Žízeň

Žízeň https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/234201/mid_zizen-Llb-234201.jpg 3 15 5

Coco se se svou matkou Elisabeth vídá jen sporadicky. Jednoho dne se náhodou potkají na ulici, kde matka dceři mezi řečí oznámí, že umírá. Coco cítí povinnost se o ni postarat a nastěhuje se k ní. I když nerada, snáší Elisabeth dceřinu přítomnost, protože ví, že se od matek očekává pochopení a trpělivost.

Literatura světová Romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

Dorst , 2012


více info...

Přidat komentář

Adriana.82
17.01.2018 2 z 5

na čem spisovatelka jela ?????? rozhodně "střízlivá" nebyla .... přečetla jsem to celé jen díky tomu,že knížka je útlá ,jinak by to už dávno letělo do tříděného odpadu ...

Maanna
15.08.2017 1 z 5

Kniha mi přijde jako umělecká exhibice autorky, jak být co nejoriginálnější. Vezme se těžké téma umírání, přidáme k němu nějaké ty ujeté charaktery, co na tom, že zcela nevěrohodné. Matka by snad měla vypadat jako člověk s Aspergerovým syndromem, ale tomu neodpovídá její tendence uvažovat v metaforách, dcera je snad ještě divnější. Postavy spolu budou komunikovat velmi úsečnými dialogy a přidáme trochu odvážného sexu... Jen nějak nevím, proč by to měl někdo číst.


Palivo
29.05.2015 3 z 5

Zakoupil jsem tuto knihu v touze přečíst si něco o vzniku legendárního šlágru kapely Kabát, ale jak se ukázalo, Esther Gerritsen pouze zneužila toto populární české slovo a nazvala jím knihu o umírající buchtě. Já ji odpouštím, ale jestli se tohle dozví Pepa Vojtek, asi bude mít z ostudy Kabát (hahahaha!).

Jak jsem už napsal, buchtóza umírá a tak se k ní nastěhuje její dcera, Buchtóza džunior, a v ten moment to začne bejte dost divný, protože obě dvě jsou ujetý, každá z nich ovšem bohužel ujela jiným směrem. Takže stará umírá, což jí jde docela dobře, a při tom řeší všechny kokotiny co udělala předtím, a mladá aby měla co řešit až bude za pár let umírat začne taky dělat kokotiny a to doslova, protože kokotů je kniha a její pusa plná. Všechno to docela příjemně utíká a kdyby Coco nekouřila jen tlustým chlápkům, možná by mě Gerritsenová i přemluvila k erekci - umí totiž dost dobře vyškrábat z vět smyslnou, údernou a sarkastickou část, což knihu dost žene dopředu.

Na konci ovšem zůstane trochu trpký pocit, protože i když to bylo hezky napsaný, nemělo to v podstatě žádný přesah a formát povídky by tomu slušel daleko víc. Ovšem je docela možné, že cílová skupina, mladé baculky, které řeší, jestli si koupit legíny nebo se podřezat, si z toho odnesou něco víc.

Aneleh
10.05.2015 4 z 5

Jde o poměrně těžké téma a velmi smutné. Ani smrt nedokáže spojit matku s dcerou, protože k sobě vlastně nikdy cestu nenašly, obě ve svých rolích selhaly. I přesto však mají podobné myšlenky a chování a jsou vzájemně svázané víc, než se na první pohled zdá. Matka cítí, že se jí dcera stále pohybuje v břiše, jako by nikdy neodešla... Příliš se mi nelíbil odměřený styl psaní, a to i dialogů mezi postavami, často jsou nám předkládány pouze náznaky k pochopení děje. Ale tento dokument o vztahu matky a dcery určitě za přečtení stojí.

dwi
01.02.2015 2 z 5

Poměrně tíživé téma (rakovina jedné z hlavních postav) slouží nizozemské autorce Esther Gerritsen k vykreslení leckdy absurdního vztahu mezi matkou – která skutečnou matkou nikdy vlastně nebyla – a rozpolcenou dcerou. Díky mnoha strohým a úsečným dialogům knížku přečtete relativně rychle, ale výsledný dojem je – alespoň dle mého – dost rozpačitý. Jednání dcery je dost často na facku a matky jakbysmet. V edici Současná světová próza se jedná o jeden ze slabších titulů...

Štítky knihy

nizozemská literatura

Autorovy knížky

Esther Gerritsen
nizozemská, 1972
2015  59%Žízeň