Život a smrt Malého prince

Život a smrt Malého prince https://www.databazeknih.cz/img/books/85_/85795/bmid_zivot-a-smrt-maleho-prince-PYM-85795.jpg 4 3 1

Antoine de Saint-Exupéry-jako autor pozoruhodných děl, nebo jako průzkumný pilot z nebezpečných počátků letectví. Biografie francouzského spisovatele přináší cenné poznatky a nové možné interpretace díla i života proslulého autora.

Literatura naučná Biografie a memoáry O literatuře
Vydáno: , Mustang
Originální název:

The Life and Death of the Little Prince: A Biography of Antoine De St Exupery , 1993


více info...

Přidat komentář

Hun
20.03.2019 3 z 5

Po obsahové stránce bych knize vytkl, že hlavně v první polovině autor zbytečně odbíhá k nepodstatným detailům (jako by mu bylo líto neuplatnit vše, co získal rešeršemi).

Co ale knihu kazí především, je jazyk. Nevím, zda Webster tak neobratně píše, nebo je to vina překladu (to asi spíš), ale v řadě případů je význam vět doslova nerozluštitelný, případně jsou formulovány vzhledem ke kontextu tak nelogicky, že se stává doslova vysilující prací text číst. A to nemluvím o mizerné práci redaktora – příšerné hrubice, nesčetné překlepy a ledabylá typografie. I samotné jméno hlavního hrdiny je v celé knize soustavně uváděno s pomlčkou místo se spojovníkem (Saint–Exupéry)! Když to v knize vidíte už po třísté, je to opravdu otravné.

Celkem tedy dobrá biografie, ale ne výtečná. A český překlad ještě o úroveň níž.

A ještě douška: Ve dvou případech je jedna a tatáž Exupéryho kniha uvedena pod dvěma jinými názvy. O Válečném pilotovi se někdy mluví jak o Válečném letci a kniha Kurýr na jih je min. jednou referována jako Jižní kurýr. To už je trochu moc...

Autorovy knížky

Paul Webster
anglická, 1952
1995  73%Život a smrt Malého prince

Kniha Život a smrt Malého prince je v

Přečtených6x
Knihotéce7x
dalších seznamech1x