Železná Sparta 130 let (1893–2023)

Železná Sparta 130 let (1893–2023) https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/525144/bmid_zelezna-sparta-130-let-1893-2023-6548a286e169d.jpg 5 4 4

Ikonická publikace detailně seznamující čtenáře se 130letou historií nejslavnějšího fotbalového klubu AC Sparta Praha. Kniha navazuje na předchozí vydání k 125. výročí a je doplněna o historii dalších 5 let včetně fotodokumentace a aktualizovaných statistik, medailonků významných hráčských osobností Sparty, rozhodujících událostí a zajímavostí.... celý text

Přidat komentář

n.ezn.amy
24.02.2024 5 z 5

Krásně sepsaná publikace, která vypráví o vzniku tohoto klubu v r.1893, který byl jako první fotbalový klub na území České republiky zde založen. Průřez jeho historií, první vyhraný zápas se Slávií, která hned první porážku neunesla a z porážky se stala remíza. Období, kdy se Sparta stala Železnou Spartou, její fantastické hráče Jandu Očka, Kolenatého, Peyra a hlavně Karla "Káďu" Peška. Vzpomínky na hráče tehdejší doby, hlavně Jaroslava Poláčka, jehož upřímná slova mluví za vše ...

Já miluji Spartu a v žádném případě nemám v úmyslu z ní někdy odejít. Ale měl bych návrh - když mi zaručíte pozici v prvním mužstvu Sparty, nevezmu za hru ani halíř, já totiž hraju fotbal z lásky!!!

A též na jeho smutný konec, kdy zemřel na akutní zánět ledvin ...

"Pochovejte mě ve sparťanském dresu a Sparťané ať mě odnesou"

A běžely další roky, kdy přišly úspěchy i pády, slavné i méně slavné zápasy a hráče na které by se nikdy nemělo zapomenout ať už to byli výše zmínění hráči, ale i Andrej Kvašňák, Venca Mašek, Honza Berger, Ivan Hašek, Pepík Chovanec, Horst Siegl či David Lafata a mnozí a mnozí další. Pochopitelně i slavné trenéry ať to byl Johny Dick, Václav Ježek, Dušan Uhrin, Víťa Lavička a mezi ně už se podle mě zařadil i Brian Priske. Ten kdo je opravdový fanoušek Sparty by měl znát její historii a tato kniha je opravdový skvost.

Terva
08.02.2024 5 z 5

DAVID LAFATA
18. září 1981 České Budějovice.
Ligová bilance:
415 zápasů
198 gólů

(Nikdy jsem nepochopil, proč Davida Lafatu nenechali střelit ještě ty dva góly)

Železná Sparta je vlastně psaná historie fotbalového klubu od roku 1893 až po rok 2023. Což znamená poctivých 130 let na sportovní scéně. Trochu mě překvapilo, že ačkoliv se jedná o soupis od let 1893, je hned na druhé stránce fotka Ládi Krejčího. (v té době už neoznačovaného jako Krejčí mladší.) Na další stránce je současný sportovní ředitel Tomáš Rosický. Z jakého důvodu začala historie současnými fotkami, to jsem nějak nepochopil. Tak jsem jako prvního na počátku tohoto komentáře zvýraznil Davida Lafatu. Pak už je to vše v pořádku. Nejdříve se obsah knihy, kterou sepsali Vítězslav Houška a Zdeněk Pavlis, věnuje letům 1893 až 2023. Začátky hravé a dravé. A hlavně vznik klubu.

Malá ochutnávka:
Ale jaká to tehdy byla kopaná!
Hrávalo se na hřišti sto padesát metrů dlouhém a stejně klidně na krcálku o sto metrů kratším; mužstva nastupovala s jedenácti, s devíti a třeba i s patnácti hráči; míč byl sice kožený, ale bez duše a bez pružnosti, branky byly přenosné a nejrůznějších rozměrů; pokutový kop se kopal z libovolného místa; rozhodčí pobíhal za deštivého počasí s deštníkem v ruce; hrací dobu určoval elán hráčů nebo soumrak.

Můžete si tak přečíst o začátcích, o náboru hráčů, o konání různých tréningů a zápasů a hlavně o legendách Sparty Praha. Příkladem z těchto let je třeba Vlasta Burian jako brankář. Jednou jsem u Bohemky napsal, že tam párkrát Vlasta Burian také chytal – něco jako hostování - ale byl jsem napaden tvůrci knihy Bohemka je a bude . . . že to není pravda. Inu, když historie shořela při požáru v Bohemáckém prostředí, dá se pak tvrdit všechno. Mimo jiné několikrát dělal Vlasta Burian i rozhodčího při zápasech. Po incidentu s Ferdinandem Scheinostem dokonce provokativně začal hrát za jiné kluby, třeba i za Slávii Praha. ( o Bohemce pomlčím, to prý není pravda)

Citát: Hrát v neděli v brance Sparty, slyšet potlesk bariér, to . . . byl můj celý svět. (V.B)

Nebudu se rozepisovat o dalších letech vývoje Sparty Praha. Důležitý byl začátek a pak už to bylo v rukách osudu, sudích a vedoucích. Najdete tu snad všechna podstatná jména hráčů i vůdců. Také spousty výsledků historických zápasů. A to jak těch vyhraných tak i těch prohraných. Zpovědi, citáty hráčů a dalších členů klubu, je tu článek i o požáru z roku 1934 – shořel veškerý inventář i s hlavní tribunou pro 2 000 diváků. Byly to hektické časy. Teď v současnosti už to zase vře. Ale to by nebyla Sparta, kdyby byla v klidu. Tady to prostě musí žít!!!! O dalších letech nemá smysl se rozepisovat. Kdo se o Spartu zajímá tak si tuto knihu prostě pořídí. Je v ní celá historie.

Citát: Šťastnou cestu a zlomte vaz!


Janizoun
06.02.2024 5 z 5

Další kniha o AC Spartě Praha, která se opravdu moc povedla.
Obdivuhodná kniha nabytá informacemi o všem, co se týká historie tohoto fotbalového klubu. Není v ní jen krásné čtení, ale doprovází jej i mnoho úžasných fotografií.
Na konci knihy mě zaujaly všechny doložené výsledky utkání derby Sparty a Slavie až do roku 1896!
Tento skvost doporučuji všem fandům fotbalu bez ohledu na to, jestli jsou, nebo nejsou fanoušci AC Sparty Praha. Mně osobně se kniha moc líbí a jsem ráda, že zdobí mou knihovnu.

Kosta96
02.02.2024 5 z 5

Pro mě, jako fanouška Sparty je to naprosto úžasné dílo. Kompletní historie fotbalové Sparty od nelehkých začátků, vládnutí Evropě, až po poslední velký úspěch v podobě titulu pod Brianem Priskem. Kromě informací o klubu samotném zde naleznete i spoustu informací o jednotlivých hráčích, trenérech, majitelích, stadionu a zkrátka všem, co formovalo tento fotbalový klub a jeho bohatou historii.

Autoři knihy

Vítězslav Houška
česká, 1925 - 2011
Zdeněk Pavlis
česká, 1950

Kniha Železná Sparta 130 let (1893–2023) je v

Právě čtených1x
Přečtených4x
Doporučených1x
Knihotéce1x
Chystám se číst1x