Ženy české renesance

Ženy české renesance https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/204773/bmid_zeny-ceske-renesance-BY4-204773.jpg 4 74 12

Na osudech žen z doby předbělohorské a částečně i pobělohorské vykreslil autor pestrý obraz těchto pohnutých let. Vedle hlavní postavy Polyxeny z Pernštejna, která jako jedna z mála žen aktivně zasahovala do tehdejšíhopolitického života, představuje i další výrazné typy žen tehdejší doby - hospodyně, podnikatelky, obětavé manželky i kurtizány.... celý text

Přidat komentář

MarcoPolo936
31.10.2023 4 z 5

Čekal jsem možná něco jiného, ale kvalitní čtení. Rudolfínská doba se spoustou informací o slavné české šlechtě, točíc se hlavně kolem Polyxeny z Lobkovic..( roz. z Pernštejna, a z prvního manželství z Rožmberka.), která prožila finanční pád Rožmberků i Pernštejnů, pánové trošku rozhazovali a asi měli uznat, že někdy má vést finance žena:-) Jinak skvěle popsána doba různých náboženství, doba moru, intrik, a života různých osobností Prahy a českého království včetně mnoha velkých šlechtičen či šlechticů vč.hraběte Thurna, F. Falckého atd.. až po definitivní vítězství Ferdinanda II. ... "Duch nebeský a vše,co mít kdo může, jak poklad chová tato Pernštejnka ušlechtilá. A v hlasu příjemná je, milá, na záře zraků těch tak kouzelná je, že zdá se ti, že vidíš půvab ráje. "

maryzka
13.08.2023 3 z 5

Kniha pojednává o právech a povinnostech žen v renesanční době. U nás byla o to těžší, že byla v období bělohorské a pobělohorské bitvy. Projednává o několika šlechtičen, které museli čelit jak ke sňatkům z rozumu, kdy své manžele neznali, tak možná sledovat politické situace, společenské ambice svých mužů, tak i sledovat svůj majetek. Obsahuje také jednu kapitolu zbohatlické obchodní rodiny.


Kuža007
03.07.2023 5 z 5

Jedná se o velice zajímavou historickou odbornou publikaci, která se věnuje tématu žen české renesance. Autor se věnuje nejen fenoménu ženy v raném novověku, kdy podrobněji zkoumá každodenní život zejména vysoce postavených aristokratických žen, ale též podává k určitých historickým událostem příklady konkrétních osudů šlechtičen dané doby. Velice čtivá knížka. Doporučuji všem k přečtení.

Alma-Nacida
14.02.2022 5 z 5

Čtivě napsaná kniha plná informací o komplikovaném období českých dějin.

sweeney
04.10.2021 5 z 5

Zajímavá kniha, ve které autor umožňuje poutavým vypravěčským stylem nahlédnout do života žen nejen šlechtického stavu, ale i měšťanek. Oceňuji, že to vše zasazuje do kontextu doby, která samozřejmě jejich činy ovlivňovala :)

Amneris
25.05.2021 5 z 5

Velmi čtivá kniha o významných ženách z renesančních časů našich dějin, zejména ze šlechtických kruhů.

TaťkaMF
22.05.2021 5 z 5

Kvalitní a zábavná sonda do života předbělohorské šlechtické společnosti s důrazem na osudy a život nejvýznamnějších žen tohoto období.
Je představen dobový pohled a vnímání žen, jejich role a počínání na pozadí historických událostí.

Damonka12
31.01.2021 4 z 5

Velmi zajímavá kniha, moc dobře se čte.

petr59
19.05.2020 5 z 5

Velice zajímavá kniha, hodně informací a velice dobře čtivá.
Moc se mi libila,určitě doporučuji

marketa4006
30.03.2019 5 z 5

Zajímavé vypravování o ženách této epochy, ale spíše zaměřené na šlechtičny a měšťanské ženy. Hlavními postavami jsou zde ženy z rodu Rožmberků, Pernštejnů, Žerotínů, Valdštejnů nebo Trčků. Ačkoliv byly ženy v podřadné roli, ukazuje se, že byly těmi, kterým svět peněz a nákupů nebyl úplně cizí. Za jejich finanční transakce (někdy tedy ne právě poctivé) by se nemusel stydět leckterý vyhlášený obchodník .
Kdyby byly takto napsány všechny knihy o historii, věřím, že by se zvýšil počet jejich čtenářů. Janáček nepopisuje suše historické události, ale svým živým jazykem vtáhne čtenáře do dané doby a dokáže mu zprostředkovat myšlenkové pochody historických postav.

Vidlička
17.10.2017 2 z 5

Trochu mi vadilo, že kniha nemá tak velký "záběr", jak jsem myslela, co se týče šíře seznamu žen, o kterých pojednává. Je zacílena pouze na pár vybraných jmen. Což je ovšem pouze moje připomínka, někdo bude naopak rád. Ale nějak jsem tomuto titulu nepřišla na chuť.

HelaF
21.11.2016 4 z 5

Zajímavé a kvalitně podané informace o době změn v české společnosti. I když je kniha staršího data, dobře se čte