek ano, knížka je docela naivní, ale je to přesně to, v co jsem doufala. Brala jsem to tak, že si znovu přečtu knížku, kterou jsem čítávala dřív a zavzpomínám si.
Děj knihy se rozjel hned na začátku a postupně zvraty přibývaly a zase ubývaly. Ani nad tím nemusím přemýšlet a vím, že je tu víc částí, které miluju, než těch, které ráda nemám. Moc se mi líbí, že hlavní zápletku se nedozvíme hned na začátku, ale pomalu během čtení na ni přicházíte.

Veerle je úžasná postava. Chvílemi, docela často, jí chybí pud sebezáchovy, ale ten nahrazuje svým myšlením a projevy.
Tugger je prostě moje zlato. Autorka krásně poslala chvíle, kdy se vypořádává se svou minulostí. Jde na něm vždycky jasně vidět, kdy se uzavře do sebe a potřebuje kolem sebe své přátele.

Romantická linka se mi hrozně líbí. Hate to love, na začátku se opravdu nenávidí, ale u konce se konečně začnou navzájem poznávat, chápat se a začnou mít o sebe zájem.


Knihu bych doporučila těm, kteří moc nečekají a chtějí si přečíst něco odlehčeného.
3,5/5⭐

kachnica14
04.04.2022

Kniha byla celkem jednoduchá. Žádný složitý příběh u kterého bych musela přemýšlet, a proto mi to asi v tu dobu sedlo, protože jsem měla zrovna období na ne moc složité knihy.
Docela dlouho trvalo než jsem se vůbec dozvěděla, proč se to celé Veerle děje a pointu celého seznámení s novým světem, u kterého ji od začátku doprovází Tugger, který neudělal zrovna moc dobrý první dojem. Ačkoli to jejich celé kočkování mě docela bavilo.
Hodnocení: Četlo se mi to dobře. Způsob vyjadřování autorky mi byl blízký, už tím, že jsem puberťák.

bookbypatrik
01.01.2022 2 z 5

2.5/5

Česká fantasy Zlatá značí osud má nádhernou obálku a velmi slibný námět. Ve výsledku to ale nebylo čtení pro mě. Hlavní postavy mě moc neoslovily a spousta dialogů jakbysmet. Nemůžu ale knize upřít to, že se poměrně dobře četla a několik akcí bylo po napínavé stránce dost povedených. Kniha mi trochu připomínala Město duší, takže pokud máte rádi podobné příběhy, i Zlatá značí osud by se vám mohla líbit.

vandalindakova
16.11.2021 1 z 5

DNF 53 s.

Stačilo mi 50 stran, abych zjistila, že bude lepší, když přestanu dokud to jde. Z tohohle bych měla akorát tak čtecí krizi.
Pokud bych měla zmínit jednu pozitivní věc, tak to bude obálka. Ta mě totiž zaujala, a díky ní jsem po knize sáhla. Jinak bych to asi ani nechtěla číst.
Co se na těch pár stranách stalo? K hlavní postavě přišel kočkodlak?, a řekl ji, že musí jít s ním, protože po ní někdo jde. Neřekne ji proč, neřekne ji kam, neřekne ji kdo je. Prostě ji neřekne absolutně vůbec nic. A ona jde! Ona prostě jde. Jde s ním do hlubokého lesa, skočí do nějaký jámy a prostě dobrý! Přitom měla minimálně jednu příležitost zdrhnout! Jakože reálně nějaký pud sebezáchovy? Nic?
A když už je v tom doupěti mezi dalšími těmi tvory, o kterých nevíme vůbec nic, stejně jako o světě, tak mu tam napálí facku! Uprostřed jejich doupěte, když vůbec netuší s kým má tu čest...No comment.
Spíš by se to mělo jmenovat něco jako: Jak se jako hlavní postava nechat zabít.
Ono to ale nakonec je ještě vtipnější! Ani oni totiž nevědí, co tam dělá! :D :D Nikdo neví vůbec nic, což mě přináší na myšlenku, zda to ví autorka knihy? No snad jo. Já to ale zjišťovat nechci.
Dialogy mezi hlavní postavou a tím kočkodlakem jsou strašný. Člověku se u toho protáčí oči od začátku do konce, protože to je jako když sledujete třináctiletý puberťáky, se kterými to tříská, až to bolí.
A v tomhle vás autorka topí jako sedmnáctileté kotě! Že vám tenhle obrat přijde divný? No to nejste samy! Tohle se tu totiž objevuje taky. Nevím, jestli jsem ten smysl nepochopila nebo ho nikdy nenajdu.
Bohužel mi tento počin opět dokázal to, že knihy z Wattpadu by tam také měly zůstat (možná tohle prohlášení pár lidí naštve, ale já s tím doteď mám vždy jen tu špatnou zkušenost).

Noeni
17.10.2021 2 z 5

(SPOILER) Já nevím, jestli už nejsem cílová věková skupina, nebo tohle prostě bylo špatný... Líbil se mi nápad, nic o kočkách jsem do té doby nečetla, knížka je čtivá, zaujala mě obálka a to, že se jedná o dílo (navíc prvotinu) české autorky, která je jen o pár let starší než já. Ale jinak jsem zklamaná. Neustálé rozepře a naschvály, které mezi sebou Veerle a Tugger měli, mě nudily, moc jsem nepochopila, jak je možné se ihned po prvním setkání tolik nenávidět a po pár dnech otočit o 180 stupňů a nemoct bez toho druhého žít... A konec tomu všemu dodal jen korunku. Možná, že kdyby mi bylo třeba třináct, hodnotila bych jinak.

Tessia
12.10.2021 1 z 5

Dočteno s velkým sebezapřením. S touhle knížkou jsem sváděla boj celý měsíc a upadla díky ní do hrozné čtecí krize. Koncept zní přitom skvěle. Originálně. A fakt, že knížka vyšla české autorce, ještě umocnil mou zvědavost. Už od prvních stran jsem ale věděla, že tohle nebude nic pro mě. Kniha vyšla původně na Wattpadu. A většinový problém Wattpad knih je takový, že se autoři často zaměřují na jednotlivé kapitoly, ale už jako by nevnímali příběh jako celek. Zlatá značí osud není výjimkou. V textu díky tomu narazíte na spoustu nelogičností, stále opakujících se frází („instinktivně ucouvla“) a zápletek, které možná hrají roli v daných dvou kapitolách, v dlouhodobém měřítku ale buďto nedávají smysl, nebo zůstávají nedořešené. Postavy nemají žádnou hloubku a vztahy jsou na tom obdobně. Autorka nedala moc prostoru pro jejich postupný (přirozený) vývoj pomocí dialogů a společných interakcí, proto působí kostrbatě a nevěrohodně (nepomohlo ani to, že se kniha odehrává během pěti dnů). A vážně si hlavní hrdinka v úvodní scéně vyložila vloupání do bytu jako pokus o flirt? Prostě bizár.

BookEater
22.09.2021 5 z 5

Příjemný počin české autorky. Četlo se to hezky, na vyjasnění spousty zápletek si musíme počkat do dalšího dílu, ale na ten se těším, rozhodně zajímavý námět a konečně hezká čeština :-) Díky!

Luccinda
21.09.2021 2 z 5

(SPOILER) Myslím, že spousta čtenářů sáhne po Zlaté především kvůli obálce, která je skvělá. Přiznám se, že i já jsem se nechala nalákat na příběh, který se točí kolem koček. Respektive kočičích bytostí, které na sebe mohou brát lidskou podobu. Veerle je jednoho dne vytržena ze svého obyčejného života a objeví nadpřirozený svět, o kterém do té doby neměla ani ponětí. Hm, nepřipomíná vám to něco? Tak vám prozradím ještě něco. Svět heathwaitských koček je v ohrožení a jediný, kdo ho může zachránit, je právě Veerle. Její biologičtí rodiče, o kterých toho Veerle dosud mnoho nevěděla, totiž ke kočkám patřili také. Dokáže Veerle objevit své schopnosti?

Ano, hádáte správně. Zlatá značí osud jako by pocházela z doby, kdy bylo young adult fantasy ještě v plenkách. Pamatujete na všechny ty staré dobré série, jako jsou Upíří deníky, Škola noci, Stmívání a podobně? Tehdy jsme je docela hltali, co? No jo, jenže téhle době dávno odzvonilo. Zlatá značí osud tak sice může hrát na nějakou nostalgickou strunu, jenže ve výsledku je to kniha plná dávno ohraných a opravdu špatně zpracovaných klišé.

Nehledě na to, že mě to fakt nebavilo. Příběh se točí kolem toho, jak rozmrzelá a věčně naštvaná hlavní hrdinka objevuje svět, který vlastně ani není moc zajímavý, ačkoliv námět rozhodně potenciál měl. Neustálé hádky mezi Veerle a hlavním „kočkodlakem“ nás provázejí tři čtvrtiny knihy, jen aby na dvou stranách přerostly ve vztah „nemůžu bez něho / ní žít“. Klišé střídá klišé a na konec knihy jsem se dobrala jen s velkým sebezapřením, jen abych zjistila, že knížka bude mít pokračování, a že se v prvním díle nevyřešilo vůbec nic. Škoda, začátek (cca prvních 50 stran) mě celkem bavil a potenciál to opravdu mělo. Možná, že kdyby knížka vyšla před 15 lety, tak by měla úspěch, teď už jde trochu s křížkem po funuse. Dávám dvě hvězdy za nápad a za obálku.

Arya26
17.09.2021 5 z 5

Absolutně jsem netušila, co od této nové knihy čekat. Recenze zatím na tuto knihu moc nevycházejí, slečna autorka mě ale velmi zaujala v podcastu Knižní klub. Je velmi sympatická, a tak jsem se rozhodla dát její knize šanci a podpořit vydání jejich dalších knih koupí výtisku a neudělala jsem chybu. Nejdřív jsem měla trochu problém zorientovat se v postavách. Mátly mě popisy postav (mourek, mainský mývalý, bílá kočka..) jednodušší by bylo zorientovat se ve jménech, ale když jsem si jednotlivé popisy přiřadila k daným jménům postav, vše šlo jak po másle a začetla jsem se do tohoto fajn oddechového příběhu. Cením také to, že Veerle není typická teen hrdinka. Je jí 19 jako mě a taky začíná studovat VŠ (hurá, fantasy dobrodružství vás nečeká jen ve sladkých 16). Řeší už dospělejší problémy a je docela od rány a nenechá si všechno líbit (ano consent je všechno :D). Co se týče ostatních postav, jsou sympatické, dobře popsané a nejsou to jen nějaké ploché figury. Tento díl vnímám spíš jako takový úvod do světa heathwayských koček. Doufám, že se dočkáme co nejdřív vydání dalších dílů, jinak mě ten konec zabije. Akutně potřebuji vědět, jak se situace s Veerle bude vyvíjet dál :D

barca1011
15.09.2021 4 z 5

(SPOILER) České autory nečtu, prostě mě nebaví. Ale tenhle příběh, tahle autorka, ta obálka mě zaujala. Příběh, zápletka krásné.... Ale ten konec. Ona otevře oči, uvidí ho a... konec?? Bylo by to 5 hvězdiček, ale za ten konec musela jít jedna dolů.

dontbullshitme
18.08.2021 3 z 5

(SPOILER) Nápad zajímavý, čeština pěkná a na prvotinu (aspoň myslím, že je to první kniha autorky) to není špatné, ale vážně musí ten kocour pořád řešit, jestli si zaslouží, anebo nezaslouží žít? Řešil to tak úmorně, až mi bylo jedno, jestli zemře. Jejich romantiku taky naprosto nechápu, ani proč se rozhodla pro něj z ničeho nic obětovat. Pardon.

Štítky knihy

městská (urban) fantasy záhadné bytosti

Autorovy knížky

2021  65%Zlatá značí osud

Kniha Zlatá značí osud je v

Přečtených40x
Čtenářské výzvě11x
Doporučených2x
Knihotéce43x
Chystám se číst44x
Chci si koupit3x
dalších seznamech4x