Život na špičkách

Život na špičkách https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/449712/bmid_zivot-na-spickach-DHN-449712.jpg 4 16 8

Česká baletní ikona, které tleskala královna Alžběta i celá královská rodina. Rozhovor s Dariou Klimentovou, českou baletkou s ohromující kariérou. 18 let působila jako primabalerína - první sólistka - v Anglickém národním baletu. Pro své kariérní úspěchy a ocenění ji lze považovat za naši nejvýznamnější baletku ve světovém měřítku. Dnes vyučuje na Královské baletní škole v Londýně a fotografuje, zejména prostředí světové baletní scény.... celý text

Přidat komentář

Hobitka
27.02.2023 4 z 5

Zajímavý a milý rozhovor. Daria Klimentová poskytla nejenom spoustu informací z baletního světa, kam se laikové prakticky nedostanou, ale zapůsobila na mě i svými životními postoji a postřehy.
Knížka obsahuje množství krásných fotografií. Ne vždycky mi dávaly na daném místě smysl vzhledem k textu, ale určitě mi to nevadilo. Několikrát jsem si dala od čtení pauzu a prostě si jenom listovala a prohlížela tu nádheru :)
Rozhovor je rozčleněn tematicky do menších částí, a četl se mi velice dobře.
Určitě se poohlédnu i o zmiňovaném dokumentárním snímku "Taneční příběhy Darii Klimentové".

niknikita
26.03.2022 3 z 5

Text v knize je obyčejný novinářský rozhovor bez větší hloubky a emocí, zato fotografie nemají chybu. Ty jsou doslova nádherné.
Vlastně to bylo jenom letmé setkání s úspěchy a výrazným telentem jakým Daria Klimentová bezesporu je, ale ráda bych strávila v její společnosti víc, než jedno odpoledne.


Lily101
28.02.2022 5 z 5

Po nejmenované knize nejmenovaného sportovce jsem byla nadšená!

Knihy o známých osobnostech a inspirujících lidech formou dialogu jsem již četla, tak jsem na tento styl nejspíš zvyklá. I proto tuto knihu nemohu hodnotit jinak než plným počtem hvězd.

P.S.- Jedna fotka z knihy do textu nepatří, neb ji obsahově text u fotky nepojímá, ale to
je asi detail.

kamise
18.01.2021 4 z 5

Kniha je pestrá, čtivá, s velmi pěknými (i civilními) fotografiemi. Dozvěděla jsem se zde spoustu zajímavých informací ze světa baletu - o místech, kde Daria Klimentová vystupovala, o Dariiných tanečních partnerech, rolích, baletních souborech, baletním tréninku a mnoha dalších aspektech baletního života. Jelikož kniha vyšla v edici "rozhovory", nepřekvapuje mne, že se jedná o rozhovor - koncepce knihy je podobná dalším, které vyšly ve stejné edici. Informace o tom, jakou vůni používá princezna Margaret a jaký je Pierce Brosnan mi v knize nechybí - jistě se to dá vyhledat v některém bulvárním časopise o celebritách a s Dariou Klimentovou to nemá nic společného.

3193
18.11.2020 5 z 5

Dechberoucí příběh, inspirativní žena Daria a skvěle zpracovaná kniha. Autorčino psaní jsem si oblíbila již u jejích dětských knih, a tato rozhodně nebyla zklamáním.. 5/5.

Anna 13
12.11.2020 4 z 5

I když s komentáři pode mnou lze souhlasit, přesto bych knihu nehodnotila tak příkře...
Hana Skálová se svými dotazy mohla jít jistě někdy více do hloubky, aby nám toho bylo odhaleno více, ale přesto si myslím, že se kniha ve výsledku povedla. Jsou v ní obsaženy překrásné fotografie, je rozčleněna do přehledných kapitol a čtenář se v Dariině kariéře velmi dobře orientuje.

Příběh Darii Klimentové je fascinující. To je to, co si budu pamatovat a co si z knihy odnáším - že sny se plní a doslova nic není nemožné.
Ona vlastně zažila vše, o čem snila při studiu na konzervatoři a možná ještě více. Vystoupala až na samotný vrchol...
Překvapilo mě, že tu baletní svět není zobrazen negativně, neboť si myslím, že má spoustu stinných stránek, o kterých jiní tanečníci často hovoří. Daria je však pohlcena láskou a vášní k tanci, divadlu. Byla zrozena pro jeviště a měla v sobě tolik odvahy, odhodlání, píle a disciplíny, že byla asi opravdu velmi šťastná tam, kde byla a v tom, co dělala.

Příběh je to až neuvěřitelný. Zcela výjimečný.
Ke knize se ráda vrátím.

Ellinek
10.10.2020 3 z 5

Na postavu Darii jsem paradoxně narazila teprve nedávno, když jsem hledala informace pro svou povídku z baletního prostředí. Rozhovory s naší nejúspěšnější tanečnicí byly velmi podnětné, takže když jsem na druhý den v práci objevila tuto novinku, musela jsem ji hned mít.

Uznávám, že to možná není ta pravá kniha, která by měla o této velké osobnosti naší scény vyjít. Určitě by si zasloužila něco většího a propracovanějšího. Já ovšem hledala především fakta a těch jsem se díky paní Klimentové dobrala. Ráda jsem se dověděla něco o povaze londýnského prostředí, které krásně popsala, stejně jako o tom, jak funguje balet uvnitř, tam, kam my, obyčejní smrtelníci, nemůžeme nahlédnout. Přesto mi nakonec přišlo už velice otravné autorčino: to jsme odběhly, pojďme se vrátit, co vy a volný čas, koníčky? Tahle otázka zazněla tolikrát, až jsem ji začala nenávidět.

Fotografie uvnitř knihy jsou nádherné, některé bych si s chutí vystavila, kdyby bylo možno je zakoupit na nějaké výstavě. Nešťastná obálka tedy zamrzí. Na první pohled nezaujme, splývá, i v práci vidím, že s tím bílým pozadím v regále zkrátka zaniká. Když jsem si ji po dočtení dlouze prohlížela, musím uznat, že i vyobrazení tanečnice mělo být šťastnější, není to úplně lichotivá fotografie, byť umění paní Klimentové je opravdu obdivuhodné.

Na nějaké první počtení a seznámení se s postavou naší největší primabaleríny to není kniha špatná. Jakmile ale pochopíte, kdo ve skutečnosti paní Klimentová je a jaký obdiv k ní najednou pocítíte, přijde vám to opravdu velice málo.

DámaMáma
03.10.2020 2 z 5

Daria Klimentová je nejen naše nejlepší baletka, ale také bezesporu velmi zajímavý člověk, o kterém by se jistě dalo napsat něco strhujícího, něco, co ještě napsáno nebylo, zkrátka něco, co očekáváte od knihy.
Od knihy o Darie Klimentové by člověk očekával víc, než pouhý rozhovor, který si kdykoliv můžete přečíst v časopise Květy či Vlasta v lepším případě magazínu Žena a život.

Kniha nabízela tak velký potenciál, který bohužel nebyl vůbec naplněn.
Už jen samotná obálka, která vypadá jako kdyby kniha vyšla někdy v osmdesátkách minulého století. Bohužel si zde nikdo nepohrál ani s názvem knihy “Život na špičkách”... (takové klišé), ani s fotografií, kde právě ony špičky ani nejsou vidět a narozdíl od ostatních fotografií uvnitř to primabalerině až zas tak nesluší a není to úplně ona... O typografii a míchání různých fontů písma ani nemluvě. Obálka se nepovedla!
Paní Daria by si zasloužila sexy knihu se sexy obálkou, s vtipem a s přesahem... Například: “Život na špičce” (Skrývá se v tom mnohé...) a na obálce by se vyjímal její nádherný klenutý nárt, právě v té špičce... Daria je opravdu absolutní špičkou v oboru, tak proč kniha není “vymazlenou biblí” všech malých i velkých baletek a tanečníků? Proč má člověk pocit, že vznikla během posezení na kávičce v kavárně Nové scény?
Komu je vlastně kniha určena?
Autorka Hana Skálová mě nepřesvědčila ani jako novinářka, ani jako spisovatelka. Plete si titulní roli s rolí hlavní, v poznámkách pod čarou vysvětluje hloupým čtenářům co jsou špičky a co je balerína tak zoufalým způsobem, že je to opravdu úsměvné, ovšem na druhou stranu nevysvětlí, co je např. Modrý pták v Šípkové Růžence...
V rozhovoru nejde autorka ani v nejmenším do hloubky a stále se vyptává na stejné otázky pořád dokola. Proč jsme se nedozvěděli jaká je návštěva Buckinghamského paláce, kde Daria byla pozvána, jaká byla Lady Diana a jakou vůni používala princezna Margaret? Jaký je Pierce Brosnan, když mají spolu s Dariou společnou fotkuv knize... místo toho se neustále vrací otázka “A co vlastně děláte ve volném čase?”
Zklamání... Škoda... Zbytečně vynaložená energie... Bez nápadu, bez nadsázky, bez vtipu, bez emocí...

Štítky knihy

rozhovory balet

Autoři knihy

Hana Skálová
česká, 1966
Daria Klimentová
česká, 1971

Kniha Život na špičkách je v

Právě čtených2x
Přečtených27x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených1x
Knihotéce45x
Chystám se číst28x
Chci si koupit8x
dalších seznamech2x