Zbohom prízraky

Zbohom prízraky https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/411104/bmid_zbohom-prizraky-bO4-411104.jpg 4 86 27

Dom medzi dvomi morami. Do jeho izieb sa vracia tridsaťšesťročná Ida, aby sa raz a navždy rozlúčila s prízrakmi svojho detstva a dospievania. Nadia Terranova rozpráva o posadnutosti stratou, o tom, ako nás minulosť ovládne, ak sa jej nepozrieme do očí. Na začiatku románu sa stretávame s Idou v sicílskom prístave Messina, kde sa narodila. Jej matka ju požiadala o pomoc pri oprave rodného domu, ktorý má v úmysle predať. Obklopená predmetmi z dávnych čias stojí pred dilemou, čo uchovať a čoho sa zbaviť, ako sa vyrovnať s traumou z detstva. Pred viac ako dvadsiatimi rokmi jej otec zmizol. Nezomrel: jedného dňa jednoducho odišiel a už sa nevrátil. So stratou otca si Ida spája zdrvujúce matkino mlčanie, svoju identitu a dokonca aj vzťah s vlastným manželom, ktorý je jej záchranou a skazou zároveň. V momente, keď ju rodný dom ovládne aj so svojimi prízrakmi, musí prelomiť kliatbu a dovoliť, aby jej otec nadobro odišiel z jej života aj vnútra.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Inaque
Originální název:

Addio fantasmi , 2018


více info...

Přidat komentář

Ambo
23.03.2024 5 z 5

Ženská hrdinka, rozporuplnost, italské reálie, které mám tak ráda. Román je v to moc dobrý.

terezie1121
06.07.2023 3 z 5

Kniha je sama o sobě docela o ničem. Holka uvnitř ženy která se stále nedokáže přenést přes minulost, kdy ztratila otce. Číst se dá, ale to je asi tak vše.


TinaFr
18.05.2023 3 z 5

Trvalo mi tři roky, než jsem knihu dočetla - poprvé jsem ji po 50 stranách odložila. Ale nakonec jsem ráda, že jsem se k ní znovu dostala. Příběh nemá příliš mnoho děje, je to spíš taková psychologická sonda do života ženy, která se ani po víc než 20 letech nedokázala vyrovnat se zmizením vlastního otce. Kniha má zvláštně hutnou, melancholickou, atmosféru, kterou je protknutá od začátku až do konce. Nemůžu říct, že by se mi příběh nějak výrazně líbil, ale zaujal mě styl vyprávění a atmosféra, kterou autorka zvládla skvěle vykreslit.
3,5/5

Ann58
07.03.2022 1 z 5

Styl psaní ani téma mi nesedlo, vlastně mě to celé jaksi vůbec nebavilo. Donutila jsem se knihu dočíst, ale není na ní nic, co by mě zaujalo nebo donutilo ji otevřít znovu

Jorgito
06.07.2021 5 z 5

Nemohu si pomoci, ale takové knihy mě baví. Žádná dějová hitparáda, trošku psycho, hodně snových podsekcí, trošku melancholie, smutku, neukotvení. Příběh ze Sicílie, mladá a bezdětná žena topící se v přízracích minulosti a zmizelého otce. Závěrečná pasáž už je hodně silná katarze. Za mě super.

markej
21.01.2021 3 z 5

Ida se po několika letech vrací do svého rodného domu na Sicílii, aby pomohla matce s likvidací věcí před prodejem. Je to příležitost, jak se konečně vyrovnat s minulostí, s tím, že jednoho dne zmizel beze stopy její otec trpící depresemi, s matkou, se kterou spíš mlčely, než aby si spolu povídaly a byly si oporou, se svou kamarádkou Sarou, se svým dětstvím a dospíváním.
Bohužel, čekala jsem daleko víc, téma smíření se s minulostí je v literatuře samozřejmě poměrně časté a mně připadá, že jsem ho kolikrát četla daleko lépe zpracované.
Knížka je za mě úplný průměr, a proto ji snad ani nedoporučuju, když ji číst nebudete, podle mého názoru vůbec o nic nepřijdete...
***
"Štěstí neexistuje, ale existují šťastné chvíle..."
***

Hema
02.01.2021 5 z 5

Trochu depka. Trochu víc. Ale bravurně napsaná.

Yorika
19.10.2020 3 z 5

Dříve nebo později to potká téměř každého z nás. Odchod jednoho z rodičů a hledání způsobů, jak přežít s tím druhým. Vztah matky a dcery bývá někdy komplikovaný. Tolik zklamání a nevyslovených křivd. Tolik věcí, o kterých se raději nemluví, protože jejich vytažení na denní světlo, pak způsobí efekt nášlapné miny.
Tísnivá, psychologická kniha, kterou plně docení především ti, kteří ,,už ví".

martina.bella
12.09.2020 5 z 5

Vtáhlo mě to do atmosféry sicilského městečka, vůbec mi nevadilo, že se na první pohled v knize nic převratného neděje - ono se tam toho totiž děje hodně: pod povrchem, v duši hlavní hrdinky. Je to čtení vhodné pro lidi, kteří se u knížky rádi zamyslí, nasají atmosféru, zklidní se a přemýšlejí. Vztah matka a dcera podle mě vylíčen excelentně, stejně jako jejich zabřednutí do minulosti a to všechno, o čem "se nemluví“.

TeraBla
08.09.2020 1 z 5

Čiré utrpení číst o stesku jiných. Snaha rozloučit se s tělem otce, udělat definitivní tečku za někým, kdo odešel a co ovlivnilo celý život hlavní postavy. Kniha se četla špatně, chvílemi jsem chtěla zatřást hlavní postavou, aby se trochu srovnala se životem.

LenkaKT
06.09.2020 3 z 5

Krásná atmosféra, zajímavé prostředí, dobrý styl, ale hlavní hrdinka mě nebetyčně štvala. Její lpění na vlastním smutku, neschopnost se s tím potkat a nedostatek soucitu s jinými... asi už jsem moc matka a málo sebehnípající se dcera :D

micha-ella
16.08.2020 3 z 5

Na začátku jsem si říkala, že to bude na pět hvězdiček, moc hezký sloh. Ale děj se vleče, je samá negace, těžko se dá v tom příběhu věřit, že dcera se nesmířila s osudem otce i po takové době. Sympatická a uvěřitelná byla pro mne matka, a vlastně i otec. Dcera je sebestředný sobec, který se zabývá jen svými problémy a ostatní kolem ní jí v podstatě nezajímají.

Annyel
05.08.2020 5 z 5

Bolestivé, nádherným jazykem psané. Zasáhlo mě to hodně. Událost na konci mě překvapila.

Imor
30.07.2020 4 z 5

Pokud máte chuť si přečíst kvalitní vypravěčský, nefalešný a neotřelý text popisující vztah matka-dcera po ztrátě manžela-otce, tak se dejte do čtení. Kniha určitě stojí za přečtení.

Anna27
19.07.2020 3 z 5

Ida má problém ve vztahu s matkou, manželem a vlastně nemá ani kamarády a to vše jen proto, že ji před 23 lety beze slova odešel z domu otec a už se nevrátil. Já vím, že nás minulost může ovlivnit, mnohdy nám to dojde až po letech, ale tohle bylo až příliš sebedestruktivní. Utápět se ve vlastním smutku a nepřijmout do svého světa někoho jiného bych pochopila rok, dva po události. Ale aby trvalo 23 let, než si "pohřbím" v mysli otce, který už se fakt nevrátí, mi přijde přehnané. Taky ta absence komunikace s matkou je zvláštní. V doslovu je vysvětlení, proč tomu tak bylo, ale ani to mě nepřesvědčilo. Tenhle příběh je depresivní ukázkou toho, že když se hrabete v minulosti a navíc nedokážete hovořit o svých pocitech, nepřinese vám to nic dobrého.

-Pečivo-
18.07.2020 2 z 5

Tak tohle jsem nedočetl, to bylo tak deep, že se mi z toho nudně průměrnýho žvatlání o smutku a depresi udělal po 50 stranách takovej hlad, že jsem knihu odložil a šel se najíst. Po obědě jsem na tuhle knihu úplně zapomněl a šel se vykadit. Pak jsem radši začal číst něco jinýho. Tenhle bláznivej příběh se stal před čtrnácti dny.

4/10.

PolarBear
17.06.2020 5 z 5

Nejlepší kniha z nové produkce, jakou jsem četla za posledních několik let. Krásný jazyk, příběh o vztahu matky a dcery, o snaze vyrovnat se tragédii z dětství, která hrdince "zabrzdila" život až do dospělosti, o všem nevysloveném, co visí ve vzduchu v mnoha rodinách. Knížka si nehraje na nic, čím není, a v té své neokázalosti neskutečně převyšuje běžnou produkci tzv. bestsellerů, jejichž děj je sice neskutečně napínavý, ale sklouzne po čtenáři jako voda po skle. Proč takových knih jako Sbohem přízraky u nás nevychází více? Čtenáři by se jistě našli. Asi to není pro každého, ale mně se velmi trefila do vkusu, vlastně jsem si díky ní zde založila profil, abych mohla napsat názor.

cornetka
07.06.2020 5 z 5

Musím říct, že tahle kniha mě příjemně překvapila. Děj se zdá jednoduchý, ale díky detailnímu popisu Idina života zjistíte, že to zase tak jednoduché neměla - pečovala o nemocného otce, dospívala, měla jakýsi vztah s matkou, se kterou ani po tolika letech neumí vést běžný rozhovor, navíc každá se vyrovnávala se ztrátou otce po svém a to jejich vztahu také neprospělo. Zkrátka knihu si musíte přečíst, abyste zjistili, jestli se nakonec Ida se ztrátou otce smíří.

jiri77
05.06.2020 5 z 5

Hodně dobrý psychologický román. Hlavní hrdinka se ztěžka vyrovnává ze ztráty svého otce. Po příjezdu domů vzpomínky ožívají a postupně se snaží se ztrátou vyrovnat.
Autorka skvěle popsala myšlenky a pocity hlavní postavy ,a navodila i celkově ponurejší ,až depresivní atmosféru knihy.

,, ... život je ein Augenblick ,jeho jediným pravidlem je nepravidelnost, události kolem nás plynou, zatímco si namlouváme ,že je jednoho dne ovládneme''

Ronny
02.06.2020 4 z 5

Toto není kniha pro každého. Není to zábavné čtení. Je to čtení depresivní, opravdové - o to víc, že autorka prožívala v dětství také tragickou ztrátu otce a do knihy promítla své pocity. Ida měla ke svému otci blízký vztah, ale později, po dobu jeho propadání se do deprese a následně po jeho nikdy nevysvětleném zmizení, prožívá dlouhodobé trauma. O to hlubší, že vlastně s matkou o tom nikdy nemluvily, nevyplakaly se, nekonal se pohřeb, a tím ani žádné rozloučení. Ve snaze dělat před svým okolím jakože se nic nestalo se dlouhá léta propadá do zoufalství.

"...pozoruju a cizí lidé se mi jeví takoví, jací jsou, tedy jací jsme, skupina přeživších, z nichž každý vyšel ze své vlastní bitvy. Vidím šik mužů, žen a dětí, jimž schází příbuzní, přátelé, milenky a milenci, vidím zástupy lidí, kteří prošli smrtí a vyšliz ní potlučení, narušení, a nikdy stejní jako dřív. Všichni jdeme z pohřbu, nejen já, která jsem na něm byla doopravdy, všichni jsme o někoho přišli a víme, jak dlouhatánský a nespravedlicý je čas před námi, čas bez dotyčné osoby. Čas, který začneme počítat rok po roce, počínaje onou ztrátou."