Život za oceánem

Život za oceánem https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/466898/bmid_zivot-za-oceanem-4d5-466898.jpg 4 60 17

Která cesta je ta pravá? Román o hledání svého místa ve světě. Lindě se podařilo nastoupit na vysněnou vysokou školu… jen aby zjistila, že možná není tak snová, jak si myslela. Navíc se přestěhovala do nového města, rozešla s dlouholetým přítelem a má pocit, že v životě jen tápe a nemůže najít své místo. Pomalu se propadá do chmur, ze kterých snad není cesta ven. Naděje jí svitne, když se impulzivně rozhodne překopat svůj život od základů: vyrazí do USA jako au-pair. Jaký vliv mají každodenní rozhodnutí? Najde Linda své místo i lásku?... celý text

Přidat komentář

Damonka12
23.12.2023 4 z 5

Kniha se mi moc líbila a měla skvělé myšlenky, se kterými jsem se sama ztotožnila, protože jsem strávila nějaký čas v zahraničí. Moc se mi líbil i konec knihy.

whiolet
07.12.2023 4 z 5

Kniha se dostala do mého podvědomí díky svojí obálce, protože světě div se tu nakreslila tatérka,kterou znám :D
Ve finále jsem velmi mile překvapená, příběh byl hezky čtivý, postava Lindy ačkoliv byla zmatená a nevyzrálá mi byla díky svému humoru velmi blízká.
Kapitoly z Ameriky jsem přímo hltala,jen škoda, že to nebylo víc rozepsané a Ben zlomil svým chováním i moje srdce.
Ach,tohle mě velmi mrzelo, čekala jsem happy end a fakt mě štve, že se nekonal.
Na druhou stranu život nám nedává jen ty šťastné konce,ale spíš kopance do žeber.
Myslím, že se v knize najde každý,co i jen malinko polemizuje o svém životě a směru, kterým se ubírá.
Za mě fajn čtení.


viktoria167
02.06.2022

Na knižku som sa tešila, ale asi som nedostala úplne to, čo som čakala.

ŽanetH.
02.05.2022 4 z 5

(SPOILER) Tato kniha byla příjemným čtením. Jako bych opravdu četla reálný příběh a i když jsem si často přála "happy end", nakonec jsem ráda jak vše dopadlo a o to více reálnější mi to přišlo .
Linda je sympatická a i když se mi libil i začátek knihy, o moc víc mě bavilo čtení po příletu do USA - Bostonu.
Konec knihy, mě vlastně úplně nepřekvapil (teda to s Benem jo, ale to s Markem ne ). A moc se mi to líbilo!
Není to příběh plný štěstí, lásky, úsměvů a dny zalité sluncem (doslova i obrazně) a to je asi to, co jsem si na knize zamilovala nejvíc! Je v ní mnohem víc, než čtení o zážitcích au pair!!!

Kniha nemá kapitoly, pouze je rozdělena na roční období, což se mi nakonec líbilo . A ta obálka je nádherná!

punkgirl97
04.04.2022 4 z 5

Kniha je pro všechny, co hledají vlastní cestu, vlastní směr. Jsou v bludném kruhu a neví jak z něho ven. Myslím, že tahle knížka by vás mohla v mnohém inspirovat, nebo alespoň říci, že na to nejste sami.

Nejen, že jsou zde krásné citáty, takové ty ze života, které kolem vás určitě šly několikrát, ale vy jste jim nevěnovali stoprocentní pozornost nebo jste nechápali jejich smysl. V tomto příběhu to na sebe perfektně sedí. ️ Našla jsem v tom mé mladší já, které se taky hledalo a postupně ještě v některých ohledech hledá. ️

Četlo se to krásně, je to moc hezky oddělené ročními období. A závěr knihy se mi docela i líbil. Ale asi to není úplně příběh, který bych si přečetla znovu. Ale za přečtení stojí. ️

3,75/5

Ady_leni
25.02.2022 3 z 5

(SPOILER) Kde začít... Že bych se od knížky nedokázala odtrhnout se rozhodně říct nedá. Že měla hezké myšlenky? Ano, našly se. Autorce se podařilo popsat něco, čím si za svůj život projde skoro každý. To hodnotím pozitivně. Tři hvězdičky dávám hlavně kvůli konci, jinak bych zůstala u dvou. Možná bych dala víc, kdyby to skončilo tak, že (pozor spoiler) se se snoubencem rozejde, protože z jejích reakcích bylo víc než jasné, že ho nemiluje tak, jak by měla. Ale bohužel to vypadá, že se k němu hodlá vrátit.
Některé pasáže v knize byly naprosto zbytečné. Čekala jsem knihu o au pair, ale v Americe nakonec byla ani ne jednu třetinku knihy, navíc to byla ta nejnudnější pasáž z celé knihy! Líbila se mi ale role, jakou hrál v jejím životě Ben. Za to dávám jednoznačně plus. I když by i jejich příběh mohl být trošku víc rozebraný.
Celkový dojem je asi takový, že autorka měla skvělý nápad na knihu, ale nedokázala ho správně dotáhnout, což je fakt škoda. Navzdory tomu doporučuju k přečtení, úplná ztráta času to nebyla. Možná, že až se autorka trochu vypíše, napíše lepší knihy.

Maky1505
03.02.2022 5 z 5

Nádherná knížka opravdu doporučuji přečíst.

Nicolka77
16.01.2022 5 z 5

(SPOILER) Bylo to takové příjemné odpočinkové čtení o hledání sebe sama, moc se mi líbila celá cesta Lindy, to jak ona sama vyspěla. Jediné co mě štve že nebylo prostě v knížce alespoň na konci, proč se rozhodl Ben, tak jak se rozhodl, proč to udělal, rekla bych ze tato otázka vůči této knize mi bude v hlavně dlouho viset! :)

Knihomolka97
11.01.2022 5 z 5

(SPOILER) Život za oceánem ještě předčil má očekávání. Přečetla jsem ho na jeden zátah a nemohla ho vůbec odložit!
Je to příběh pro ty, kteří hledají sami sebe a své místo ve světě. Čtivý příběh plný krásných myšlenek, které jsem si vryla do paměti.
Hlavní hrdinka mi byla sympatická a držela jsem jí palce, ať najde, co hledá. Bohužel v Americe, coby au-pair, neměla moc štěstí na rodinu - všichni se k ní chovali fakt hrozně - ale zato si našla dobré přátelé. :)
Pozor spoiler!
Nechyběla také romantická linka, která mě ze začátku příjemně překvapila. Z ničeho nic ale na mě později čekal (a nejen na mě) docela šok, který jsem nedokázala až do konce knihy vstřebat. Nicméně, to je prostě život.. ‍️ Konec spoileru!
Suma sumárum dávám plný počet a knihu určitě doporučuju přečíst!

leanechvilova
22.12.2021 5 z 5

“Která cesta je ta pravá? Román o hledání svého místa ve světě.”

Zamilovala jsem se. Knihu jsem nedokázala odložit, protože se jedná o naprosto úžasný, čtivý příběh s hromadou krásných myšlenek!
V mnoha momentech příběhu jsem se sama viděla, a o to více mi právě příběh dal. Díky příběhu jsem si spoustu věcí uvědomila a také přišla na nový úhel pohledu. Kniha ke mně přišla v ten nejlepší pravý okamžik.

Moc se mi líbila celá reálná a upřímná atmosféra příběhu, která ukazuje život prostě takový jaký je.
Také se mi líbily vnitřní monology, které úžasně popisovaly, co se v člověku děje, jeho pocity a myšlenky, když se snaží najít sám sebe.

Moc se mi líbilo vylíčení bostonského života, všechna ta krásná místa a celá atmosféra města. Na tolik mě to nadchlo, že jsem město hned přidala na svůj travel bucket list.

A navíc jsem si oblíbila hlavní hrdinku, která je velmi sympatická. Moc se mi na ní líbilo, jak si jde za svým snem a i když se necítí zrovna komfortně, tak se nevzdává. To velice obdivuji!

Takže wow! Tohle se vážně povedlo! Doufám, že se někdy dočkám pokračování příběhu.

A ještě je potřeba zmínit tu nádhernou obálku, to je láska na první pohled.

nela3812
19.10.2021 5 z 5

Musím přiznat, že ačkoliv mě u knihy na první pohled zaujala obálka, tak některé recenze na Databázi mě odrazovali. Jsem ale velmi ráda, že se mi naskytla možnost přečíst si knihu v rámci štafety.

Prostředí, ve kterém se kniha odehrává je příjemně vykresleno a já si přidám další americké město na seznam míst, která chci navštívit. Autorka mě touto knihu k jeho navštívení opravdu nalákala.

Hlavní hrdinka mi byla sympatická díky tomu, že jsem s ní sdílela stejné pocity. Dále mě moc bavily její kamarádky z USA. Naopak jsem příliš nepochopila přístup jejích rodičů, ale jsem moc vděčná za ty své, kteří všechna má rozhodnutí respektují a podporuj, bez sebemenší hádky.

Příběh sám o sobě není nikterak zajímavý, na druhou stranu je však velmi reálný. Což mě v současnosti velmi potěšilo. V mém případě ke mně tato kniha přišla v ten nejlepší možný okamžik. Autorka píše velmi čtivě a já knihu nedokázala ani na chvíli odložit.

Příběh plný úžasných myšlenek mě okamžitě vtáhl. Je to snad poprvé, co jsem měla pocit, jako kdyby někdo vytrhal kusy mého života a vložil je do této knihy. Mnohokrát jsem se v pocitech a rozhodnutích hlavní hrdinky našla a tato kniha mi pomohla podívat se na věci, které momentálně řeším z trochu jiného úhlu pohledu.

Hodnotím 5/5 a doporučila bych ji všem z nás, kteří potřebují při svém rozhodnutí trochu popostrčit.

terryaknihy
29.09.2021 4 z 5

V první řadě mě neskutečně upoutala nádherná obálka. Samotné desky jsou i moc příjemné na omak, takže velký palec nahoru.
Všeobecně si YA romány (sem bych spíše příběh zařadila) už celkem hodně vybírám, ale když v sobě skrývají nějakou přidanou hodnotu a jsou dobře napsané, proč ne. V tomto příběhu sledujeme Lindu, která je nešťastná. Rozhodne se se svým životem naložit tak, aby to změnila. Odchází ze školy a míří do Ameriky, kde bude dělat au-pair.
Kniha byla dobře čtivá, líbil se mi kontext toho, že by člověk měl jít za svými sny a že může dělat to, po čem touží. Jsem ráda, že kniha nebyla takový ten přeslazený doják, kdy vše dopadne růžově. Čteme o snech, o životě…

Petucelli
27.09.2021 4 z 5

Kniha pro mě znamenala cestu do minulosti, Dominika skvele vystihla život v Americe i kulturní šok, co často po návratu.
Často jsem se s hlavní hrdinkou ztotoznovala a moc závidím těm, kteří mohou tuto knihu číst ve svých 20+-, protože myslim, ze kniha je skvela motivace a nakopavac v jednom

Barca_1988
10.07.2021 4 z 5

Knížka mě zajímala, protože jsem také žila v zahraničí jako au-pair, ale v Evropě. Musím říct, že kniha je opravdu hezky napsaná. Jenom začátek byl trochu zdlouhavý. Velmi autenticky na mě působí popis života v Americe, což mě jen utvrdilo o tom, že mě takový život neláká. Myslím, že by si knihu měl přečíst každý, kdo uvažuje o tom stát se au-pair, ale i jakákoliv mladá žena, která se hledá. Myslím, že se s hrdinkou ztotožní většina z nás.

LiLinka
12.06.2021 5 z 5

Wow! Krásná prvotinka.

Kniha mě zaujala v rámci představení novinek u CooBoo a jsem nesmírně ráda, že jsem si ji "ještě za tepla" pořídila do své knihovničky a přečetla si ji.

Doporučila bych ji všem, kteří hledají vnitřní pošťouchnutí k něčemu, co chtějí realizovat, ale pořád vidí nějaká "ale"...

Moc se mi líbilo vylíčení bostonského života, míst a celkové atmosféry města. Je mým snem ho navštívit už delší dobu a ta pozitivní atmoška mě úplně nahlodala... :)

Hlavní hrdinka (autorka) je sympatická, jde si za svým snem a i když se necítí zrovna komfortně a šťastně, tak se nevzdává... :)

mia.com
03.06.2021 4 z 5

Na knizku jsem narazila na IG cooboo a pustila jsem se do ni, protoze jsem sama byla jako aupair v USA a tudiz me zajimal pribeh nekoho jineho. Rada bych si s autorkou nekdy pokecala, protoze jsem po celou dobu cteni mela pocit, ze tu holku davno znam. Vetsinou me moc nebavi caste vnitrni monology, ale tady mi nevadily, protoze uzasne vysvetlovaly, co se v cloveku deje, kdyz hleda sam sebe a bojuje se splnenim snu. Mela jsem kdysi uplne stejne pocity. Mam nemam, co kdyz delam chybu? Ten sileny strach poprve sednout do letadla a letet do neznama. Ale jsem stastna za tu zivotni zkusenost a splneny sen. Jinak kniha by dle meho vkusu mohla mit kratsi zacatek, rada bych si spise vice precetla o procesu prijeti, o tom, co zazila v aupair skole po priletu, klidne vice zamereni na ty rande z tinderu, protoze to je vzdycky zabava cist :D. Celkove je ale kniha skvela,na to, ze to je prvotina, od casti, kdy hrdinka priletel do USA, uz jsem se nemohla odtrhnout. A byla jsem rada za kapitolu po nekolika letech, ty zboznuju. Klidne bych brala dalsi dil, jak to s Lindou dopadlo.

DominikaVal
30.05.2021

Já hvězdičkovat nebudu, ale budu se těšit na vaše recenze! :)
Knížka je o hledání cesty a místa v životě, o cestování a práci au-pair v USA, o dospívání, který je někdy sakra náročný, ale nikdo vás na to nepřipraví. Mým cílem nikdy nebylo napsat literární veledílo, ale vždy jsem chtěla psát od srdce, ze života, nejen ty sladký ale i ty těžší chvilky. Tato knížka je pro mě vlastně úplně první věc, kterou jsem vytvořila od srdce, a to pro mě znamená hrozně moc.
Kniha není celá jen o mě, ale hodně jsem se inspirovala a použila mnoho zážitků z mého života. Co se stalo a co je smyšlené, si nechám zatím pro sebe. :)
Přála bych si, aby se vám knížka dobře četla, aby vás pobavila, inspirovala a v neposlední řadě i ukázala, že v tom hledání životní cesty nejste sami.