Zkvašeno - Kuchařka na doma
Zuzana Ouhrabková , Vláďa Sojka
Máte touhu začít a nevíte, ze kterého konce to vzít? Nebo už jste něco zkusili, ale nedaří se? Udělejte to jednoduše. Kvašení a kysání patří pravděpodobně k nejstarším způsobům konzervace jídla a získávání nových chutí. Jen si představte toho pračlověka, který nechal stát omylem přes den obilnou kaši v teple, napršelo mu do nasbíraných malin nebo zapomněl rybičky v nádobě s mořskou vodou a našel je až za pár týdnů. Zvědavý pračlověk ochutnal (v případě nakvašené kaše ji teda ale ještě musel upéct) a ejhle – objevil malinové víno, rybí omáčku a kváskové pečivo. A to je právě jedno z kouzel kvašení – na domácí přípravu nepotřebujete moc věcí, nic extra nemusíte umět a možnosti jsou tak široké, že určitě najdete něco, co vám bude chutnat. Nebojte se selhání a hlavně se do toho pusťte. S touto knihou získáte představu o tom, co znamená živit člověka i jeho mikroby, jak si připravovat smysluplné a široce využitelné fermenty a sestavovat z nich plnohodnotné pokrmy. Cílem každého receptu pak je, aby jídlo hotové do pár minut bylo i chuťově bohaté, plné textur a vůní a bylo synbiotické, čili aby obsahovalo zásadní podíl doporučené denní porce vlákniny a zároveň i živé mikroorganismy. Vláďa i Zuzka toto téma doslova žijí každý den už více než deset let a předkládají své zkušenosti s oblíbenými fermenty a recepty, bez kterých už si svoje každodenní jídlo nedovedou představit. Zvládli to pralidé, zvládnete to taky!... celý text
Přidat komentář
Kniha Zkvašeno - Kuchařka na doma je v
Právě čtených | 2x |
Přečtených | 6x |
Knihotéce | 6x |
Chystám se číst | 11x |
Chci si koupit | 13x |
dalších seznamech | 1x |
Zuzanu Ouhrabkovou sleduji již dlouho na facebooku. Kdykoliv jsem měla nějaký problém, či dotaz, ihned mi odpověděla a nakonec se dílo podařilo. Miluji fermentovanou zeleninu a na tuto knihu jsem se moc těšila. Už jsem zvládla pár receptů a všechny na jedničku. Překvapilo mne, kolik variant a kombinací se dá fermentovat. Určitě doporučuji pro všechny kvasitele :o)