Země, kde se neumírá

Země, kde se neumírá https://www.databazeknih.cz/img/books/63_/63378/bmid_zeme-kde-se-neumira-e0s-63378.jpg 5 2 1

V románu, první části tzv. amazonské trilogie (kompletně vyšla česky v roce 2011 pod názvem Amazonka), autor konfrontuje svět bílých dobyvatelů se světem jejich domorodých obětí v Jižní Americe.

Literatura světová Romány
Vydáno: , ELK - Evropský literární klub
Originální název:

Die Fahrt ins Land ohne Tod , 1937


více info...

Přidat komentář

esma
18.09.2020 5 z 5

Díky důkladnému třídění zděděné knihovny jsem přišla na velmi zajímavé knihy. Jsou sice staršího data vydání, ale jsem ráda, že jsem se s jejich autory neminula : Heinesen, Hersey a teď i Alfred Döblin. Döblinova Země, kde se neumírá čerpá námět z období, kdy došlo k zániku říše Aztéků a říše Inků. Na zničení obou kultur se podepsaly zlato, stříbro a neuvěřitelná nadřazenost bílých. Smyslem španělských výprav za bohatstvím byla jistě chtivost, ale krutost, a to, jak snadno zničili jinou kulturu, svědčí o tom, že křesťanský bílý muž byl přesvědčen o své nadřazenosti vůči domorodcům, které spíše považoval za něco mezi člověkem a opicí a jejichž kulturu se ani nesnažil pochopit.
Döblinovi se podařilo vysoce umělecky popsat tyto nádherné, životem překypující bohaté země i jejich obyvatele s jejich rituály, zvyky a kulturou, tak odlišnou od tehdejší evropské. V první části knížky k nám promlouvá z pohledu místních : jejich úděs, drastické úlitby jejich bohům ve snaze ochránit se, neschopnost se bránit, jelikož bílé muže spojovali s něčím nadpřirozeným. To vše podbarveno hudbou Ennia Morriconeho, kterého hudbu z Misie jsem při čtení pořád slyšela. V další části popisuje „náplň“ života conquistadorů, z kterých číší ta jejich statečnost, ale zvrácená, hrdinnost, ale posedlá.
A v třetí části (poslední, další díly u nás nevyšly) je příběh duchovního jménem Las Casas, jenž procitá a přiznává pochybení. Jde o reálnou postavu, zmiňuje ho i H.G.Wells v Dějinách světa.
Války probíhají vždy podle stejně strašného scénáře (chtěla jsem napsat nelidského, ale vždy jsou to lidi, kteří válčí). Bohatství se nakonec rozmělnilo, ale v paměti to, co se stalo, zůstává. I po tolika letech.

Štítky knihy

německá literatura Peru

Autorovy další knížky

Alfred Döblin
německá, 1878 - 1957
1935  81%Berlín, Alexandrovo náměstí
1981  78%Valdštejn
2011  100%Amazonka
1938  90%Země, kde se neumírá
1985  60%Milost se neuděluje