Život s taktovkou

Život s taktovkou https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/425424/bmid_zivot-s-taktovkou-bq7-425424.png 5 1 1

Životopis dirigenta dr. Václava Smetáčka. Autorka, jeho dlouholetá životní družka, čerpala z citací jeho podrobných deníkových záznamů a doplnila je vlastními vzpomínkami. Knížka Život s taktovkou je určena všem, kteří dirigenta Smetáčka znali zblízka či zdáli. Ale je také výrazem neskonale laskavého partnerství ve svazku, kde partnerství obhájit je velmi obtížné. O tom se však nedočteme, skrývá to v sobě výběr dopisů, útržky rozhovorů a způsob jejich zahledění do textu emocionálně zbytečně nepřetěžovaného. (Opus Musicum VI/92)... celý text

Přidat komentář

Koka
30.11.2019 5 z 5

Není to tak zcela "životopis" - jak se praví v anotaci, ale jsou to mimořádně zajímavě, kultivovaně, s velikou láskou i značnou mírou systematičnosti napsané vzpomínky druhé dirigentovy manželky, která byla doslova jeho andělem strážným, životní družkou, profesní pomocnicí i pečovatelkou.
Na koncerty řízené panem dirigentem Smetáčkem moc ráda vzpomínám. Tato kniha mě utvrdila v tom, že i když nepatřil ke světové "top-star" třídě, přesto (nebo možná právě díky tomu?) byl zván ke spolupráci s orchestry i v zemích a městech, "kam by Karajan nezajížděl". Díky tomu jsou vzpomínky paní Míly - sestavené jako koláž dovědně vytvořená z denníkových záznamů jejího manžela, citací dobových recenzí a vlastných postřehů - mimořádně poutavým cestopisem o Islandu, Japonsku, Argentině, Chile, Itálii v 50. - 70. letech XX. století. Zejména kapitola věnovaná doslova průkopnickému působení pana Smetáčka na Islandu, mě nadchla.
Kniha vypovídá i o způsobu tehdejší umělecké agentáže, o skromných až nedůstojných podmínkách, za jakých jezdili čeští hudebníci účinkovat "na Západ".
Kromě horoucí celoživotní lásky manželů Smetáčkových, která čiší z každé stránky této knihy, se o dirigentově soukromí, názorech na jiná než hudební témata, o "provozu" umělci a jinými osobnostmi tak hustě navštěvované jejich domácnosti, která jakoby ani svým stylem nepatřila do let "reálného socialismu" - čtenář nedozví téměř nic. Výběr autorkou zde popsaných epizod je nepochybně veden láskou, obdivem a záměrem vybudovat pomník vzácnému člověku, a právě jeho subjektivita je kouzelná, dojímavá.
Na zpracování opravdového životopisu tohoto významného českého umelce však snad jednou dojde.

Štítky knihy

dirigenti, dirigování

Autorovy knížky

Míla Smetáčková
česká, 1928 - 2012
1991  100%Život s taktovkou