Ženám snít zakázáno - Můj útěk ze Saúdské Arábie

Ženám snít zakázáno - Můj útěk ze Saúdské Arábie https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/407057/bmid_zenam-snit-zakazano-muj-utek-ze-sau-MiM-407057.jpg 4 111 29

Saúdská Arábie, jedna z nejbohatších zemí světa, je hanbou lidstva a peklem na zemi především pro ženy. Ovládá ji šaríja a náboženská policie. Jako desetiletá dívka musí Rana poprvé schovat svou tvář pod závoj a bez mužského doprovodu nesmí na ulici. Raně chybí vzduch, aby se mohla pořádně nadechnout, a začne pochybovat o Bohu. Za to je v Saúdské Arábii trest smrti. Rana Ahmad je jednou z mála statečných žen, které se navzdory obrovskému osobnímu riziku postavily režimu a rozhodly se utéct.... celý text

Literatura světová Literatura faktu Biografie a memoáry
Vydáno: ekniha , Ikar (ČR)
Originální název:

Frauen dürfen hier nicht träumen: Mein Ausbruch aus Saudi-Arabien, mein Weg in die Freiheit , 2018


více info...

Přidat komentář

HŠ
12.01.2024 4 z 5

Dávám hvězdičky za příběh, osud, kterému se dokázala vzepřít, ne za kvalitu knihy. Je vidět, že autorka není spisovatelka, skáče z místa na místo, spoustu věcí nevysvětlených, při poděkování děkuje takovým množství lidí, o kterých není v knize ani zmínka. Každopádně měla obrovské štěstí na lidi kolem sebe.

Evaho73
29.12.2023 4 z 5

Čítaním tohto príbehu sa dozvieme veľa o živote žien v Saudskej Arábii a Sýrii, o islame, o ceste utečencov a ďalšie svedectvá o inej kultúre, ktorá je pre nás vzdialená a nepochopiteľná... Je strašné čítať o zverstvách, ktoré musia ženy znášať, no prekvapivo je to aj úžasné posolstvo vďaky a výzva k viere a v ľudskosť.


cincila
14.10.2023 5 z 5

Kniha se pěkně čte... smutné jak žena, dívka je tam nic :(

Auto999
04.09.2023 5 z 5

Velmi čtivá kniha. Měl by si jí přečíst každý příznivce islámu. Co za zvěrstva se tam denně dějí. Svatba s nezletilými dívkami, sexuální obtěžování, znásilňování. Život ženy má hodnotu pouhé věci. Pokud se nechová dle šaríi, otce a bratrů je možné ji zabít.
Takové jako je Rana, bychom měli do Evropy přijímat, protože islám zavrhla. Ale ty, kteří se pořád zahalují i zde, a chtějí žít dle tohoto zvráceného náboženství, bychom měli velmi rychle poslat zpět. Lidé vychovávaní v islámu nemají v civilizované společnosti co dělat. Ve škole se půlku času učí jen o koránu. Dokonce se ho musí naučit zpaměti! Spoustu knih je zakázaných. Jen se divím, že je tam povolen Youtube, Facebook a ostatní sociální sítě, protože jen tak se muslimové dozví o tom, že existuje i svět mimo islám.

Jirinamac
26.08.2023 5 z 5

Často slyšíme, že muslimské přistěhovalce v Evropě nechceme, ale nedovedeme si představit, že bychom žili v takových podmínkách. Smutné je, když dívky porozumění u matek nenachází a nevzdělaná matka bývá horší, než otec. Jsou vedený od dětství k poslušnosti a fanatické víře v Allaha. Muži po vlastních ženách požadují cudnost, ale zároveň svým zvrhlým chováním necudně ubližují a jsou schopný sexuálně obtěžovat i manželku svého syna nebo dokonce vlastní dceru. Rana patří mezi ty odvážné, která v takové víře žít nechce a jako ateistka se z toho pekla dostala, tak snad našla ve svém životě štěstí a pohodu i za cenu ztráty rodiny. 5* za odvahu.

daza.dt
21.06.2023 5 z 5

Je smutné to takto říci, ale je to taková standartní kniha o tom, jak se daří a žije ženám v arabských zemích, které se nesmíří se svým předem daným a předurčeným osudem. Co byl pro mě nový pohled na danou problematiku, že se z dotyčné stala na základě osobního hledání a zájmu ateistka a že vlastně jediný, kdo ji z rodiny neodsoudil a podporoval, byl její otec. To se v těchto příbězích opravdu běžně nastává. Rozhodně zajímavé čtení, které skýtá nový pohled na dosud ne moc běžnou problematiku ateismu v Arabských zemích.

Nofar197
08.03.2023 4 z 5

Syranka Rana přesídlila v deseti letech z volnějšího prostředí v Sýrii do rigidní Saúdské Arábie, kde ženy nesmějí téměř nic bez souhlasu a dohledu muharrama - opatrovníka. Vše je nekompromisně podřízeno pravu šaríja a dohledu muttawain. Rana však nakonec využívá svůj syrský pas a dává se na útěk za svobodou....... Důležité svědectví.

evask
24.03.2022 3 z 5

Je to hezky napsané, ale nic, o čem bychom nevěděli.
Příběh přerodu muslimky v atheistku.

KateTheBlogger
12.03.2022 5 z 5

Kniha mě zcela pohltila a chvílemi jsem četla se zatajeným dechem. Rozhodně doporučuji její přečtení.

Gemma88
03.03.2022 3 z 5

Příběh byl poutavý, dozvěděla jsem se víc o muslimské víře a životě "v jiném světě". Je pro mne těžké si představit, že se to děje v současnosti. Bohužel hlavní postava mi nebyla sympatická, její chování v době útěku bylo nesmyslné..

zelda7
08.02.2022 5 z 5

Tento skutečný příběh se ani nedá popsat slovy, jak dechberoucí byl, stále myslím na osudy Rany. Je skvělé, že díky štěstí a své odvaze a houževnatosti dnes může žít lepší rovnoprávný život, což se ne každé ženě z arabského světa povede.

PavlaA
04.06.2021 5 z 5

Úžasný a napínavý příběh. Některé pasáže jsem četla doslova se zatajeným dechem. Doporučuji si tuto knihu přečíst, protože to není jen smyšlený příběh, ale opravdové vyprávění skutečné ženy, která sebrala veškerou odvahu, aby dokázala utéct z tak krutého světa jako je Saúdská arábie. Přeji Raně, aby se ji v životě už jen dařilo.

pch1976
30.05.2021 5 z 5

Zajímavý příběh o životě žen v Saúdské Arábii.

Ramondia1
28.04.2021 4 z 5

Opět jeden silný příběh mladé ženy, která se rozhodla změnit svůj osud, kterému čelí ženy narozené a vychovávané v muslimském světě. Je smutné, že v jedné z nejbohatších zemí světa je se ženami zacházeno hůře než s pouhými věcmi.
Rana má při vší nepřízni tak trochu štěstí, že přes postavení žen v islámské společnosti nad ní v dětství a mládí držel ochrannou ruku milující otec, díky kterému jí nechybí kuráž a sebevědomí, což jí hodně pomohlo k osudnému rozhodnutí.
Příběh je čtivý, nelze se od něj odtrhnout. Jediné, co mě rušilo, bylo vyprávění v přítomném čase o minulých věcech.

vorlice28
29.03.2021 5 z 5

Moc hezky napsaná kniha. Člověk se dozví, jak v těchto zemích ženy žijí. Je to pro nás až neuvěřitelné, nepřípustné. Příběh Rany je úžasný v tom, že se jí podařilo ze své rodné země utéct a začala nový život. Byla moc statečná a měla velké štěstí na lidi kolem sebe, kteří ji pomohli. Spousta jiných žen bohužel takové štěstí nemá. Doporučuji knihu přečíst.

VeruHoráková
10.11.2020 4 z 5

Jedná se o silný příběh, který ukazuje, že i v dnešní době stále existuje svět, kde žena je něco více než podřadného.

Sonika26
28.09.2020 5 z 5

Tuhle knihu by si podle mě měl přečíst každý kdo má rád tyhle příběhy, je vážně skvělá. Přečtena jedním dechem

VladkaBU
28.04.2020 5 z 5

... všechny knihy tohoto typu , které jsem četla, jsou poutavě napsané, čtivé, mají spád, a tahle není vyjímkou. Život v těhle oblastech není jednoduchý, hlavně striktní pravidla pro ženy, jejich oblékání, myšlení. Všechno je řízeno a neustále kontrolováno. Moc jsem Raně přála, aby jí útěk vyšel, a hodně štěstí přeju i dál

Andy242
23.03.2020 5 z 5

Úžasná knížka, všem ženám otevře oči o tom co se děje pár tisíc kilimetrů od nás...!

micha-ella
04.12.2019 3 z 5

Mně, jako tak často, vadil styl psaní v přítomném času, obzvlášť v příběhu, který hned od počátku popisuje čas minulý.
Co se týče Saúdské Arábie a Sýrie, způsobů života v těch zemích a jejich náboženství, s tím se my v Evropě v posledních letech máme možnost seznamovat tak říkajíc na vlastní kůži. A je to poučné - malá zmínka v té knize - tatínek má dvacet sourozenců, maminka deset. Dcera utekla před peklem ve své zemi, ale prosazuje, aby se i v hostitelské zemi mohly dodržovat jejich zvyklosti - v ubytovně jí vadí, že jsou ženy společně s muži v jedné místnosti a některé si proto nemohou sundat šátek, žádá o místnost, kde by se ostatní mohli modlit a děsí jí postoj německé sociální pracovnice, která ,,je přesvědčená, že musíme žít ve strachu před věřícími a jít jim z cesty, i když nesouhlasíme s tím, co dělají". Přesně to přece udělala sama, utekla, šla jim z cesty. Komentář Metly to vše vystihuje přesně a já si myslím, že se nemýlí.