Zborcené harfy tón

Zborcené harfy tón https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/388037/bmid_zborcene-harfy-ton-yQJ-388037.jpg 4 5 3

Temný příběh, podbarvený motivem zvuku tajemné harfy, je typickou ukázkou Arbesova výlučného žánru romaneta. (MLP)

Novely Literatura česká
Vydáno: ekniha , Městská knihovna (Praha)
Originální název:

Zborcené harfy tón , 1903


více info...

Přidat komentář

Aliii
27.08.2021 4 z 5

Přečíst si některé romaneto od J.Arbese jsem měla v plánu přes 20 let. A díky akci několika poboček městské knihovny Legendární Praha jsem na Jakuba Arbese znovu narazila a konečně si jedno přečetla.
Jistě, není to současná kniha, ale přesto jsem v ní našla mnoho aktuálních témat k zamyšlení a vychutnávala si čtení krásné češtiny ("lunojasná noc" mě okouzlila).
Až budu zase potřebovat trochu zpomalit a budu si chtít v klidu vychutnat čtení, sáhnu po některém z dalších Arbesových romanet.

Moonca
13.11.2019 4 z 5

Na úvod nutno říct, že mám ráda knihy z 19. století a starší češtinu obecně. Proto jsem se čtením neměla žádné zásadní problémy, které by mnohého odradily. Děj příjemně utíkal, jednotlivé tajemství se rozplétaly. Úvahové pasáže byly přiměřeně dlouhé a žádné náročné popisy se nekonaly.

V první řadě musím ocenit popis psychického stavu vypravěče. Přestože se jedná o spíše náročnější pasáž knihy, řekla bych, že ji povyšuje až na psychologický román.

Součástí je rovněž tvrdá kritika dobových českých poměrů, zejména v literatuře a umění. Autor také krásně ukázal, jak má vše dvě strany mince - úpadek aristokracie, byť z lidského hlediska velmi vítaný a vhodný, má na českou literaturu špatný dopad. A přirovnání lidského života k zborcené harfě je myšlenka, nad kterou se budu muset ještě nějakou dobu zamýšlet ...

Romaneto tak považuji za mnohem kvalitnější a zajímavější, než je známější Svatý Xaverius.


Rup
29.08.2018 3 z 5

Ve své době určitě velmi odvážná kritika společnosti a sociálních poměrů. V dnešní hektické době již bohužel jaksi vyšumělé a notně rozvláčné. Spíše než o mysteriózní melodrama, jak je u Arbesových romanet zvykem, jedná se spíše o pietní řeč nad umírající aristokracií, stesk po zašlých časech, ale i o vyjádření víry v lepší budoucnost. Pro milovníky české historie: jak v textu, tak mezi řádky lze objevit velké množství vskutku zajímavých informací.

Autorovy další knížky

Jakub Arbes
česká, 1840 - 1914
2009  71%Svatý Xaverius
2008  70%Newtonův mozek
2006  90%Romaneta (5 romanet)
2004  74%Erotomanie
1951  62%Štrajchpudlíci